Sexualitou k intimitě

Sexualitou k intimitě

Partnerský vztah není fixní jednotkou, je to vyvíjející se organismus. Počáteční fáze je doslova spalující a plná sexuálního nadšení. Po letech společného soužití už si o podobném žáru můžeme nechat jen zdát. Stejně jako náš vztah se přirozeně mění i náš přístup k sexualitě.

Sexualita ve vývoji

Sexualita do vztahu bezesporu patří. Dodává mu dynamiku. Na počátku se skutečně jedná převážně o živočišnou touhu a čisté vzrušení. Jakmile se vztah přehoupne do další fáze (první fáze většinou končí po 3 letech), je třeba přijmout fakt, že i sexualita se mění. Nemusí se nutně jednat o pokles četnosti, i když k tomu často dojde, ale o její průběh a hloubku prožitku. Nezapomeňte, že vztah během svého trvání změnami prochází několikrát, tudíž myslet si, že sexualita zůstane stejná, by bylo naivní.

Na sexu vztah nepostavíte

Podle nejnovějších výzkumů není frekvence sexu tím nejdůležitějším ukazatelem spokojeného vztahu. Samotná četnost je ryze individuální a i zdánlivě nízké číslo nemusí ubírat nic na hloubce vztahu. Častým milováním se totiž dlouhodobí partneři mohou ujišťovat, že jsou pro druhého stále na prvním místě. Zaměňují totiž sex a intimitu.

Doteky jsou důležité

Pro spokojený vztah jsou stěžejní i jiné doteky, než ty, které nutně vedou k sexu. Pocit sounáležitosti daleko více navodí intimní něžné doteky, kterými dáváme druhému najevo, že partner má naši pozornost. Může se jednat například o pusu na přivítanou, objetí při odchodu do práce, pohlazení po ramenou či vlasech, když kolem partnera jen procházíte a nebo tulení u televize. Zdánlivé maličkosti dělají ve vztahu opravdu hodně.

Upřímnost je základ

Daleko důležitější než četnost intimních chvilek je právě jejich kvalita. Jak dokážete být k partnerovi v této oblasti upřímná? A on k vám? Přemíra dostupných informací o sexu (a to především jeho animální části) náš osobní prožitek často staví až na druhou kolej. Opravdu se chcete milovat jako hrdinka seriálu?

Právě upřímnost je stěžejním bodem zdravého sexuálního života partnerů. Zatímco v první zmiňované živočišné fázi na nějaké diskuze není čas, máte zbytek života na to objevovat. Nejde o to sepsat seznam povolených a zakázaných zón, ale o vzájemné prožívání, zjišťování, co se vám líbí. Trocha červenání není na překážku. Právě tímto objevováním (které se může projevovat i milováním nejen v ložnici) vzniká skutečně intimní milování, které není jen mechanickou záležitostí. Pokud se s partnerem více „objevíte,“ (= sblížíte) je intenzita samotného jednoho milování natolik uspokojující, že i četnost styku může paradoxně klesnout. Cítíte se nasyceni.

Sex není nástrojem manipulace

Milování by v žádném případě nemělo být nástrojem, pomocí kterého partnera vydíráme, a to ať jej trestáme tím, že k sexu nesvolíme či jej za „správné“ chování odměňujeme. Takový vzorec chování z dlouhodobého hlediska nepovede k rovnocennému partnerství, natož ke spokojenému sexu. Navíc muži se časem zprotiví žadonit a hrozí, že se poohlédne po jiné zábavě.  

Testosteron

Chuť na sex kolísá podle toho, jaká je hladina pohlavních hormonů, především pak testosteronu. S věkem jeho produkce přirozeně klesá, což se může na sexuální aktivitě projevit. Pokud klesne příliš, mohou se objevit navíc zdravotní komplikace (například problémy s erekcí). Naštěstí však i v tomto směru existuje pomoc, a to potravinové doplňky obsahující testosteron. Některé navíc mohou obsahovat i další prvky jako hořčík (podporující svalovou hmotu), ženšen (podporující fyzickou i mentální výkonnost a mající pozitivní vliv i na krevní oběh) či zinek, který kromě jiných blahodárných účinků pomáhá udržovat normální hladinu testosteronu v krvi.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1