Po vánočním cukroví se zkrátka přibírá! Nebo ne?

Po vánočním cukroví se zkrátka přibírá! Nebo ne?

Svátky vánoční bývají zkouškou nejen nervů, ale i chuťových pohárků a knoflíků u kalhot. Občas si zahřešit není na závadu, ale co když se nechceme svátky jen projíst do bezvědomí? Nebo si dopřát něco dobrého, ale neriskovat, že při pohledu na váhu upadneme do mdlob?

Jak přelstít sebe i návštěvy? Nahrazovat!

Nemáme teď samozřejmě na mysli nějaké laciné fujnáhražky, ale výměnu nezdravých suroviny za zdravé (nebo alespoň méně škodlivé). Jistě, platí, že velké množství čehokoliv škodí – např. med je sice velmi zdravý, ale když se ho přejíme, přibereme, pořád je v něm cukr – ale o Vánocích je třeba eliminovat ztráty.

  • cukr raději použijte fruktózu, med nebo stévii, umělá sladidla pokud možno ne (obsahují moc chemie)

  • mouka – lepší než pšeničná je špaldová nebo pohanková, případně lze rozdělit dávku půl na půl

  • tuk – naprosto báječný je kokosový nebo sezamový olej

Co mlsat místo cukroví?

Nejedna z nás má zkušenost, že po úmorné předvánoční dřině u trouby přejedená rodina cukroví zarputile odmítá a my ho pak taháme z mrazáku ještě na Velikonoce. Pokud ale nepřeneseme přes srdce, že by naši blízcí neměli co zobat, chutnou a zdravou možnost představuje tradiční sušené ovoce. Meruňky, švestky, hrušky a jablečné křížaly jsou sladké a zasytí. Další variantu představují oříšky – nesolené a nepražené, pokud možno – vlašské, lískové nebo buráky jsou zdrojem spousty cenných látek.

Lehké a zdravé cukroví? Jde to!

Vyzkoušejte třeba tyhle jednoduché čokoládové kuličky. Na dvacet kousků potřebujeme 100 gramů rozinek, stejné množství slunečnicových semínek a kvalitní osmdesátiprocentní čokolády. Rozinky a semínka pomeleme, smícháme s rozpuštěnou čokoládou a vytvoříme kuličky, které můžeme obalit v kokosu.

Nebojte se experimentů. Ano, Vánoce patří k tradičním svátkům, ale ne za cenu, že si tradičními kalorickými bombami přivodíme infarkt myokardu. Cukroví nemusí být nebezpečné. Stačí opustit předsudky našich babiček s návody podle Dobromily Rettigové a vpustit si do kuchyně čerstvý vítr moderního stravovaní.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1