Zimní slunovrat, nejdelší noc roku přichází

Zimní slunovrat, nejdelší noc roku přichází

Zkuste se během zimního slunovratu zastavit, nebo alespoň zpomalte. Vnímejte nejkratší den v roce a využijte tuhle magickou příležitost k rozjímání. Nebo si přinejmenším přečtěte, jak je to s betlémskou hvězdou, a proč se vlastně postíme kvůli zlatému prasátku.

Jak vypadá obloha při zimním slunovratu?

Z hlediska astronomie jde o zajímavou událost. V tento den vstupuje Slunce do znamení Kozoroha a je nejníže nad obzorem, odkud se následující den začne vracet zpět k rovníku. Jistě znáte Betlémskou hvězdu, která přivedla tři mudrce do města Betléma. To není pouhá legenda, ale skutečný astronomický jev, kdy se k sobě Jupiter a Saturn přiblíží natolik, že my na zemi vidíme jednu velice zářivou „hvězdu“.

Betlémská hvězda je však vzácná. V roce 2020 jsme ji mohli pozorovat po 400 letech, a další možnost budeme mít až v roce 2080. A jak je možné, že se někdy zobrazuje jako kometa? Jde o pouhé historické nedorozumění. Jeden italský malíř kdysi maloval fresku zobrazující scénu nad Betlémem. Hvězdě zářící na obloze však přimaloval chvost jen proto, že se mu tak líbila víc. Jak už dnes víme, jeho nápad se opravdu ujal…

Zatímco zima teprve začíná, přichází světlo

Zimní slunovrat oficiálně přináší začátek zimy. Ačkoli nadchází nejchladnější a nejméně vlídné období roku, přichází i nová naděje – světlo. 21. prosince je nejkratší den a nejdelší noc v roce. Od tohoto data se ale vše obrací a dny se začínají opět prodlužovat. Na Nový rok o slepičí krok…

Dnes si můžeme rozsvítit třeba uprostřed noci, jenže v dobách našich předků nebylo světlo samozřejmostí. Právě proto hrálo tak silnou roli. Světlo udávalo rytmus celého dne, celého roku. Ve většině kultur proto znamená zimní slunovrat symbol zrození či nového začátku. Doslova světlo na konci tunelu.

Zavírá se brána mezi živými a mrtvými

Věřilo se, že se od dušiček do zimního slunovratu mohou duše zemřelých vracet zpátky na zem. Staří Slované proto prostírali stůl i pro mrtvé členy rodiny. Byl to také ideální čas pro věštění. Ostatně tradice spojené se zimním slunovratem časem položily základ pro Vánoce a některé se uchovaly dodnes.

Zlaté prasátko, kvůli kterému se postíme? Slované o slunovratu obětovali prasata, aby oslavili nové zrození boha Slunce. Náhoda to jistě není! I jmelí, které si už kupujeme spíš pro dekorativní účely, má hluboce zakořeněný původ – dřív mělo pocházet ideálně z posvátného dubu, aby přineslo co nejvíc štěstí v nadcházejícím roce.

Přijměte slunovrat jako duchovní očistu

Stále vás trápí špatné myšlenky? Nesete si problémy, které se vám nedaří vyřešit? Zimní slunovrat nám dává příležitost začít znovu. Ukazuje nám, že všechno staré a nepotřebné jednou skončí. Proto, aby mohlo něco nového začít.

Zkuste tuhle šanci správně uchopit a své chmury hodit za hlavu. Zimní slunovrat nám dává sílu takový krok udělat.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1