Pět pravidel výchovy malého vodnáře

Pět pravidel výchovy malého vodnáře

Máte doma malého vodnáře? Pak dobře víte, že děti narozené v tomto znamení jsou už od raného věku malými mysliteli – dětmi, které dobře vědí, co chtějí. Jak tyto malé přemýšlivé bytosti vychovávat? S ohledem na jejich citlivost, učenlivost, empatii i energii. A samozřejmě individualitu, protože každé dítě je jiné.

Dítě ve znamení vodnáře

Děti narozené mezi 21. lednem a 20 únorem mají vlastní pohled na celý vesmír, proto je tolik důležité vcítit se do své ratolesti – umožnit dítěti být sám sebou, nelekat se náhlých projevů emocí ani hloubavých myšlenek. Jako s každým dítětem je důležité přistupovat k němu s respektem i laskavostí. Obzvláště opatrní buďte, patříte-li s partnerem mezi zemská znamení. To nejdůležitější? Buďte přirození a vychovávejte děti tak, jak nejlépe dovedete – protože na tom především záleží.

 

Jací jsou malí vodnáři?

Přirozená zvídavost tvoří z velké části celé jejich dětství. Svět kolem je pro ně zdrojem inspirace, pro vás však mohou být zdrojem nekonečných otázek, na které jste nuceni odpovídat. Děti ve znamení vodnáře jsou komunikativní, někdy však potřebují své ticho a klid. Jsou chytré – proto se nebojte vést je cestami kreativity, zábavného vzdělávání a nových zážitků, klíčem je, aby se zkrátka nenudily. Malí vodnáři jsou empatičtí, rádi dělají radost. Svět si představují jako lepší místo, což dnes není špatně. Vypadá to, že jde o komplikovanou dětskou osobnost? Kdepak. Poradíme vám, jak malé snílky vychovávat.

Buďte kreativní a neotřelí rodiče

Aby dítko mělo pocit, že je součástí vašeho velkého světa a může se svobodně vyjádřit a projevit v jakékoli oblasti, zapojujte jej do vašich kreativních nápadů – těmi můžete ozvláštnit i běžný chod domácnosti. Vymyslete kreativní způsoby péče o domácnost, přidejte odměny, udělejte z úklidu hru: a máte vyhráno. Děti vodnáři se rády baví – a o tom to celé je. A baví se rády také slovně – mají velkou potřebu komunikace. I když může být těžké neustále naslouchat tomu, co má váš vodnářek na srdci, nikdy je neodbývejte, právě tak totiž vznikají bloky, které se projeví v dospělosti. Při výchově si dejte pozor na sebepochybnosti dítěte – malí vodnáři mají sklon o sobě pochybovat. Obavy mohou přerůst až v úzkost, proto je podporujte každý den i v obyčejných činnostech.

 

Domov malého vodnáře

A jaký by měl být váš domov? Pro děti ve znamení vodnáře je důležitá stabilita a pocit bezpečí. Váš domov je pro dítě útočištěm. Pokoj ratolesti zařiďte útulně, ale opět se nebojte dát průchod kreativitě. Mladý vodnář ocení prostor, kde bude moci rozjímat a přemýšlet, ale i vytvářet nové výzvy pro sebe a své kamarády, kterých nemá mnoho – dává přednost opravdovým vztahům, do kterých dává více než jiné děti.

 

TIP: Jak zabavit vodnáře? Dětský pokoj plánujte s dítětem. Udělejte i z nákupu nábytku zábavné odpoledne. Zapojte nejmenšího, aby si sám vybíral v jednotlivých kategoriích. Posílíte jeho sebevědomí i kreativitu.

 

Ve znamení přirozenosti

Jak malého vodnáře dostat do jeho přirozenosti? Veďte jej k tanci, hudbě, hádankám, procházkám, čtení, psaní, jazykům i umění. Nebojte se trávit spoustu času venku v příroda – vždyť máte doma malého objevitele. Živel vzduchu patří ven – nesmíte jej nechat dusit v nudě a stereotypu. Váš život může být hravý – nakonec naplněný bude i pro vás. Pro celou rodinu malého vodnáře.

Pozor jen na emoce

V čem dítěti pomoci? Je důležité, aby vodnář převzal kontrolu nad svými emocemi. Ukazujte dítěti, že je v pořádku o emocích mluvit, prožívat je a přijímat. Komunikace pomůže vodnáři lépe zvládat své reakce, které mnohdy připomínají emoční výbuchy. Tajemství klidu? Bojujte o rodinnou rovnováhu. Kreativní nápady a volnočasové aktivity prokládejte odpočinkem v bezpečí či časem stráveným v přírodě. Váš rodinný život nakonec bude nezapomenutelný, ostatně s malými vodnáři to ani jinak nejde. Jako se všemi dětmi, že?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1