Koření, které by vám nemělo v kuchyni chybět

Koření, které by vám nemělo v kuchyni chybět

Díky tomu správnému koření můžete dodat i obyčejnému jídlu jiskru a originalitu. Zkuste občas při vaření popustit uzdu fantazii a nenechávejte to pouze na soli a pepři.

Pozor na skladování

Pamatujte na to, že u koření velmi záleží na způsobu, jakým ho v kuchyni skladujete. Vůně a chuť totiž časem ztrácejí na intenzitě, zvlášť, pokud máte koření třeba jen v otevřených pytlíčkách. Vhodnější je vždy koření přesypat ideálně do skleněných a uzavíratelných nádob. Alespoň tak zamezíte tomu, aby se vám do něj pustili moli. Ti totiž mají v oblibě třeba i chilli a jiné pikantní druhy. A jaké koření či bylinky by vám tedy doma neměly chybět?

Římský drcený kmín – Rozhodně si ho nikdy nesplete s naším českým kmínem. Ten římský má totiž zcela rozdílnou a velmi specifickou chuť. Používá se především v indické, východní, španělské či mexické kuchyni. Použít ho můžete do masových, ale i čistě zeleninových či luštěninových pokrmů. Obdobně jako klasický kmín, pomáhá proti nadýmání a zažívacím potížím.

Kari koření – Nejedná se o jednodruhové koření, ale o docela bohatou směs chutí. Obvykle se skládá z kurkumy, kardamomu, koriandru, pískavice, zázvoru, chilli, skořice, česneku a římského kmínu. Své místo má především v indické kuchyni, kde se používá k dochucování masových či zeleninových směsí. Při nákupu již hotových směsí si hlídejte složení. Rozhodně by nikdy na prvním místě neměla být sůl. Přednost dejte raději kvalitnějším směsím. Jen tak budete moci svůj jídelníček díky kari koření obohatit o mnoho cenných látek, jako jsou například vitamíny A, C, E, K a skupiny B, minerály: vápník, železo, draslík či omega mastné kyseliny.

Mletá sladká paprika – Koření, bez kterého neuvaříte spoustu české klasiky. Paprika, ať už pálivá či sladká (odvíjí se od použité odrůdy paprik a namletých semínek), se používá do guláše, smetanové omáčky (nejčastěji kuře na paprice), řady polévek, směsí, nebo jen jako posyp například na chléb obložený aromatickým romadúrem. Paprika však není jen chutná, ale i zdravá. Podporuje trávení, imunitu či krvetvorbu. Navíc pomáhá jako prevence rakoviny a udržuje stabilní hladinu vody v těle. Především pikantní varianta se hodí i pro ty, kteří se snaží zhubnout.

Skořice – Snad každý z nás zná jablkový závin se skořicí. To však není jediná možnost, jak skořici při vaření využívat. V přiměřeném množství dodá ten správný šmrnc i masitým pokrmům, rajské nebo například rýži na indický způsob. Ideální je třeba ovesná kaše k snídani ochucená právě skořicí, s ovocem, oříšky, semínky... Dlouhodobá konzumace skořice pomáhá se snižováním cholesterolu, vysokého krevního tlaku, ale podporuje i trávení, má antibakteriální účinky a napomáhá i zmírnění menstruačního krvácení. Je tak jedním z mnoha koření, které se využívá nejen v kuchyni, ale také v kosmetice, farmacii či léčitelství.

Oregano – bylinka, která si našla velkou oblibu především v italské kuchyni. Použít lze na pizzu, do mletých mas, zeleninových polévek, na těstoviny, ale i při nakládání sýrů či oliv. Vyznačuje se protizánětlivými a antivirovými vlastnostmi, uklidňuje trávení a podrážděná střeva, ale používá se například i při ekzémech a jiných kožních potížích. Českou variantou je dobromysl obecná (Origanum vulgare), která má avšak jiné účinky (odvar se pije například na zklidnění a uvolnění).

Muškátový oříšek – Jedná se vlastně o sušené semínko stromu, který se jmenuje muškátovník pravý. V kuchyni se používá hlavně pro jemné dochucení masových směsí, smetanových omáček, vývarů nebo i do pečiva. Oblíbený je například v Itálii, kde se používá do těstovin. Při skladování je vždy potřeba myslet na to, že již nastrouhaný rychle ztrácí své aroma a je proto lepší uchovávat ho vcelku. Oříšek se používá i v lidovém léčitelství, například při potížích s nadýmáním, průjmy, ale i revmatismem, křečemi či na skvrny na kůži. Avšak jeho využití není jen tak, v nadměrném množství totiž může být toxický.

O bylinkách a kořeních si můžete přečíst i v našich dalších článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1