Zahrada po celý rok: Březen

Zahrada po celý rok: Březen

Pilní zahrádkáři už jistě mají nějaké ty první práce na svých zahrádkách za sebou, ale právě březen je tím měsícem, který už doma nenechá sedět ani ty, co na to jdou s rozvahou. Pojďme se tedy společně podívat na to, jaké práce nás v březnu na zahradě čekají a na co nezapomenout.

Aby oko bylo potěšeno aneb Březen na okrasné zahradě

  • Okrasné traviny zdobí nejednu zahradu. A není divu. Jejich barevná a velikostní rozmanitost dokáže vykouzlit krásná zákoutí i na menších prostorech. Pokud se řídíte správnými doporučeními, pak jste jistě všechny traviny před zimou neseřezávali, ale pečlivě svázali. Teprve nyní nadešel čas na ostříhání. Nejlépe vám k tomu poslouží elektrické nůžky na živý plot, u menších travin případně postačí i klasické zahradnické nůžky. Traviny zkraťte zhruba na 10 cm.
  • Když je zmínka o živých plotech, i ty si zaslouží střih. Na mysli teď máme ty opadavé a ne časně zjara kvetoucí. Jen při stříhání dejte pozor na hnízdící ptáky, kteří se v nich již teď mohou skrývat.
  • Vaší pozornosti by v této době neměl rozhodně uniknout trávník. Pokud již nehrozí sněhová pokrývka a výrazné mrazy, důkladně trávník vyhrabejte a provzdušněte vertikutací. Použít můžete buď speciální hrábě nebo přímo vertikutátor. Nemáte-li ani jedno, dobrou službu udělají i vidle. Zapichujte je do země a vždy lehce zakývejte. Tento způsob bychom vzhledem k časové náročnosti doporučili spíše na menších plochách. Současně se hodí trávníku dodat potřebnou výživu v podobě startovacího trávníkového hnojiva, které po zimě zajistí jeho regeneraci, rychlejší růst a zahuštění. 

  • Zkrášlují vaši zahradu trvalkové záhony? Hurá na ně! Opatrně z nich vyhrabejte napadané staré listí a mech, odstraňte odumřelé listy a natě. Vytrvalé bylinky jako levandule zastříhněte. Koncem března je vhodný čas na případné přesazování, rozmnožování dělením trsů, nebo vysazování nových trvalek a vytrvalých bylinek.
  • Kdo by nemiloval růže. Tyto královny mezi květinami právě teď volají po vaší péči. Pokud jste růže ještě neodkryli, učiňte tak nyní. Odstraňte chvojí, odhrňte navršenou zeminu. Důležité je provést jarní řez. Ten se může u jednotlivých typů růží lišit, ale vždy je podstatné zkontrolovat celou rostlinku, odstranit poškozené a napadené části, stejně jako přestárlé a křížící se výhony. Dbejte na to, aby korunka zůstala vzdušná. A koncem měsíce určitě nezapomeňte růže přihnojit, na trhu je k dispozici řada hnojiv určených přímo pro růže. Máte-li možnost, použijte rozleželý kravský hnůj. Touto celkovou péčí si zajistíte bohatou násadu květů. Rovněž můžete rozšířit své barevné růžové zákoutí o nové druhy. V zahradnictvích nyní najdete velké množství kontejnerových nebo prostokořených sazenic, tak s chutí do toho.

Na co ještě nezapomenout?

  • Zkontrolujte a vyčistěte skalky a zahradní jezírka
  • U hortenzií odstaňte výhony s loňskými květy
  • Zastřihněte odkvetlé konce vřesů, ale skutečně jen konce, protože vřesům nesvědčí hluboký řez, špatně pak obrůstají
  • Je-li sucho a ani zima příliš vláhy nepřinesla, pečlivě zalijte jehličnany
  • V pařeništích nebo na okenních parapetech již můžete vysít okrasné letničky jako afrikány, hvozdíky, gazánie, lobelky nebo čínské astry

Aby práce nesla své plody aneb Březen na užitkové zahradě

  • Zeleninové záhony již máte pravděpodobně připravené, a pokud ne, upravte je nyní. Podle počasí pak můžete začít s vyséváním otužilých druhů zeleniny. Které to jsou? Tak například mrkev, ředkvičky, petržel, špenát, či obyčejný hrách a kopr. Jakmile se rostlinky poklubou ven a hrozí-li ještě mrazíky, zakryjte je raději netkanou textilií. Koncem měsíce si na své přijdou i cibule sazečka a jarní česnek.

  • Abyste se dočkali bohaté úrody drobných plodů, posviťte si v tuto dobu i na maliny a ostružiny. U malin ustříhněte dlouhé dvouleté odplozené výhony a také krátké slabé výhony až u země. Ponechte 6-8 jednoletých, i ty zkraťte na délku kolem 1 m. Bujné odrůdy ostružiníky zkracujte tak na 2-2,5 m a pravidelně také odstraňujte odplozené výhony. Rostlinkám dopřejte vyzrálý kompost.
  • Dokončit byste v březnu měli řez jabloní a hrušní. I ony vám budou vděčné za větší dávku uleželého hnoje či vyzrálého kompostu. A pokud máte v plánu rozšířit své ovocné výpěstky o další druhy, i teď je vhodná doba. Vysadit můžete i meruňky, broskvoně či ořešák. Březen je rovněž vhodným obdobím pro postřik ovocných stromů před rašením měďnatými přípravky. Především broskvoní proti kadeřavosti. Důležitá je zde ale teplota, proto někteří zahrádkáři doporučují orientovat se podle angreštu či lísky. Raší-li angrešt nebo začíná kvést líska? Pak je ta správná doba pro postřik broskvoní.
  • Už se taky těšíte na sladké jahůdky z vlastní zahrádky? Jak by ne! Zkontrolujte proto jahodníky po zimě, odstraňte suché a poškozené listy. Rostlinky, které vytáhl mráz, opatrně přitlačte a přihrňte zemí. Jakmile se objeví středová srdéčka, jahodníky přihnojte. Dobrou volbou jsou slepičince, které dnes seženete i v granulích. Hnojte opatrně, pozor na spálení!

Na co ještě myslet?

  • Pokud jste nestihli vysít papriky, učiňte tak neprodleně
  • Od poloviny března je ideální čas na výsev rajčat

Udělejte si radost jarní výzdobou

Aby okenní parapety po zimě nezely prázdnotou, osázejte si truhlíky nebo květináče jarními rostlinkami. Pastvou pro oči budou jistě sedmikrásky, macešky, prvosenky nebo jarní cibuloviny (narcisky, tulipány, hyacinty). Dozdobit je pak můžete větvičkami kroucené vrby, lísky či břízy, anebo vajíčky, slepičkami či zajíčky. Vždyť Velikonoce jsou za dveřmi!

Na co se podíváme v dubnu? Budeme vysazovat, sít, ale nevyhneme se ani věčnému nepříteli zahrádkářů – plevelu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1