Tajemství bylinek 2

Tajemství bylinek 2

Koření a bylinky dávají našemu jídlu specifickou chuť a vůni. Mnoho z nich však může pomoci i našemu tělu, mysli či psychice. Pojďme si tedy některé z nich představit.

Rozmarýn lékařský

Voňavé koření, které je nejčastěji součást provensálské směsi. Má zklidňující účinky, zvyšuje koncentraci, pomáhá prokrvovat končetiny, posiluje imunitu a napomáhá zvýšit krevní tlak a zlepšit krevní oběh.

Kromě kuchyně (především na jehněčí či jen na ovonění pečených brambor) se využívá i v kosmetice, do éterických olejů nebo mastí. Má zklidňující účinky, proniká hluboko do svalů, prokrvuje končetiny (a snižuje pocity těžkých nohou, mravenčení či otoky), používá se při léčbě revmatismu, modřin a ekzémů, zkracuje také dobu rekonvalescence svalů. A podobně jako levandule se může dávat do skříní, protože nevoní molům.

Tymián obecný

Nepostradatelné koření, které mimo jiné ovoní svíčkovou, má kromě příjemné vůně i mnoho tělu prospěšných účinků. Tymián mírní bolesti v krku a kašel, pomáhá při průjmech a nadýmání, zmírňuje potíže způsobené infekcí v močových cestách a stimuluje krevní oběh.

Ženšen pravý

Tato bylina je často přezdívaná „kořen života,“ neboť její účinky jsou opravdu rozsáhlé. Kromě jiného napomáhá zachovat fyzickou a duševní výkonnost, pomáhá při stresu, podporuje činnost mozku, zlepšuje kognitivní schopnosti (krátkodobou i dlouhodobou paměť a schopnost se soustředit a učit), snižuje únavu, má pozitivní vliv na sexuální život, zpomaluje stárnutí a též podporuje imunitní systém.

Ženšen je možné konzumovat i jako potravinový doplněk (tinktura, sirup, tablety). Jeho využitelnost se tím výrazně zvedá.

Šalvěj lékařská

Jedna z nejsilnějších bylin vyskytujících se na území České republiky. Je velmi všestranná. Má podporující vliv na mozek - oddaluje duševní vyčerpání, zlepšuje koncentraci, zajišťuje správnou činnost nervů. Díky jejím antibakteriálním, antivirovým a protizánětlivým účinkům je velkou podporou našeho imunitního systému, pomáhá s chřipkami, angínou (třeba jako kloktadlo) a rýmou. Ideální způsob přípravy je pár minut povařit a pak slít. Vhodné jsou i relaxační koupele. Šalvěj použijete i v kuchyni, například do omáček či nádivek (pozor na dávkování, je lehce nahořklá).

Medvědí česnek

Bylina, která se objevuje na loukách. A nasbírat ho se rozhodně vyplatí, nejenže dobře chutná, ale navíc má i blahodárný vliv na naše tělo. Můžete z něj udělat chutný „špenát“ (na oleji rychle osmahnete na pánvi do změknutí), pesto (rozdrtíte jej s olejem a například mandlemi), upečte na něm maso a nebo jej použijte do polévek. A jeho účinky? Podporuje trávení, činnost žaludku a ničí střevní parazity, snižuje krevní tlak, urychluje hojení ran, snižuje krevní tlak a také pomáhá jako prevenci proti chřipce i nachlazení.

Kmín kořenný

Toto koření je také bylinou. Své místo si zaslouží hlavně díky svým účinkům proti nadýmání, zmírňuje koliky a žaludeční křeče. Ocení ho zejména maminky malých dětí, protože působí i na tyto „prdíky.“ Podobné účinky má i fenykl. Všimli jste si, že čerstvý chléb s kmínem nenadýmá tolik, jako pečivo bez něj? Velkou službu kmín udělá, jakmile jím „okořeníte“ brambory, neboť působí jako protijed tělu neprospívajícímu solaninu, který brambory obsahují.

Zajímavosti:

Lichořeřišnice je přírodní antibiotikum, obsahuje vitamin C, celkově podporuje imunitní systém, snižuje riziko akné a zmírňuje vypadávání vlasů.

Hřebíček pomáhá na záněty dásní, neboť má antiseptické účinky.

Skořice cejlonská snižuje krevní cukr.

Kontryhel obecný pomáhá při premenstruačním syndromu (uvolňuje křeče, bolesti a zklidňuje) a zmírňuje klimakterické příznaky, pomáhá při redukčních dietách.

A jaké bylinky jsme si představili minule? Podívejte se do článku Tajemství bylinek 1.

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1