Jak předcházet zlomeninám?

Jak předcházet zlomeninám?

Staré přísloví říká, že pýcha předchází pád. O tom, jak ale předcházet zlomeninám, když nás nějaký ten pád potká, už lidová moudrost neztrácí ani slovo. Ačkoli již je zima téměř za námi a nebezpečí uklouznutí je každým dnem nižší, zlomeniny se nám vyhnout nemusí. Jak ochránit naše kosti, aby byly co nejsilnější?

Zlomeninám, které jsou způsobené mechanicky, tedy úrazem, bohužel zabráníme jen stěží. V zimě ještě můžeme investovat dvě stokoruny do tzv. nesmeků. Tyto lehké popruhy s malými hroty se navlékají přes botu a minimalizují riziko uklouznutí na zledovatělém povrchu. Po zbytek roku musíme ale spoléhat na to, že naše kosti ustojí náročný sport i každodenní pohyb bez ztráty kytičky.

Pokud jsou naše kosti křehké, je riziko zlomeniny mnohem větší. Osteoporóza, tedy řídnutí kostí, ohrožuje hlavně ženy ve středním věku, ale nevyhýbá se ani mužům. Na vině je nedostatečná kostní výživa.

Pro zdraví našich kostí bychom měli do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na vápník a vitamin D – tučné ryby a rybí tuk, kvalitní mléčné výrobky, vejce (ideálně od volně běhajících slepic), houby a luštěniny. Vitamin D získává naše tělo také ze slunečních paprsků. Čím častěji se jim budeme vystavovat, tím lépe. Spolu s vitaminem D je dobré užívat vitamin K2 (podporuje jeho správné vstřebávání.). Tato kombinace navíc blahodárně působí na naše tělo i v jiných oblastech, zejména jako podpora imunitního systému.

Vitamin K2 přispívá k udržení zdravých kostí a správné funkce svalů, ovlivňuje metabolismus vápníku a navíc pomáhá udržet zdravé cévy. Přirozeným zdrojem K2 jsou mléko, hovězí maso nebo měkký sýr a jogurt. V asijských zemích pak je zdrojem natto. Nicméně k potřebné dávce byste museli spotřebovat velmi vysoké dávky, vhodné je tedy vitamin D a K2 přijmout ve formě potravinových doplňků.

Správnou hustotu kostí pomáhá udržovat i pravidelný pohyb. Nemusíte krajských přeborů, stačí se denně svižně projít nebo proběhnout. Velmi prospěšné je i plavání, které posílí svaly celého těla. Nepodceňujte ani silový trénink, zvedání závaží udělá vašim kostem více než dobře.

Nezapomínejte ani na kvalitní svačinu po tréninku. Potraviny s vysokým podílem sacharidů a minimem bílkovin (například banány nebo rýže) urychlí regeneraci a pomáhají předcházet takzvaným únavovým zlomeninám.

Omezte alkohol a „kolu“. Tyto nápoje obírají naše tělo o vápník, kyseliny v kolových nápojích navíc kosti zbytečně oslabují. Podle některých výzkumů mohou být v dlouhodobém horizontu nebezpečné i dva „drinky“ denně.

Pozor na sůl a cukr. Také v tomto případě platí, že méně znamená více. Tyto látky navíc ovlivňují i klouby a kloubní chrupavky, kde se jejich části ukládají a snižují pak hybnost a způsobují bolesti.

Z hlediska bylinek si dejte pozor na meduňku, která odvápňuje. Pokud tuto skvělou bylinku chcete užívat (je vhodná pro celkové nervové zklidnění, uvolňuje křečovité stažení svalů, tiší záchvaty kašle, ulevuje křečím v žaludku či podporuje zažívací trakt), měli byste zároveň s ní vypít jeden kysaný mléčný nápoj.

Nekuřte. O tom, že tabákové výrobky obsahují stovky škodlivin, netřeba diskutovat. Jedním z prokázaných vedlejších účinků kouření je i řídnutí kostí. Zabraňuje navíc vstřebávání vápníku, který je pro silné kosti nezbytný.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1