Zahradnické trendy pro rok 2023: Jaká zeleň a květiny jsou in?

Zahradnické trendy pro rok 2023: Jaká zeleň a květiny jsou in?

4 min. čtení Redakce
Každý rok přináší nové trendy v oblasti zahradnictví, a rok 2023 nebude výjimkou. V následujících letech budou zahradníci věnovat více pozornosti udržitelnosti, přírodním prvkům a jednoduchosti. Zde jsou nejvýznamnější zahradnické trendy pro rok 2023.

Zahrady pro včely a motýly

Stále větší důraz se klade na podporu místního ekosystému a zahrady pro včely a motýly jsou jedním z nejvýraznějších trendů tohoto roku. Tyto zahrady obsahují rostliny, které přitahují hmyz a poskytují jim potravu a útočiště. Mezi nejoblíbenější rostliny pro takovou zahradu patří mnoho druhů květin, jako jsou například máta, řimbaba, máchyně, řebříček a kopřiva.

Vertikální zahrady

Dalším trendem pro rok 2023 jsou vertikální zahrady. Tyto zahrady využívají stěny budov, ploty a jiné plochy pro vertikální pěstování rostlin. Můžete narazit i na termín "zelené stěny", které fungují na stejném principu. Vertikální zahrady jsou ideální pro ty, kteří nemají k dispozici dostatek prostoru pro tradiční zahradničení. Nabízejí mnoho výhod pro zahrádkáře. Vertikální zahrady mohou být použity na zahradě jako estetický prvek, který dodá vaší zahradě zajímavý a moderní vzhled, ale také jako funkční prvek, který pomáhá zlepšovat kvalitu vzduchu a snižovat hlučnost v blízkosti budov.

Zahrady s nízkou údržbou

V dnešní době lidé žijí hektickým tempem života a nemají mnoho času na zahradničení. Proto se stále více lidí bude obracet k vytváření zahrad s nízkou údržbou. Mezi nejoblíbenější rostliny pro tyto zahrady patří trávy, křoviny a sukulenty.

Zahrady s přírodními prvky

Zahrádkáři se budou více soustředit na vytváření zahrad s přírodními prvky. To znamená, že budou využívat přírodní materiály, jako jsou kamenné zídky, dřevo a vodní prvky k vytvoření harmonického prostředí. Tyto zahrady mají větší biodiverzitu a příznivý vliv na místní ekosystém.

Použití recyklovaných materiálů

V poslední době se klade velký důraz na udržitelnost a recyklaci. To se začalo projevovat i v zahradničení. Recyklovaný materiál lze použít k vytvoření různých prvků v zahradě, jako jsou například květinové nádoby, záhony, pergoly, zábradlí a mnoho dalšího. Tento materiál může být zpracován z různých druhů odpadu, například z plastu, dřeva, pneumatik nebo skla. Použití recyklovaného materiálu v zahradničení má mnoho výhod, včetně toho, že pomáhá snižovat množství odpadu, šetří přírodní zdroje a vytváří udržitelnou a ekologicky šetrnou zahradu.

Zahrady s jednoduchým designem

Jednoduchost je trendem v mnoha oblastech a zahradnictví není výjimkou. Minimalismus a vytváření zahrad s jednoduchým designem začíná být čím dál více oblíbený mezi lidmi se zahradou. Takové zahrady se zaměřují na pár klíčových prvků, které vytvářejí elegantní a moderní vzhled.

Pro vytvoření zahrady s jednoduchým stylem je důležité se zaměřit na čisté linie a jednoduché tvary. Výběr rostlin by měl být omezen na několik málo druhů, které budou dobře spolupracovat spolu a vytvoří harmonický celek. Pro jednoduchý styl zahrady jsou vhodné rostliny jako například japonské javory, štětkovice, traviny nebo sukulentní rostliny. Výsledkem bude krásná zahrada s minimalistickým stylem, která je snadno udržovatelná a přináší klid a harmonii.

Rok 2023 přinese do zahrady udržitelnost, jednoduchost a přírodní prvky. Zahrádkáři se budou věnovat pěstování rostlin, které podporují místní ekosystém, využívat recyklované materiály a vytvářet zahrady s nízkou údržbou. Vertikální zahrady a zahrady s přírodními prvky budou velmi populární, stejně jako zahrady s jednoduchým designem. Pokud chcete být v roce 2023 na vrcholu zahradnických trendů, můžete se inspirovat těmito tipy a vytvořit si vlastní moderní a udržitelnou zahradu.

 

Zdroje: Thespruce.com, Gardendesign.com

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1