Jak přelstít sebe i návštěvy? Nahrazovat!
Nemáme teď samozřejmě na mysli nějaké laciné fujnáhražky, ale výměnu nezdravých suroviny za zdravé (nebo alespoň méně škodlivé). Jistě, platí, že velké množství čehokoliv škodí – např. med je sice velmi zdravý, ale když se ho přejíme, přibereme, pořád je v něm cukr – ale o Vánocích je třeba eliminovat ztráty.
cukr – raději použijte fruktózu, med nebo stévii, umělá sladidla pokud možno ne (obsahují moc chemie)
mouka – lepší než pšeničná je špaldová nebo pohanková, případně lze rozdělit dávku půl na půl
tuk – naprosto báječný je kokosový nebo sezamový olej
Co mlsat místo cukroví?
Nejedna z nás má zkušenost, že po úmorné předvánoční dřině u trouby přejedená rodina cukroví zarputile odmítá a my ho pak taháme z mrazáku ještě na Velikonoce. Pokud ale nepřeneseme přes srdce, že by naši blízcí neměli co zobat, chutnou a zdravou možnost představuje tradiční sušené ovoce. Meruňky, švestky, hrušky a jablečné křížaly jsou sladké a zasytí. Další variantu představují oříšky – nesolené a nepražené, pokud možno – vlašské, lískové nebo buráky jsou zdrojem spousty cenných látek.
Lehké a zdravé cukroví? Jde to!
Vyzkoušejte třeba tyhle jednoduché čokoládové kuličky. Na dvacet kousků potřebujeme 100 gramů rozinek, stejné množství slunečnicových semínek a kvalitní osmdesátiprocentní čokolády. Rozinky a semínka pomeleme, smícháme s rozpuštěnou čokoládou a vytvoříme kuličky, které můžeme obalit v kokosu.
Nebojte se experimentů. Ano, Vánoce patří k tradičním svátkům, ale ne za cenu, že si tradičními kalorickými bombami přivodíme infarkt myokardu. Cukroví nemusí být nebezpečné. Stačí opustit předsudky našich babiček s návody podle Dobromily Rettigové a vpustit si do kuchyně čerstvý vítr moderního stravovaní.