Ze života našich předků: Magická síla svatojánské noci

Ze života našich předků: Magická síla svatojánské noci

Předvečer svátku sv. Jana Křtitele, z 23. na 24. června, slavili naši předkové tak trochu opožděně letní slunovrat. Věřilo se v magickou sílu přírody, se kterou se chtěli lidé co nejvíce propojit. Přečtěte si, jak vypadala pravá svatojánská noc. Oslavit ji totiž můžete i vy.

Síla bylinek nejen pod vlivem magických sil

Svatojánská noc představovala ideální čas pro sběr léčivých rostlin. Nejen kvůli letnímu slunovratu a kouzelné moci. Třetí týden v červnu je totiž dobrý i z hlediska meteorologického. Rostliny jsou v tuto dobu v plné síle a mají maximální účinky. Bylinky by se měly sbírat za plného květu, ne po odkvětu, kdy už účinky ztrácejí. Svatojánská noc je pomyslnou špičkou z celého roku, kdy je příroda v největším rozpuku. Ostatně, v těchto dnech jsou nejkratší noci a nejdelší dny. Dalo by se říct, že po ní pomaloučku, ale jistě, už směřujeme do zimy. Za chvíli je tu přece sv. Anna a její chladná rána…

Nasbírejte si devatero kvítí

To není jen tak nějaký bylinkářský tip. Devítka je magické číslo. Traduje je, že natrhané bylinky by měly pocházet z devíti míst. A ani skladba bylin není nahodilá, ačkoli se krajově liší. Neměla by chybět třezalka, která má lidový název bylina sv. Jana. Následovat ji může sladce voňavá mateřídouška, jetel, heřmánek, dobromysl nebo měsíček. Devatero kvítí má ale jednu zajímavost: kvetoucí kapradí. Podle pověr vykvétá jen o svatojánské noci a vydává pohádkově krásnou záři. Těžko si nepředstavit lesní víly a skřítky. Jestli jsme vás ještě k hledání kapradí dostatečně nenavnadili, pak vězte, že se pod ním prý ukrývá poklad!

Přičarování bohatství nebo ženicha?

Žádný problém. Tak, jako se do vzduchu vyhazovaly hořící větve, mohl se vyhodit i svatojánský věneček uvitý dívkou, která toužila po mládenci. Pokud si ho dala pod polštář, zjevil se jí ve snu. Svatojánský věneček se mohl hodit i do potoka, kudy ukázal cestu k budoucímu muži. Svatojánské byliny pak pro záruku šťastného manželství ženy zašívaly do límečku svých choťů.

Aby mělo vaše devatero kvítí maximální moc, žádá si zvláštní způsob sběru. A to takový, že byste u něho měli být nazí! Neměli byste se ohlížet za sebe a navíc nevydat ani hlásku. Ostatně, ona nahota má o svatojánské noci velký význam.

Svlékněte šaty a spojte se s přírodou

To praví lidová tradice. Svatojánská noc by se dala označit jako nejromantičtější noc v roce. Plná radosti, lásky a spojení s přírodou. Zapalovaly se ohně a do vzduchu se vyhazovaly zapálené louče. Lidé tančili kolem nazí. Pro mladé páry měla svatojánská noc pokračování, které si jistě dokážete domyslet. Ostatně, děti počaté právě v tuto noc prý byly obdařeny kouzelnými schopnostmi. Nepředstavujte si ale svatojánskou noc jako orgie. Naši předkové skutečně žili jinak a toto spojení s přírodou nemělo prvoplánově sexuální podtext.

Ať už vám je bližší letní slunovrat nebo svatojánská noc, určitě se vydejte na sběr bylinek. Vyrobit můžete vlastní čaj, bylinkový sirup, nebo tinkturu proti kašli.

Zdroj fotografii v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1