Když se pitný režim stane posedlostí

Když se pitný režim stane posedlostí

Najdou se ve vašem okolí lidé, kteří bez láhve v ruce nedají ani ránu? Možná vás při pohledu na ně napadá, jestli to s tím doplňováním tekutin už nepřehání. Zdraví, krása, hydratace a pitný režim jsou ale pojmy, které hýbou světem, a to zejména poslední dvě desetiletí. Díky mediální masáží, která zdůrazňuje zdravý pitný režim, tak může být pro mnohé těžké si uvědomit, že i zde platí „všeho s mírou“. Kdy ještě pijeme zdravě a kdy už jde o závislost v podobě tzv. aquaholismu?

Pitný režim před 30 lety? Těžko!

Ačkoliv je obecně známo, že pro zdraví je nutné dodržovat pitný režim, díky kterému má tělo rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin, jde hlavně o záležitost posledních dvaceti let. Pokud patříte mezi Husákovy děti, těžko si vzpomenete, že by někdo koexistoval s lahví vody v ruce. Pilo se, když byla žízeň a se zásobou vody byste jen těžko někoho potkali. Pokud si vzpomínám, na základní škole se dokonce v případě akutní žízně pila voda rovnou z kohoutku nad umyvadlem, které stálo hned vedle tabule. Mít láhev vody na stole bylo jaksi nemyslitelné a pokud si dobře vzpomínám, dokonce zakázané. A víte co? Přežili jsme! Nemyslím si, že lidé, kteří vyrůstali nebo žili v době, kdy bylo na pitný režim zapomínáno, jsou méně zdraví, méně krásní a méně hydratovaní než dnešní vodomilci.

 

Aquaholismus, závislost jako každá jiná

Syndrom závislosti je soubor příznaků, které jsou pro všechny závislosti stejné. A stejné jsou i pro novou závislost, tzv. aquaholismus. Jde o poměrný nový pojem, který vznikl až v souvislosti s pitným režimem. Aquaholici pijí z mnoha důvodů. Nejčastější motivací je samozřejmě krása a zdraví. Pokud bychom se na jejich potřebu pít podívali blíže, mohli bychom zjistit, že se za touto závislostí skrývají podobné motivy jako u jiných závislostí. Aquaholici mají ale jednu nespornou výhodu, a tou je to, že je jejich závislost podporována médii a považována za součást zdravého životního stylu. „Napij se“ slyší několikrát denně každé dítě už od nejútlejšího věku. Aquaholici tak vychází z nejčastějšího mýtu, který říká hodně pít = být hodně zdravý. Ale, zeptejte se, co na nadměrný dlouhodobý příjem tekutin říkají vaše ledviny?

Kdy je pití ještě „normální“?

Podle lékařů by měl zdravý člověk denně vypít cca 1,5 až 2,5 litru tekutin. Možná si řeknete, že rozpětí je příliš vysoké. Ano, je to tak. Je totiž nutné přihlédnout ke zdravotnímu stavu, věku, ale také počasí a fyzické námaze. Pitný režim je totiž individuální, a to nejen u dospělých, ale i u dětí. Pokud tak někdo vypije v horkém počasí 3,5 litry tekutin, nejde ještě o aquaholika. Ideální tekutinou je obyčejná voda a neslazené čaje. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že pitný režim je pro naše zdraví důležitý, ale nadměrná konzumace vody je naprosto zbytečná a škodí, a to nejen ledvinám, ale také srdci.

Jsem aquaholik?

Máte-li podezření, že můžete trpět aquaholismem, je vhodné nechat se vyšetřit u praktického lékaře, protože nadměrný příjem tekutin může signalizovat i některé vážné onemocnění, např. cukrovku. Konzultace s lékařem je vhodná, pokud je dlouhodobý denní příjem tekutin kolem 4 litrů. Pokud jde o problém závislosti, je vhodné vyhledat odborníka, psychologa, psychiatra, psychoterapeuta, který se problematikou závislostí zabývá. Principy závislosti jsou totiž stejné jako u alkoholismu a jiných závislostí, a proto je podobná i jejich léčba. Prvním krokem k úspěšné léčbě je však přiznání si toho, že oněch 5 nebo 6 litrů, které denně vypijete, je vážně problém.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1