Co všechno má na svědomí střevní mikrobiom? Budete překvapeni

Co všechno má na svědomí střevní mikrobiom? Budete překvapeni

5 min. čtení Šárka Brunclíková
„Zdraví a nemoc začíná ve střevech”, to prohlásil již Hippokratés a od té doby se tvrzení potvrdilo i vědecky. To, jak vypadá prostředí našich střev rozhoduje o tom jak bojujeme s nemocemi, jaké živiny vstřebáváme i to, jak je na tom naše psychické zdraví. Problémy, například ekzémy, alergie, intolerance, neplodnost nebo deficity vitamínu a minerálů, mohou být i důsledky nezdravého a špatně fungujícího střevního mikrobiomu.

Mikrobiom zahrnuje všechny bakterie, viry, houby a další mikroorganismy, které obývají různé části našeho těla. Tím největším je střevní mikrobiom, ale existuje i jinde na těle - na kůži, pohlavních orgánech nebo v ústech. Pouštíme se tedy do opravdové biologie. Aby bylo všechno snadno pochopitelné, vysvětlíme si základní pojmy k této problematice.

Základní pojmy

Mikrobiom = mikroorganismy a jejich prostředí, např. střevní mikrobiom

Mikrobiota = označení pro jednotlivé mikroorganismy v mikrobiomu

Probiotika = prospěšné mikroorganismy, konzumovány ve formě potravin nebo doplňků, pomáhají obnovit rovnováhu mikrobiomu

Prebiotika = látky, které slouží jako potrava pro prospěšné bakterie v mikrobiomu, pomáhají k růstu a množení se

Mikrobiom je složen z různých druhů bakterií. Tyto bakterie mohou být buď prospěšné (probiotika), neutrální nebo škodlivé. Mezi těmito druhy ale musí být rovnováha, abychom si zachovali zdraví.

Rovnováha mikrobiomu se dá napravit

Vyvážený mikrobiom je klíčový pro každého z nás. Pomáhá nám trávit jídlo, rozhoduje o tom, jak reaguje imunitní systém, ovlivňuje metabolismus, duševní zdraví, stravovací preference, hormonální rovnováhu nebo produkuje vitaminy.

Předpoklad zdravé střevní mikroflóry může být narušen ještě předtím, než to můžeme sami ovlivnit. Získává se už při porodu a v tomto případě záleží na stavu mikrobiomu obou našich rodičů. Ovlivňuje ji také absence kojení v dětství nebo přílišná hygiena a nemožnost dítěte setkat se přirozeným prostředím a vytvořit si imunitu.

To, co každý ovlivní a pomůže uzdravení prostředí ve střevě je strava, která by měla být bohatá na kvalitní živiny, vitamíny a minerály. Dále prospěje absence alkoholu a kouření, práce s chronickým stresem nebo dodržování správné spánkové hygieny. Zdravý mikrobiom narušují také antibiotika, hormonální antikoncepce nebo kortikosteroidy.

Nerovnováha tvoří také ideální podhoubí pro nejrůznější onemocnění zažívacího traktu včetně některých nádorových onemocnění, k chronickým zánětlivým onemocněním jako je Crohnova choroba nebo hraje roli v rozvoji alergií a akné. Byly prokázány i souvislosti s některými psychiatrickými diagnózami, např. s poruchami příjmu potravy. Nerovnováha je ale většinou jedním z faktorů, který se na vzniku a rozvoji onemocnění podílí. 

Jak vypadá zdravý mikrobiom?

Je to takové složení mikrobiomu jedince, které je v dobré shodě s jeho genetickým nastavením, imunitním systémem a životním stylem. Jenže to je u každého jedince trochu jiné, a proto nemůžeme říct, jaké konkrétní mikroorganismy a v jakém množství tvoří ten správný a zdravý mikrobiom.

Pilíře zdravého střevního mikrobiomu tkví ve zdravém životním stylu – jsou to pohybové aktivity, spánek, duševní pohoda a samozřejmě strava. Přírodní zdroje prospěšných bakterií jsou například fermentované potraviny jako kysané zelí, kombucha, kimči, kefír nebo živý jogurt. Na místě je také zredukovat konzumaci průmyslově zpracovaných potravin nebo ke svému jídelníčku přidat prebiotika a probiotika.

K čemu jsou probiotika a prebiotika?

Nejběžnějším typem probiotik jsou mléčné kultury, jako je Lactobacillus a Bifidobacterium, které se nacházejí v jogurtu, kysaných mléčných výrobcích a probiotických doplňcích stravy. Prebiotika jsou látky, které tělo neumí strávit, ale slouží jako potrava pro probiotické mikroorganismy. Typicky je to vláknina a sacharidy, které se nacházejí například v cibuli, česneku, banánech a celozrnných obilninách. Prebiotika pomáhají probiotikům růst a množit se v trávicím traktu, čímž přispívají k udržení rovnováhy.

To jak vypadá zdravý mikrobiom je velmi individuální a mezi lidmi se liší. Můžete se inspirovat a zkoušet co bude fungovat pro ten váš, ale pokud si nevíte rady nebo máte závažnější problémy s trávicím systémem, je důležité konzultovat další postup s odborníkem.

Foto: Shutterstock

Zdroje: Program Daruj si zdraví, Česká mikrobiomová společnost

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1