Cholesterol k našemu životu patří. Má však dvě tváře: hodnou a zlou.

Cholesterol k našemu životu patří. Má však dvě tváře: hodnou a zlou.

Když se řekne cholesterol, co vás napadne? Pokud je to ateroskleróza, tedy ukládání tukových látek do cévních stěn, trefili jste do černého. Stejně tak je ale cholesterol důležitou součástí každé buňky. Jak to s ním tedy vlastně je?

Cholesterol je chemická látka, kterou organismus potřebuje a opravdu se bez něj neobejde. Je nezbytný pro tvorbu buněčných membrán i pro produkci takzvaných steroidnch hormonů, což jsou například pohlavní hormony nebo hormony kůry nadledvin. Účastní se při vytváření vitamínu D a rovněž při zpracování tuků. Z větší části si tělo vyrábí cholesterol samo v jaterních buňkách a zbytek si bere z jídla.

Staví buňky, ale také ničí cévy

Cholesterol má dvě podoby. Existuje LDL cholesterol, neboli „zlý“ cholesterol a HDL cholesterol, kterému se říká „hodný“.  LDL cholesterol má za úkol transportovat cholesterol z jater do cév a okolních tkání, kde je využíván. Hodný HDL cholesterol má úplně opačnou funkci: přenáší cholesterol z cév do jater a díky němu je jeho nadbytek z organismu vylučován. Chlesterolu se tedy učitě není třeba bát, pokud jsou jeho hladiny v normě. Při vyšší hladině se bohužel LDL cholesterol ukládá na cévních stěnách a způsobuje postupné zužování cév, které může vyústit až v úplné ucpání. V takovém případě je přerušena cesta krve k orgánu a vzniká velký problém, nejčastěji život přímo ohrožující srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.

Pozor na živočišné tuky

To, jak dokážete s cholesterolem v těle hospodařit, záleží jednak na genetice, jednak na vaší stravě. Někteří lidé dokonce trpí poruchou, kterou lékaři nazývají hypercholesterolemie, což je dědičně zvýšená hladina cholesterolu. Tu je třeba okamžitě snižovat podáváním léků. U většiny lidí je ale vyšší nebo dokonce vysoká hladina cholesterolu v krvi způsobena nevhodným jídelníčkem, v němž tělu dodávají spoustu nevhodných živočišných tuků, které cholesterol obsahují. V takových případech je třeba boj s vysokým cholesterolem zahájit změnou stravy i celkového životního stylu.

Pět je maximu

Hladinu cholesterolu v krvi by vám měl změřit praktický lékař při preventivní prohlídce, na kterou v dospělosti docházíte jednou za dva roky. Hladina celkového cholesterolu by se měla pohybovat maximálně do 4,5 až 5 mmol/l a zlého LDL cholesterolu do 3,00 mmol/l. Jestliže ale patříte mezi rizikové jedince, což znamená, že se například léčíte s vysokým krevním tlakem, prodělali jste infarkt či mozkovou mrtvici nebo máte diabetes, měly byste mít hladiny cholesterolu ještě o jednotklu nižší.

Co jíst pro zdravé cévy

Máte cholesterol vyšší a potřebujete s ním zabojovat? Bude třeba změnit jídelníček, ale také zanechat kouření, přidat pohyb a udržovat si tělesnou hmotnost pod hodnotami BMI 25, tedy tak, abyste netrpěli nadváhou, natož obezitou. Na vašem talíři by měly převažovat potraviny s dostatkem vlákniny, především ovoce a zelenina, dále celozrnné pečivo a luštěniny. Za hlavního viníka aterosklerózy, jsou pokládány živočišné tuky, vyhněte se tedy tučným masům, uzeninám, vnitřnostem a tučným mléčným výrobkům. Naopak rostlinné oleje jsou z tohoto pohledu zdravé, což ale neplatí o přepálenéých smažením, nebo ztužených do podoby levných margarínů či polev. Vynikající jsou tuky z ryb, a to zejména těch tučných mořských (ty kromě jiného obsahují vitamín D a zdravé mastné kyseliny Omega 3). Pravidelný přísun rybího oleje bude vaše cévy perfektně chránit.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1