Když zlobí zoubky

Když zlobí zoubky

Každá maminka to zná. Když konečně přejde období bolení bříška, objeví se trampoty spojené s růstem mléčných zoubků. Jak dětem pomoci, aby to lépe snášely?

Kdy to očekávat?

Udává se, že první zoubky se klubou obvykle kolem šestého měsíce věku. Není ale nic zvláštního, když se ohlásí již kolem třetího měsíce. Děti v tom případě bývají více uplakané a nervózní. Jasným signálem je větší tvorba slin a to, že si děti neustále něco strkají do pusinky. Zpočátku především ručičky. Při prohlídce dásní pak pravděpodobně objevíte zarudlé či oteklé místo, kde se zub klube. Zbystřit bychom měli v případě, kdy se dítěti blíží první rok a ještě se neobjevil žádný zub. Je to také ideální čas pro první návštěvu zubaře. A i když nebude chtít pusinku ukázat, pomůžete mu zvyknout si na neobvyklé prostředí.

Kdy rostou první zoubky?

Ven se jako první zpravidla chystají dolní zoubky – řezáky. Pak následují horní. Potom můžete očekávat „dvojky“, zuby vedle řezáků, někdy se jim říká druhé řezáky. Špičáky, které bývají často bolestivější, přicházejí na řadu kolem šestnácti měsíců. A stoličky kolem devatenáctého měsíce. Zhruba kolem třetích narozenin by dítě mělo mít chrup kompletní – tedy dvacet zubů. Je zajímavé, že většinou dívky mají zuby dříve, než je tomu u chlapců.

Růst zubů: Bez bolesti se to neobejde

Když se zub dostává skrze dáseň, může to být pro dítě nepříjemný a bolestivý pocit. V některých případech může být růst zubů doprovázen i teplotami, zčervenáním tváří, průjmem, rýmou či nechutenstvím. Obvykle se také dostaví problémy se spánkem a vyžadování větší pozornosti. Jak mu můžeme ulevit?

Kousátka – existují speciální kousátka s chladivým gelem, které dásně příjemně ochladí. Stačí je dát na chvíli do ledničky.

Speciální gel – v lékárně jsou k dostání speciální gely se znecitlivujícím účinkem, kterými dítěti dásně namasírujete. Možná už samotná masáž jim uleví.

Homeopatické přípravky – v lékárně jsou k dostání buď homeopatické roztoky, nebo čípky. Měli by pomoci i s nespavostí a celkově dítě uklidnit.

Léky proti bolesti – zvlášť ve chvílích, kdy se přidá i teplota, je již většinou nutné sáhnout po lécích proti bolesti – zvolit můžete sirupy nebo čípky. Pomohou dítěti na chvíli vydechnout. Prořezávání zoubku totiž může trvat až osm dní.

Jantarové korálky? – do seznamu je s otazníkem uvádíme proto, že jejich účinek není zcela dokázaný. Je řada maminek, které si je velmi chválí, ale druhá strana naopak poukazuje na nebezpečí udušení (korálky by mělo dítě nosit kolem krku a nesundávat je) a také na to, že o jejich schopnostech neexistují žádné vědecké studie.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1