Chcete být zdraví? Začněte u střeva!

Chcete být zdraví? Začněte u střeva!

Možná vás to překvapí, ale ve střevech sídlí převážná většina imunitních buněk. Krátce řečeno, dobře fungující střeva jsou nezbytnou podmínkou pevného zdraví. A platí to i naopak – zanesená nebo „líná“ střeva mohou za to, že se cítíme unavení a bez energie, máme mizernou fyzičku a přibýváme na váze. O psychické pohodě ani nemluvě. Přitom stačí celkem málo – trochu odlehčit jídelníček...

To neznamená, že od zítřka budete držet nějakou rychlou dietu, právě naopak. Začněte tím, že se ráno pořádně nasnídáte. Na obří nadýchané koblihy a cappuccino s mléčnou čepicí ale zapomeňte. Snídani by měly tvořit komplexní sacharidy, bílkoviny, vláknina a zdravé tuky – třeba plátek celozrnného chleba s tvarohovou pomazánkou, vařeným vejcem a porcí čerstvé zeleniny. A když se neobejdete bez sladkého? Dejte si misku vloček s javorovým sirupem, pár kousky ovoce, semínky a ořechy.

Dopřejte si kvalitní bílkoviny

Víte, že čím více máte svalové hmoty, tím rychleji tělo odbourává tuky a vy snáze hubnete? A to dokonce i tehdy, když jste v klidu. Vepřová pečeně nebo dozlatova vypečený bůček ale nejsou to pravé ořechové. Ideálním zdrojem bílkovin jsou především ryby (pstruh, tuňák, losos, treska, candát, makrela), sójové výrobky, krůtí a kuřecí maso (ideálně v bio kvalitě), kozí a ovčí sýry, vejce, fazole, cizrna a čočka.

Jezte hodně živých potravin

Do jídelníčku se snažte zahrnout co největší množství „živých potravin“ – to znamená přírodních, chemicky neošetřených produktů (ovoce a zelenina, čerstvé šťávy, ořechy apod.). Průmyslově zpracované výrobky jsou plné chemikálií, se kterými si naše tělo neví rady.  Tyto látky navíc zpomalují metabolismus, a tím přispívají i k tomu, že se nám zvětšují tukové polštáře. Organismus je totiž nedokáže identifikovat, a tak s nimi udělá krátký proces – pošle je šupito presto rovnou do tukových zásob.

Pročistěte střeva vlákninou

Vláknina sice neukrývá žádné vitaminy, minerály, ani další důležité živiny, nicméně je pro naše zdraví zcela nepostradatelná. Zlepšuje trávení, pomáhá hubnout a chrání nás před řadou nemocí (cukrovka, obezita, srdeční potíže, nádorová onemocnění trávicího traktu – především tlustého střeva). Kromě toho funguje jako velmi účinný kartáč, který střeva vyčistí od všech nežádoucích usazenin. Doporučená denní dávka vlákniny pro dospělého člověka činí 35–40 gramů. Zdá se vám to málo? Většina z nás ve skutečnosti  přijímá sotva polovinu! Potřebnou denní porci obsahuje například 400 gramů zeleniny, 100 gramů pšeničných otrub nebo stejné množství lněného semínka. Výborným zdrojem vlákniny je také celozrnné pečivo, rýže natural, obilné vločky nebo müsli, luštěniny, ovoce a ořechy. Jestli nejste zvyklí pravidelně přijímat vlákninu, přidávejte ji do jídelníčku postupně. Začněte třeba s 200 gramy zeleniny denně a každý týden zvyšujte množství o 50 gramů až do doporučené dávky. A nezapomínejte pořádně pít, jinak byste si mohli způsobit zácpu.

Doplňujte přátelské bakterie

Stav střev zlepšíte také konzumací potravin obsahujících probiotika – živé bakterie, které jsou přirozenou součástí naší střevní mikroflóry, a které zvyšují odolnost trávicího traktu vůči nežádoucím mikroorganismům. Probiotika se hojně vyskytují v jogurtech, kefírech, acidofilním mléce, podmáslí, brynze či kysaném zelí. Výborným zdrojem je i sójová pasta miso, korejská nakládaná zelenina kimchi a „sójový hermelín“ tempeh.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1