Tichá a plíživá závislost na lécích

Tichá a plíživá závislost na lécích

Pod pojmem „závislost“ si většina z nás představí závislost na alkoholu či drogách. Mnohem méně se ale ví o závislosti na lécích. Sáhneme-li po lécích v nutných případech, bývají léky dobrými sluhy. Pokud ale pilulkou zaháníme i sebemenší bolístku, bývají léky zlými pány. Závislost na lécích je tichá, plíživá a téměř neviditelná.

Pilulky na všechno

Počet závislých na lécích neustále narůstá. Většinou se jedná o závislost na psychoaktivních lécích, vydávaných na předpis, ale výjimkou není ani závislost na volně prodejných lécích. Bolest hlavy, bolest zad či bolest zubů zažije každý. Od bolesti si snadno pomůžeme růžovou pilulkou, kterou má v lékárničce každý. Nemůžeme spát, jsme unavení, něco nás trápí a není nic jednoduššího než si zajít k lékaři, který nám „něco“ předepíše. Zkrátka na každou naši bolístku lze dnes „něco“ předepsat a hned je nám lépe. A přesně takhle to začíná.

Bludný kruh závislosti

Největším problémem nadměrného užívání léků je fakt, že si na ně tělo vytvoří za poměrně krátkou dobu toleranci. Dávky léků je proto třeba postupně zvyšovat, aby bylo dosaženo stejného účinku nebo zmenšovat frekvenci užívání, případně hledat lék se silnějším účinkem. Člověk pak užívá stále větší množství léků a pokud je vysadí, pociťuje abstinenční příznaky. Bolesti hlavy, nevolnost, únava, malátnosti, nervozita a třes, problémy se zažíváním, to jsou jen některé z abstinenčních příznaků. Člověk zareaguje tak, že léky opět užívat začne, aby zmírnil či zabránil rozvoji právě těmto nepříjemným abstinenčním příznakům. Ocitá se tak v bludném kruhu závislosti, ze kterého se jen velmi těžko vystupuje.

Rizikové faktory vzniku závislosti

Pokud patříte mezi ty, kteří často sahají po jakýchkoliv lécích na jakoukoliv bolest, a navíc máte tendence překonávat psychické potíže pilulkou, měli byste se mít na pozoru.

Jak poznat závislost na lécích

Závislost na lécích je onemocnění, které se odráží na duši i na těle. U nemocného si můžeme všimnout následujících příznaků:

  • Zhoršená kvalita spánku (problémy s usínáním, nespavost, ale i zvýšená potřeba spánku).
  • Podrážděnost, nervozita, podrážděnost, neklid, zhoršení pozornosti, neschopnost soustředění.
  • Ztráta zájmu o vše, co měl dříve nemocný rád (rodina, přátelé, koníčky, aj).
  • Uzavírání se do sebe, izolace.
  • Zanedbávání své osoby (zanedbávání hygieny, běžných domácích činností).
  • Časté návštěvy lékařů, absolvování vyšetření, časté změny lékařů z důvodu nespokojenosti, vyhledávání nových odborníků.

 Jak z toho ven

V případě závislosti je vždy nutné vyhledat odbornou pomoc. Je velmi riskantní vysazovat léky bez lékařského či odborného dohledu, právě z důvodu abstinenčních příznaků, které mohou závislého mnohdy ohrožovat na životě.

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1