Když se dítě bojí na lyžích

Když se dítě bojí na lyžích

Naplánovali jste si vysněnou dovolenou na horách plnou lyžování, jenže vaše ratolest na svahu propuká v pláč a nechce o lyžích ani slyšet? Zkuste učení hrou!

Od kdy s dětmi na lyže?

Možná se vám budou známí chlubit, že jejich dítko brázdí sjezdovky už od tří let. Myslete však na to, že každé dítě je jiné a to vaše může lyžování přijít na chuť až mnohem později. Podle instruktorů je optimální věk pro učení jízdy na lyžích kolem pěti let. Dítě nejen lépe chápe, co je po něm žádáno, ale není tak závislé na rodičích a má i lepší fyzické předpoklady.

Sám nebo s instruktorem?

Je několik způsobů, jak dítě na lyžích naučit. Buď se do toho pustíte sami a nebo ho svěříte do nějaké lyžařské školičky, které jsou v každém větší lyžařském centru. Pokud dítě do lyžování chtějí zasvětit sami rodiče, bývá problém s přehnaným očekáváním a nebo netrpělivostí. I kvůli tomu je vhodnější alespoň pro úplný začátek zvolit pomoc odborníka. Ten ví, jak dítě správně motivovat pomocí různých her. Některým dětem navíc pomůže, když budou ve skupince ostatních, od kterých mohou ledacos okoukat.

Nikdy ne příkazem

Jestliže se vaše dítě na lyže stále bojí, nebo ho to prostě jen nebaví, rozhodně ho nenuťte násilím, příkazy či výhrůžkami. Tímto způsobem by se mu lyžování zprotivilo. Lepší variantou bude zvolit jinou pohybovou aktivitu, jako je třeba sáňkování nebo „obyčejné“ stavění sněhuláka a zkusit navrhnout lyžování později. Má to přece pro vás i vašeho potomka být především radost.

Bezpečnost na prvním místě

Nejde jen o vybavení, jako je helma, nepromokavé rukavice apod., ale i o volbu vhodného místa. Dítě se musí cítit bezpečně, takže si vyberte jen nějaký velmi mírný svah, kde nehrozí kolize s dalšími lyžaři. Pro začátek to nemusí být ani profesionální sjezdovka, postačí kopeček za městem.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1