BIO potraviny? 9 důvodů, proč jim dát přednost

BIO potraviny? 9 důvodů, proč jim dát přednost

Svou stravu si vybíráme podle toho, jak dobře a zdravě nás zasytí. Zastánci ekologického zemědělství neříkají, že jejich produkty jsou zdravější. Řada studií ovšem potvrzuje, že biopotraviny jsou výživnější a bezpečnější ve srovnání s výrobky konvenčních zemědělců. Prostě vyšší třída kvality a tu stojí zato položit na svůj talíř.

Samozřejmě druhým stěžejním argumentem pro BIO je ochrana životního prostředí, kterou zaručují přísné předpisy pro provozování ekologického zemědělství. Ovšem Češi jsou národ nedůvěřivý a tak v nákupech biopotravin zatím zaostáváme za osvícenějšími evropskými zeměmi. Za BIO utratíme asi jen 1 % z celkové částky, která z našich peněženek putuje na potraviny. U našich německých sousedů je to 5 % a ve skandinávských zemích dokonce 10 %. Přejít na biostravu u nás určitě není jednoduché, protože nabídka je zatím omezená. Nenabádáme vás, abyste všechno ze spíže vyhodili a stali se nesmlouvavými zastánci pouze biopotravin. Máme pro vás ale 9 důvodů, proč byste měli začít postupně alespoň jednotlivé běžné potraviny nahrazovat těmi s certifikátem BIO.

1.      Značce BIO opravdu můžete věřit. Tenhle certifikát se nerozdává na potkání a produkt ho dostane, jen když odpovídá požadavkům zákona. Ekologičtí zemědělci jsou každý rok přísně kontrolováni pravidelně i namátkově. A tyto kontroly probíhají i u všech zpracovatelů biopotravin a jejich distributorů.

2.      Zdravé rostliny je možné vypěstovat jen ve zdravé půdě. A to se o té běžné zemědělské říct nedá. Dostávají se do ní totiž nejen umělá hnojiva, ale i umělé pesticidy, tedy přípravky proti plevelům, živočišným škůdcům nebo plísním. A jejich zbytky pak putují i do rostlinných potravin.

3.      Řada studií prokázala, že v biopotravinách je výrazně méně zbytků pesticidů, méně těžkých kovů, v bio zelenině je mnohem méně dusičnanů.

4.      Maso z ekochovů je mnohem méně zatíženo antibiotiky. Zvířata jsou léčena především přírodními prostředky. Dobrá péče o zvířata při ustájení, včetně čistoty, mohou podle studií do dvou let až o 30 %  snížit potřebu použití antibiotik. A po třech až čtyřech letech nejsou antibiotika již potřeba vůbec.

5.      Studie prokázaly vyšší kvalitu u řady biopotravin, například biomléko obsahuje více omega-3 mastných kyselin, bioovoce a biozelenina mají více vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Biojablka mají lepší chuť, biobrambory obsahují více vitaminu C.

6.      Při výrobě biopotravin nesmí být používány jiné než povolené přídatné látky přírodního původu, což vylučuje použití umělých dochucovadel a konzervantů.

7.      Když vkládáte bioprodukty do košíku, může vás těšit, že nákupem podpoříte zemědělce, kteří hospodaří rozumně s ohledem na krajinu.

8.      I když do BIO investujete vyšší částky než do konvenčních potravin, je to vklad do zdraví naší i budoucích generací. Už teď musíme platit daně, z nichž se velké částky odvádějí na vyčištění kontaminovaných vod nebo zaneřáděné půdy.

9.      A zlepšení životního prostředí i kvality potravin se časem odrazí i na vašich úsporách. Začnete se cítit lépe, posílí se vaše imunita. Nebude třeba nakupovat multivitaminové preparáty a další doplňky stravy, a třeba se i sníží počty alergií.

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1