Zahrada po celý rok: Únor

Zahrada po celý rok: Únor

Zima je sice ještě při síle, ale správný zahrádkář je již v pozoru. Je to totiž čas na první výsevy i na předjarní úpravy zahrady. Pojďme se podívat, co všechno je potřeba na zahradě v únoru udělat, abychom ji připravili na novou sezónu.

I když nám všude kolem ještě vládne zima, s únorem přichází období, které už každý nadšený zahrádkář netrpělivě vyhlíží. Konečně může opět zabořit ruce do hlíny, nebo začít s přípravnými pracemi na zahradě, která se co nevidět pomalu, ale jistě probudí ze zimního spánku. Do čeho se tedy pustit?

Únorová péče o stromy a keře

  • Nemrzne-li a je bezvětří, pusťte se do prořezávání ovocných stromů, jako jsou jabloně a hrušně, které potřebují zmladit. Prosvětlete a vytvarujte korunu. Velké rány zatřete štěpařským voskem. Pokud to již počasí dovolí, můžete kmeny a silné větve opláchnout postřikem proti škůdcům, jejichž larvy se právě na těchto místech nacházejí nejvíce. 

  • Řez provádíme v tuto dobu i u rybízů a angreštů, abychom zajistili jejich lepší plodnost. U stromkových keřů vyměňte i uhnilé podpůrné kůly za nové. Podobně s prořezem postupujeme i u borůvek, je-li to u nich potřeba. Odstraníme poškozené části (namrzlé, uschlé, napadené škůdci), staré odplozené větve a slabé výhony. I tady dejte pozor, aby nemrzlo. Případně řez o pár dní odložte.
  • Vaší pozornosti by neměla uniknout ani vinná réva. Právě v ní se začíná probouzet míza velmi brzy, proto je teď na prořezání nejvyšší čas. Pokud budete otálet, mohla by vám při pozdějším řezu réva „plakat“. Vhodné je i okopat zem okolo.

Příprava zeleninových záhonů

  • Zapomenout byste neměli ani na kompost. Je ideální doba ho provzdušnit a obrátit. Zároveň můžete dobře vyzrálý kompost využít a navozit na zeleninové záhony. Jakmile nebude půda promrzlá, jen mělce ho zarýpejte. Půdu lehce zkypřete a urovnejte a nechte alespoň 14 dní slehnout, aby byla připravena pro setí a sadbu.
  • Máte-li pařeniště, fóliovník či skleník, můžete do nich koncem měsíce již směle zasít rané ředkvičky či otužilou karotku. Ty můžete v teplejších oblastech zasít i přímo do záhonů, podobně jako třeba špenát. Bude ale lepší, pokud je přikryjete netkanou textilií.

Výsevy a výsadba aneb Vstávej semínko holala

  • Ideální čas začít s předpěstování zeleniny. Vysévat do sadbovačů či truhlíků můžete papriky, raný salát, řapíkatý celer, brokolici, květák, celer bulvový, lilek, letní pór. Pro výsev používejte výhradně zeminu k tomu určenou. Bývá jemnější, propařovaná (aby se zničily nežádoucí zárodky různých mikroorganismů či semena plevele) a na rozdíl od zahradnických substrátů určených do záhonů obvykle neobsahuje hnojivo, aby mohla rostlinka správně zakořenit a nespálila se. 

  •  Koncem měsíce začněte s nakličováním sadbových brambor.

I okrasná zahrada už volá

  • Aby okrasné keře a stromky plnily svůj hlavní účel, tedy zdobily zahradu, zaslouží si také péči. Proklestěte je, prostříhejte, prořežte. Vyhněte se pouze druhům, které kvetou hned zjara, např. šeříku či zlatici. Tam počkejte až po odkvětu.
  • Potřebuje-li nějaký starý keř zmladit, dopřejte mu řez téměř u země právě v tuto dobu, než se začne probouzet k životu.
  • Péče o trávník je kapitolou sama pro sebe. V tomto období na něj ale nespěchejte. Obzvlášť, pokud je půda ještě promrzlá. V případě, že už zásadní mrazíky nehrozí, můžete trávník již koncem února pohnojit, aby byl na jaře zdravější, rychleji se zazelenal a lépe si poradil s regenerací zimou poškozených míst.
  • Pokud na zimu přikrýváte stanoviště s cibulovinami (tulipány, narcisy, hyacinty, sněženkami atd.) chvojím či listím, co nejdříve je odstraňte, aby mohli rostlinky začít růst a kvést.

Balkónové květiny a letničky v únoru?

  • Hlíznatým rostlinám (begoniím či gloxiniím) končí zimní spánek. Přineste je z chladného sklepa, protřiďte je a ponechejte jen opravdu zdravě vypadající kusy. Zasaďte je do mělké misky s rašelinou (nebo směsi rašeliny a písku) a nechte v tmavé, ale teplejší místnosti do 20 stupňů. Řádně zalévejte. V dubnu po nasazení listů bude prostor pro přesazení.

  • Přezimují vám muškáty? Pak je koncem února zkraťte na 3-4 očka, ať mohou začít sílit.
  • Kdo by netoužil po tom, aby mu okna, balkony a okrasné záhony zdobily záplavy květů? Květiny si můžete vypiplat sami doma od semínka. S vysetím některých druhů letniček, jako jsou hledíky, lobelky, petúnie či netykavky si proto pospěšte. Myslete však na to, že takto předpěstovávané rostlinky potřebují dostatečné teplo a světlo. Zvažte, zda jim takové podmínky můžete dopřát. V opačném případě si raději pořiďte již předem předpěstované letničky a balkónovky koncem dubna či května.

V březnu budeme s naším seriálem Zahrada po celý rok pokračovat a podíváme se třeba na to, co dalšího vysévat nebo jak na jaře pečovat o růže.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1