Odhalte tajemství bylin 1

Odhalte tajemství bylin 1

Víte, že bylinky nemusí léčit jen naše tělo, ale i naši psychiku? V přírodě se vyskytuje mnoho pomocníků, které nám naše neduhy pomohou zmírnit nebo dokonce odstranit. Někdy ani netušíme, jaký poklad ukrývá naše zahrada či kuchyně. Pojďme se tedy v našem seriálu na bylinky (a koření) podívat.

Máta peprná

Tato voňavá bylinka si své místo v našich zahradách i kuchyni vydobyla poměrně snadno. Nejčastěji se používá při zažívacích potížích - od žlučníku, přes žlučovody či žaludek až po plynatost a choroby střev. Osvědčuje se též na pálení žáhy.

Máta by se neměla užívat v zimě, neboť organismus díky svým léčivým složkám ochlazuje a navíc znecitlivuje. To je naopak výhodou při bolestech zubů a dásní, kdy se může použít jako kloktadlo.

Muži by též měli zbystřit, snižuje totiž testosteron. Též by její užití měli zvážit kojící ženy, neboť tlumí tvorbu mateřského mléka.

Levandule

Jemný fialový kvítek dělá radost nejen na pohled, ale i svými účinnými látkami. Má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky a často se využívá při poranění kůže nebo vyrážkách.

Velkým pomocníkem je při problémech se spánkem či při neurózách, neboť zklidňuje a uvolňuje organismus. Proto ji můžete použít jako první pomoc při bolestech hlavy ze stresu. Po této bylině povětšinou sáhnou ženy, neboť lépe ladí s jejich organismem.

A bonusem může být, že zatímco nám příjemně voní, u molů tomu je naprosto opačně.

Kozlík

Zatímco levandule je spíše pro ženy, kozlík si našel své místo spíš zase u mužů. Ženy po něm sahají v období menopauzy (kdy ulevuje psychickému napětí) či při silném menstruačním krvácení. Jedná se též o bylinu zklidňující náš nervový systém. Navíc uvolňuje svalové napětí.

Působí na nespavost, bušení srdce, bolesti hlavy či hysterii. Výrazně zklidňuje. Její užívání by mělo mít spíše krátkodobější charakter (do 4 týdnů), neboť je návyková.

Lípa srdčitá

Majestátní strom svými květy nabízí pomoc při chřipce, nemocech dýchacích cest (horních i dolních) a působí i proti kašli. Má silné odhleňovací účinky a vyvolává pocení. Preventivně působí také proti infarktu a mrtvici.

U dětí si na ni dejte pozor, neboť je i mírné sedativum. Tato vlastnost však může pomoci při vypjatých situacích či záchvatech paniky, kdy se potřebuje zklidnit.

Lékořice

Někdo ji miluje a někdo se k ní nemůže přiblížit. Je to bylina (vypadající jako větvičky) s výraznou chutí, která se převážně užívá při zahlenění, zánětech průdušek, horečkách, kašli či problémech s trávicí soustavou (nadýmání, záněty žaludku). Má protizánětlivý, antivirový a antibakteriální účinek.

Lékořice výrazně usnadňuje ženám období menopauzy (má silné hormonální účinky). Také snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá při alergiích.

Majoránka

Tato nenápadná bylinka natolik zdomácněla v našich kuchyních, že jsme již často zapomněli, jaký široký záběr má. Kromě podpory trávení a zlepšování činnosti žaludku a střev odstraňuje plynatost. Má silný uklidňující vliv na nervovou soustavu, proto se používá při rozčílení, stresu, nespavosti či pocitech slabosti.

Ženám také ulevuje při bolestivé menstruaci a u kojících žen zvyšuje tvorbu mléka.

Pár zajímavostí

Petrklíč obsahuje přírodní hořčík, je vhodný především při svalových křečích.

Listy z hrušně obsahují přírodní vápník (ty čerstvé si můžete přímo utrhnout ze stromu a sníst).

Kopřiva kořen podporuje tvorbu testosteronu. Listy se používají při zánětech močových cest, ledvin nebo při jarní detoxikaci.

Hřebíček plod se používá jako první pomoc při bolestech zubů (plod rozžvýkejte). Používá se též při žlučníkových kolikách. Má dezinfekční účinky.

Koriandr plod uvolňuje krkavice (snižuje riziko mrtvice a ulevuje od bolestí hlavy) a pomáhá snižovat cholesterol.

Další díl si můžete přečíst: Tajemství bylinek 2.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1