Které bylinky můžete pěstovat i v květináči doma?

Které bylinky můžete pěstovat i v květináči doma?

Čerstvé bylinky jsou úžasné koření – nic nevylepší jídlo lépe. A jejich sílu také oceníte v domácí lékárničce.

Kuchyňská klasika – pažitka a petrželka

Stálice české gastronomie i lidového léčitelství jsou velmi nenáročné na pěstování. Podporují dobré trávení, a především v zimě, kdy je čerstvé zeleniny málo, nám prokážou službu něčeho zeleného na talíři. Petrželka, i její sestra petržel pomáhají čistit krev a působí močopudně. Během nachlazení je to více než výhodné, protože močí se z těla vyplavují nežádoucí látky. Pažitka neboli šnytlík, je příbuzná cibule. Obsahuje vitamin C, který je zásadní pro silnou imunitu. Obě bylinky bychom měli konzumovat čerstvé – tedy nepřidávat do pokrmů, které se ještě budou vařit.

Vzpomínka na léto u moře

Středozemní klima náramně svědčí bylinkám jako je tymián, oregano (pozor nejedná se o naši dobromysl, která má dle lidové tradice spíše vliv na nervovou soustavu), či rozmarýn. Tyhle léčivé poklady se naštěstí aklimatizovaly a s úspěchem je lze pěstovat i u nás. Vhodnější jsou nádoby – zimu venku nepřečkají. Vyznačují se antivirotickými účinky a často se využívají při léčbě dýchacího ústrojí. Opravdu příjemné jsou na inhalace, kdy stačí připravit jejich výluh a s hlavou zakrytou ručníkem nasávat jejich aromatické silice. Nicméně nedoporučuje se kombinace rozmarýnu a tymiánu, neboť mají jiný podpůrný vliv a vzájemné působení není žádoucí. Velmi účinná je mateřídouška – česká příbuzná tymiánu. Pokud si chcete přilepšit, zkuste zajít do přírody a utrhněte si bršlici kozí nohu nebo medvědí česnek.

Oblíbený rýmovník rychle roste

Rýmovník si získal v posledních letech velkou slávu. Není divu, roste jako z vody, snadno se množí odnožemi a dobře snáší horší zacházení. Jeho největší výhodou je ale velice příjemná intenzivní vůně připomínající eukalyptus a tymián. Doslova protáhne nosní dutiny a uvolní dýchací cesty při rýmě a dýchacích obtížích. Květináč s rýmovníkem snese i umístění třeba na pracovním stole, kde bude pomáhat čistit ovzduší v místnosti.

Využijte sílu sluníčka

Pěstování bylinek není náročné – vyžadují přiměřenou zálivku a sluníčko. Přes zimu se jim bude dařit nejlépe na parapetu, kde je maximum denního světla. Až se na jaře oteplí, můžete je přesunout na balkon či zahradu. Protože bylinky jsou teplomilné rostliny, umístěním do stinných koutů nebo směrem na severní stranu jim příliš neprospějete. Důležité je pravidelné otrhávání, díky kterému mohou obrážet stále nové lístky. Pokud si ale chcete z bylinek sebrat semínka kvůli namnožení, nezapomeňte nechat nejsilnější výhony vykvést.

Nenáročné trvalky

Pokud jste šťastnými vlastníky zahrádky, je škoda omezit se pouze na hrnkové bylinky. Šalvěj lékařská nepotřebuje moc péče, a přesto vás každý rok odmění záplavou fialových květů. Krásně vypadá skoro celý rok, díky svým stříbřitým oblým lístkům. V kuchyni ji využijeme k okořenění všech druhů mas. Mnohem užitečnější jsou její antibiotické účinky, pro které se používá k léčení zánětů. Protože působí dobře proti pocení, najdeme ji často také jako složku přírodních deodorantů. Ještě krásnější je Třapatka nachová, jejíž květenství vždy přiláká desítky motýlů. Nejvíce ji známe jako přírodní prostředek na posílení imunity a adaptogen. Zvyšuje odolnost vůči virům, chřipce a nachlazení. Pozor, ačkoli léčivé látky jsou v celé rostlině, využívá se hlavně kořen.

A co když je úroda až příliš velká?

Čím více, tím lépe, protože si můžete uchovat účinky bylinek na zimu a vyrobit si třeba posilující tinkturu na imunitu. Potřebovat budete čistý, co nejsilnější alkohol – např. kvalitní vodku. Přelijte ji do větší lahvičky, aby se do ní vešly i bylinky. Čím déle je necháte macerovat, tím bude tinktura silnější. Výborná je v tomto případě lichořeřišnice – roste skoro sama, potěší vás krásnými velkými květy, a prospěšná je během sezónních nachlazení, protože dle lidové tradice dokáže ničit viry a bakterie. Celá rostlina je navíc jedlá a její lehce pikantní chuť oceníte v salátech.

Sazeničky bylinek jsou skvělým dárkem pro kolegyni, sestru či sousedku. Neváhejte se mezi známými zeptat, co kdo pěstuje – výměnou získáte nové druhy a vaše bylinková zahrádka se bude krásně rozrůstat.

Více o sezónních bylinkách si můžete přečíst v našem seriálu Léčivá příroda. Dozvíte se, jak bylinky sbírat, jaké rostou v určitém období a k čemu je můžete použít.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1