Akupresurou ke zdravému tělu a šťastné mysli

Akupresurou ke zdravému tělu a šťastné mysli

Akupresura je stará čínská metoda, jak si ulevit od bolesti. Stačí znát správné body na těle a můžete si často od lecčeho pomoci. Každý bod má vliv na určitou část našeho těla. My vás s nimi v článku seznámíme.

Akupresurní body a jejich dělení

Body se nachází po celém těle a můžeme je rozdělit podle účinku do 5 kategorií. První jsou ty, které působí na celý organismus a mají opravdu silný účinek. Dále jsou body speciální, u nichž stačí jedno použití k akutní pomoci. Body poplašné a souhlasné se využívají při diagnostice nemocí. V případě nálezu bývají bolavé. Stlačení bodů první pomoci přináší okamžitou úlevu. Body luo slouží k vyrovnání energie. Všechny zmíněné se nacházejí na akupresurních drahách (meridiánech), kterých máme na těle celkem 14.

Co najdete na chodidle

Chodidla nabízí poměrně velký prostor pro spoustu bodů. A taky se jich tam opravdu mnoho nachází. Na každé noze najdete úlevu pro jinou část těla a orgány. Na levé noze můžeme najít akupresurní místa pro levé oko, ucho i rameno, průdušky, plíce, břišní dutinu, játra, žlučník, slepé střevo a další orgány. Na pravé noze se pak nachází pravé párové orgány a části těla, slezina, tlusté a tenké střevo, srdce a močový měchýř. Body pro některé orgány leží shodně na obou končetinách, např. pro močovod, ledviny atd.

Masáž ucha

I tato malá část vašeho těla může při správné masáží ulehčit velkým starostem. Vrchní část ucha má vliv na močové cesty a močový měchýř, studené nohy i ruce a bolesti kloubů. Střední část ovlivňuje problémy se žaludkem, imunitním systémem, dýcháním a bolestmi zad. V okolí lalůčku najdeme body pro odbourání stresu a zlepšení spánku, pro uvolnění napětí v šíji a nebo uvolnění hlavy. Pokud budete hodně pod tlakem, zkuste si jemnými pohyby masírovat lalůček a oblast mírně nad ním. Při pravidelném provádění se pocity úlevy dostaví rychleji.

Ruka jako brána do celého těla

Pomocí prohmatávání rukou v daných místech ovlivníme orgány a části téměř celého těla. Stisky na palci si můžete pomoci např. od kašle, vylepšit spánek, dýchání nebo zahnat únavu. Podél palce k zápěstí se navíc rozprostírá celá páteř. Prostřednictvím ukazováčku ovlivníte paže, ramena a hruď. Prostředníček vám pomůže s bolestmi uší, očí, zubů a celé pusy. Na prsteníček se zaměřte pokud vás zlobí chodidla a nohy, máte problémy s nízkým nebo vysokým tlakem, máte horečku či zánět ve střevech. Problémy s ledvinami, játry a otoky. V dlani se nachází převážně vnitřnosti jako slinivka, játra, plíce, žlučník atp. Na zápěstí pak najdeme prostatu, dělohu, močovody a hemoroidy.

Nezapomeňte na obličej

Akupresurou v oblasti obličeje si jednak zlepšíte pleť, ale také si pomůžete od bolesti. Provádějte ji vždy teplýma rukama a používejte špičku ukazováčku nebo prostředníčku. Dělejte malé krouživé pohyby doprovázené mírným tlakem. Jednotlivé body mají vliv na stres a nervozitu. Jejich masáží dokážete snížit bolest hlavy a únavu. Zlepšují vitalitu, imunitní systém i cirkulaci krve.

Vždy se při provádění akupresury pořádně uvolněte, tak totiž docílíte nejlepších výsledků. Důležité je také provádět stimulaci bodů pravidelně po delší dobu. Masírovat byste určitě neměli zraněné místa na těle nebo jizvy. A také čím více budete věřit v její účinky, tím lépe bude vše fungovat.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1