Víte, proč jsou Velikonoce tak barevné?

Víte, proč jsou Velikonoce tak barevné?

Snad žádný ze svátků, které během roku slavíme, není tak barevný, jako právě Velikonoce. Přemýšleli jste někdy nad tím, co jednotlivé barvy znamenají a jakou mají tradici?

Příroda se probouzí

Velikonoce jsou oslavou vzkříšení a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zároveň jsou ale i oslavou rozkvétající přírody, rození mláďátek a celkově radosti ze života. K tradičním oslavám patří barvení vajíček, pletení pomlázky, pečení beránka či například naklíčené obilí. Velikonoce jsou navíc takzvané pohyblivé svátky, každý rok tedy připadají na jiné datum. Hod Boží velikonoční připadá na první neděli po prvním jarním úplňku. Letos to tedy bude 12. dubna.

Barvy Velikonoc

Takzvaný pašijový týden je sám velmi spjat s barvami (pašijový odkazuje k pašijím – tradičním biblickým vyprávěním, které se tento týden mají číst a popisují život a utrpení Ježíše Krista). Týden začíná Modrým pondělím, pokračuje Šedivým úterým, Škaredou středou a Zeleným čtvrtkem, dále je Velký pátek, Bílá sobota a pak už samotný Boží hod. V pondělí se podle tradic má začínat s úklidem, který pokračuje i další dny. Chmurné barvy začátku týdne jsou zřejmě spojeny s utrpením, které na Ježíše čekalo.

Během Škaredé středy odlétají zvony do Říma. Pak přichází Zelený čtvrtek, jehož pojmenování není zcela jasné. Avšak traduje se, že bychom tento den měli sníst něco zeleného (například přidat do jídla bylinky), aby se nás drželo štěstí. Dalším barevným dnem je Bílá sobota, která symbolizuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista a jeho čistotu.

Nejen barevné dny

Barvy však nejsou na Velikonoce důležité jen kvůli pojmenování jednotlivých dnů, ale i při barvení vajíček nebo zdobení pomlázky. Dříve se vajíčka barvila přírodně (slupky od cibule, červená řepa apod.), až na sklonku 19. století se objevily barvy chemické. Na vajíčka se většinou používají čtyři základní barvy, které odkazují k několika významům:

Červená – symbolizuje lásku, nový život, někdy také Kristovu krev

Podle některých tradic dává červená vajíčko dívka svému milému.

Žlutá – světlo, slunce, oheň (podle některých zdrojů odkazuje i k pověsti, podle níž Ježíš proměnil skořápky vajíček ve zlato)

Pozor na to, komu žluté vajíčko budete dávat, mělo by značit odmítnutí.

Zelená – jaro, nový život, pučící příroda

Také symbolizuje sympatie či náklonost k tomu, koho podarováváme.

Modrá – čistota a víra

Koledník si od nás v tomto případě vykoleduje naději.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1