Jak obléct sebe a děti do zimy?

Jak obléct sebe a děti do zimy?

Umíte se správně oblékat v zimě? Znakem, že něco není úplně v pořádku je, že se v oblečení často potíte nebo je vám zima. A proč se tím vůbec zabývat? Kvůli špatnému oblečení můžete totiž i onemocnět. Proto jsme pro vás připravili pár tipů, jak oblékat nejen sebe, ale i své ratolesti.

Základní pravidla

Hlavně děti mohou často prochladnout či se přehřát. U nich se termoregulace teprve vyvíjí a jejich tělo ještě není schopno udržet si stálou teplotu. Když budete dodržovat následující zásady, nemůžete pochybit.

  1. Oblečení je třeba vrstvit. Dítě má mít o jednu vrstvu více, než vy. Vždy se ale řiďte i podle toho, co plánujete s dětmi venku dělat. Budou-li se většinu času hýbat, nemusíte je moc navlékat. Spodní vrstva by měla izolovat teplo a odvádět pot. Na to je nejlepší speciální termoprádlo. Pro ty nejmenší vám postačí body nebo dupačky. Vrstva druhá má pomáhat s odváděním potu a udržováním tepla. Zároveň musí být prodyšná. Využijte triček nebo lehkých mikin. Do třetí vrstvy zapojte mikinu, svetr či rolák. A poslední vrstva slouží k ochraně před počasím. Volte tedy nepromokavé bundy a kalhoty. U malých dětí zvolte i gumičky pod boty, ušetříte hodně promočených bot... Pokud používáte u dětí oteplovačky, pamatujte, že mikina vždy pod ně (pod kšandy), jinak při čůrání venku musíte dítě svléknout kompletně do trička. 
  2. Nespokojte se ze základem. V zimě dávejte dětem čepici, šálu či nákrčník i rukavice. Rukavice pořiďte opět nepromokavé a nebo noste náhradní. Děti často chytají do rukou sníh, louži a jiné mokré věci, které objeví rychleji než vy. Pro malé děti pořiďte čepici se zavazováním, aby si ji nesundávaly. Těm starším by měla sedět pohodlně na hlavě - u holčiček s dlouhými vlásky počítejte i s účesem. Pokud se chystáte na hory, pořiďte klidně čepici s windstoperem (neprofoukne). 
  3. Nepromokavé boty by měly být v každém dětském botníku. Když zrovna není sníh, určitě se na procházce najde nějaká kaluž, do které vaše dítko skočí. Uvnitř by měl být ideálně kožíšek, aby pořádně hřál. Další nutností je protizkluzová podrážka. Zabráníte tím spoustě nechtěným pádům. I tak jich bude určitě hodně. Upřímně však, na dětské řádění ve sněhu je potřeba se vybavit ideálně dvěma páry bot. 

Krému není nikdy dost

V zimě je důležité chránit i pokožku. Především pak tu, která bývá nejméně schovaná před mrazem. To je většinou obličej a případně ruce. Mějte u sebe vždy ochranný krém, který budete moci nanést na kůži před odchodem z domu. Kvůli studenému vzduchu vám mohou ruce popraskat a to pak bolí při každé činnosti. Pomůže vám, když se natřete krémem i po příchodu domů.

Nohy v teple jsou půl vítězství

Skrze nohy vám z těla může uniknout velké množství tepla. Důležitý je výběr ponožek i bot. Máte-li možnost, nebojte se obout funkční ponožky. V zimě nenoste kotníčkové, ale dlouhé, aby vám teplo neunikalo ani škvírou mezi botou a kalhotami. U zimních bot nevadí, pokud jsou o půl čísla větší, aspoň se vám do nich vejde silnější ponožka nebo více vrstev. Bota by neměla být příliš těsná. Musí se v ní dát pohnout prsty za jakékoliv situace. A stejně jako dětské i vaše boty nesmí jen tak promoknout. Proto pořiďte nepromokavé a pravidelně je impregnujte.

Zdravý rozum

Když si zapamatujete, že se oblečení nosí ve vrstvách jako cibule (nejen u dětí, ale i u sebe), nemůžete nic pokazit. Pak už vám stačí jen obyčejný selský rozum. Pokud vidíte, že teplota venku padá do mínusu, obklékněte se jinak, než když je nula. Řiďte se také podle toho, jakou aktivitu hodláte vy nebo vaše děti venku provádět. Jinak bude vypadat oblečení do města na procházku a jinak na výlet do lesa.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1