Krevní skupina – proč nevadí, když ji neznáme?

Krevní skupina – proč nevadí, když ji neznáme?

Jako dítě jsem dostala jako dárek na krk zvláštní ozdobu. Byla to mini kožená knížečka s nápisem SOS. Do ní se na pár stránek vyplnilo jméno, adresa, datum narození a krevní skupina. S tím posledním mi musela pomoci mamka, naštěstí to věděla. A co vy, znáte svou krevní skupinu? Možná ano, ale možná o ní nemáte tušení. Pokud patříte do skupiny neznalců, nepropadejte panice.

Nejdříve pár faktů: v těle dospělého člověka koluje 4 – 6 litrů krve. Tato vzácná tekutina se stará o přenos kyslíku a živin do tkání a orgánů, odvod nežádoucích látek, podporu imunity nebo přenos hormonů. Ne u každého je ale krev stejná, liší se od sebe přítomností antigenů, podle kterých se následně dělí do skupin A, B, AB a 0 a takzvaným Rhesus faktorem, nazývá se zkráceně Rh faktor, který je pozitivní, nebo negativní. Obojí se dědí po rodičích a je tím jasně určeno, jaký typ krve může člověk v případě nutnosti transfuze přijmout.

Znát či neznat krevní skupinu?

A jak to tedy je s tou znalostí své krevní skupiny? „Význam takové informace lidé většinou přeceňují. Žádný lékař jim nedá transfuzi krve jen na základě osobní informace nebo údaje na kartičce či v telefonu. Alespoň ne v České republice,“ říká profesor Jaroslav Racek, vedoucího Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice v Plzni. Zdravotník vždycky musí skupinu ověřit, to znamená otestovat, do jaké míry je krev dárce a příjemce slučitelná. Pokud by údaj byl chybný, stálo by to dotyčného člověka s velkou pravděpodobností život. To si nikdo z lékařů nevezme na svědomí. V kritických případech, kdy na testování krve nezbývá čas, protože postiženému člověku jde o život, sáhnou lékaři po univerzální skupině 0, kterou může dostat kdokoliv.

Dárci jsou výjimkou

Znalost krevní skupiny je důležitá pro dárce krve. Podle profesora Racka mohou dárci krve na webových stránkách blízkých transfuzních stanic, na takzvaném krevním barometru, zjistit aktuální potřebu té které krevní skupiny. A když chybí ta jejich, vypraví se pomáhat.

Zajděte do laboratoře

Pokud chcete znát svoji krevní skupinu, vyšetření provádí laboratoře transfuzních stanic nebo hematologicko-transfuzních oddělení. U dárců krve, příjemců transfuze, těhotných žen a novorozenců ho hradí zdravotní pojištění. Ostatní si tento test musejí zaplatit. „Stanovení krevní skupiny je jedním z nejčastěji žádaných vyšetření od samoplátců.  Za přímou úhradu ho nabízí většina zdravotnických laboratoří. Stačí k tomu dva mililitry krve a před jejím odběrem není potřeba být nalačno. Výsledek má žadatel k dispozici nejpozději následující všední den po odběru,“ vysvětluje Jaroslav Loucký z Vaše laboratoře s.r.o. „Cena za test je u nás 163 korun, jinde to bude podobné.“

Krev a dieta

Dieta podle krevních skupin nemá podle lékařů opodstatnění. Patří mezi zcela nevědecké, ničím nepodložené postupy. Nemá smysl, abyste kvůli hubnutí chodili do laboratoře a krevní skupinu si zjišťovali.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1