Voňavé koření, které je nejčastěji součást provensálské směsi. Má zklidňující účinky, zvyšuje koncentraci, pomáhá prokrvovat končetiny, posiluje imunitu a napomáhá zvýšit krevní tlak a zlepšit krevní oběh.
Kromě kuchyně (především na jehněčí či jen na ovonění pečených brambor) se využívá i v kosmetice, do éterických olejů nebo mastí. Má zklidňující účinky, proniká hluboko do svalů, prokrvuje končetiny (a snižuje pocity těžkých nohou, mravenčení či otoky), používá se při léčbě revmatismu, modřin a ekzémů, zkracuje také dobu rekonvalescence svalů. A podobně jako levandule se může dávat do skříní, protože nevoní molům.
Nepostradatelné koření, které mimo jiné ovoní svíčkovou, má kromě příjemné vůně i mnoho tělu prospěšných účinků. Tymián mírní bolesti v krku a kašel, pomáhá při průjmech a nadýmání, zmírňuje potíže způsobené infekcí v močových cestách a stimuluje krevní oběh.
Tato bylina je často přezdívaná „kořen života,“ neboť její účinky jsou opravdu rozsáhlé. Kromě jiného napomáhá zachovat fyzickou a duševní výkonnost, pomáhá při stresu, podporuje činnost mozku, zlepšuje kognitivní schopnosti (krátkodobou i dlouhodobou paměť a schopnost se soustředit a učit), snižuje únavu, má pozitivní vliv na sexuální život, zpomaluje stárnutí a též podporuje imunitní systém.
Ženšen je možné konzumovat i jako potravinový doplněk (tinktura, sirup, tablety). Jeho využitelnost se tím výrazně zvedá.
Jedna z nejsilnějších bylin vyskytujících se na území České republiky. Je velmi všestranná. Má podporující vliv na mozek - oddaluje duševní vyčerpání, zlepšuje koncentraci, zajišťuje správnou činnost nervů. Díky jejím antibakteriálním, antivirovým a protizánětlivým účinkům je velkou podporou našeho imunitního systému, pomáhá s chřipkami, angínou (třeba jako kloktadlo) a rýmou. Ideální způsob přípravy je pár minut povařit a pak slít. Vhodné jsou i relaxační koupele. Šalvěj použijete i v kuchyni, například do omáček či nádivek (pozor na dávkování, je lehce nahořklá).
Bylina, která se objevuje na loukách. A nasbírat ho se rozhodně vyplatí, nejenže dobře chutná, ale navíc má i blahodárný vliv na naše tělo. Můžete z něj udělat chutný „špenát“ (na oleji rychle osmahnete na pánvi do změknutí), pesto (rozdrtíte jej s olejem a například mandlemi), upečte na něm maso a nebo jej použijte do polévek. A jeho účinky? Podporuje trávení, činnost žaludku a ničí střevní parazity, snižuje krevní tlak, urychluje hojení ran, snižuje krevní tlak a také pomáhá jako prevenci proti chřipce i nachlazení.
Toto koření je také bylinou. Své místo si zaslouží hlavně díky svým účinkům proti nadýmání, zmírňuje koliky a žaludeční křeče. Ocení ho zejména maminky malých dětí, protože působí i na tyto „prdíky.“ Podobné účinky má i fenykl. Všimli jste si, že čerstvý chléb s kmínem nenadýmá tolik, jako pečivo bez něj? Velkou službu kmín udělá, jakmile jím „okořeníte“ brambory, neboť působí jako protijed tělu neprospívajícímu solaninu, který brambory obsahují.
Lichořeřišnice je přírodní antibiotikum, obsahuje vitamin C, celkově podporuje imunitní systém, snižuje riziko akné a zmírňuje vypadávání vlasů.
Hřebíček pomáhá na záněty dásní, neboť má antiseptické účinky.
Skořice cejlonská snižuje krevní cukr.
Kontryhel obecný pomáhá při premenstruačním syndromu (uvolňuje křeče, bolesti a zklidňuje) a zmírňuje klimakterické příznaky, pomáhá při redukčních dietách.
A jaké bylinky jsme si představili minule? Podívejte se do článku Tajemství bylinek 1.