Rodinné vzpomínky jsou to nejcennější dědictví

Rodinné vzpomínky jsou to nejcennější dědictví

Zalistovat občas starými fotoalby a vzpomínat na své dětství nebo na nejkrásnější rodinné výlety je opravdovým balzámem pro duši. A co teprve, když jsou fotky opatřeny vtipnými popisky, které detailně připomenou tehdejší náladu! Stíháte si i při dnešním šíleném tempu nějakým způsobem ukládat rodinné vzpomínky? Jestli ne, zkuste začít, doporučují psychologové. Uděláte tím velkou službu sobě i svým potomkům.

Existují hned dva důvody, proč uchovávat rodinné vzpomínky. Tím prvním je udržení souvislostí a plynulého pokračování rodinné historie. Díky vzpomínkám naplníme své potřeby porozumět tomu, kde se berou rodinné zvyky, proč se doma k sobě chováme právě takhle, nebo proč se u nás vaří jinak, než u sousedů. Když víme, že babička běhala s každým kouskem papíru do sběru a rozdala většinu dárků, co jste jí dali, ani se nedivíte, že jste sami šetrní a nadmíru štědří. Už děti se hodně ptají svých rodičů, jaké to bylo, když oni byli malí, a jaký byl dědeček, když ještě nebyl starý. Všichni si zkrátka potřebujeme poskládat mozaiku toho, odkud pocházíme a jaké máme rodinné tradice.

Stmelující pohoda

Druhou důležitou rolí rodinných vzpomínek jsou samotné momenty sdílení společných věcí. Je nesmírně sbližující, když spolu sedíme a vzpomínáme, jsme na stejné vlně, naladěni na sebe. Těžko hledat pohodovější a více rodinu stmelující moment. A úplně báječné je, pokud se k tomu přidá kreativita. Když společně dáváte dohromady fotografické album nebo dokonce píšete rodinnou kroniku, je to pro vás obohacující. Vnímáte velkou pestrost života, můžete být pyšní na vše, co jste prožili. V knihkupectvích se už dají koupit krásné předtištěné knihy, určené k zapisování vzpomínek jedním členem rodiny, nebo i speciální kroniky rodinné.

Vzpomínky jako psychoterapie

Když se po čase do rodinných vzpomínek začtete a s odstupem hodnotíte prožitky, poslouží to jako vynikající psychoterapie. Za některé vzpomínky jste vděčni, za jiné se třeba dodnes stydíte, a další, které dříve byly trapné, se najednou zdají docela legrační.  Takže listování rodinnou kronikou může mít i hodně očistný efekt.

Pro milovníky historie

Pro opravdové milovníky historie je tu ještě jedna možnost, jak detailně mapovat minulost rodiny, a tou je vytváření rodokmenu. Někdo pro sebe potřebuje hledat rodinné kořeny hluboko do historie a třeba je i hodně zvědavý. Leckdy se takto objeví opravdu fascinující informace z minulosti. Na druhou stranu jiní lidé víc žijí přítomností a hledí kupředu. Ti se bez rodokmenu určitě obejdou.

Blog místo kroniky

Tvoření papírové rodinné kroniky ale není pro každého. Psát podrobné záznamy událostí nebo aspoň vlepovat fotky a dotvářet popisky do alba může být pro někoho kreativní a zábavnou aktivitou, pro jiného ale nesnesitelnou povinností. Pak je tu možnost záznamů elektronických. Pro mladší generaci jsou už internet a videa naprosto rovnocenná média, která nahradila knihy. Určitě tedy jako cenný zdroj vzpomínek poslouží, když si vedete blog, nebo když si do složek v počítači s popisky třídíte fotky a videozáznamy.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1