Superlék zázvor

Superlék zázvor

Zázvor lze považovat za velký dar přírody lidstvu. Oddének zázvoru pravého obsahuje tolik léčivých látek, že nejen botanikovi přechází zrak. Dovolte tedy zázvoru ukázat svou sílu i u vás doma.

Zázrak jménem zázvor

Seznam jeho pozitivních účinků je vskutku dlouhý: působí proti rýmě a chřipce, je antivirový, antibakteriální, protizánětlivý, má pozitivní vliv na trávicí trakt (i nadýmání a pálení žáhy), na pleť, pomáhá při hubnutí, je přírodním afrodiziakem, reguluje krevní tlak a má pozitivní vliv na srdce, tlumí bolesti hlavy při migréně, má antibiotické účinky a dokonce ve spolupráci s dalšími bylinami potlačuje rakovinotvorné buňky.

Stejně jako u každé byliny, i zázvor je pomocník, který vaše tělo povzbudí a pomůže mu s nerovnováhou, která se u vás vytvořila. Nicméně všeho moc škodí, tudíž problém schovaný za nemocí zvýšenými dávkami jakékoli byliny (včetně zázvoru) nevyřešíte. Spíš si svůj stav zkomplikujete.

Zázvor také nemusí vyhovovat všem. Právě pro svou typickou aromatickou chuť a vůni někdy dráždí žaludek nebo žáhu. V takovém případě je lepší sáhnout po jiném typu přírodního léku.

Příprava zázvorového čaje

Aby se léčivé účinky zázvoru podpořily je dobré jej opravdu vařit (alespoň 15 minut), nikoli jen spařit horkou vodou. Pokud nemáte po ruce zázvor čerstvý, můžete použít i ten sušený. Výhodou je, že v tomto případě jej stačí horkou vodou jen zalít. Čaj lze osladit medem nebo do něj přidat citron.

Zázvor léčí i v jídle

Pokud nejste příznivcem bylinkových čajů, zařaďte zázvor do jídelníčku (ať čerstvý nebo sušený). Skvěle chutná nejen v exotické kuchyni (indické či thajské), kam přirozeně patří, ale i v kombinaci s kořenovou zeleninou nebo upečený s masem. Zázvor lze použít i na sladko, například v domácích zázvorových sušenkách (sem se hodí spíše sušený) nebo kandovaný. Léčivé účinky jsou i zde zachovány.

Další varianta užívání zázvoru je ve formě potravinového doplňku. Zde je výhodou, že malá tobolka obsahuje maximum léčivých složek a navíc nedráždí žaludek a „nepálí“. Dodržujte však dávkování od výrobce, jinak se dočkáte účinků nežádoucích.

Recept na zázvorový sirup

Ingredience: 0,5 litru vody, šťáva z 2 ks citronu, 1 kg cukru, 100 - 120 g oloupaného a nakrájeného zázvoru

Postup: Vaříme vodu s cukrem a zázvorem přibližně 15 - 20 minut (do té doby než zhoustne), poté přidáme citron. Necháme chvíli zchladnout a poté přecedíme a nalijeme do sklenic (tato dávka je cca na 3 sklenice 0,3 litru). Uchovávejte v chladu.

Použití: po lžičkách nebo dle chuti rozředit jako šťávu

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1