Jak začít běhat od nuly? Nestresujte se kilometry a vsaďte na pravidelnost

Jak začít běhat od nuly? Nestresujte se kilometry a vsaďte na pravidelnost

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Běhání je jedním z nejpopulárnějších sportů na světě. A ne nadarmo se do něj pouští stále více lidí. Pokud mu podlehnete a najdete v něm psychické uvolnění, jentak se vás nepustí. Je vhodný pro každého zdravého člověka nezávisle na postavě, pohlaví či věku. Podíváme se na to, jak s během začít od nuly.

Běh je jedním z nejvíce přirozených pohybů, které můžeme dělat. Je to skvělý způsob, jak zlepšit svou kondici nebo jen pročistit hlavu. Jedná se o formu aerobního tréninku, který významně přispívá ke zvýšení srdeční kondice. Navíc se při takovém cvičení produkují hormony jako je endorfin, dopamin nebo serotonin, které zlepšují celkový psychický stav.

Běh je také velmi přístupný – nevyžaduje žádné speciální vybavení nebo členství v posilovně. Stačí jen dobré boty, sportovní oblečení a motivace začít. U výběru bot je důležité zvolit správnou velikost. Neměly by tlačit, aby se předešlo puchýřům, nebo by neměly být až moc velké. Dobré boty poskytují dostatečnou oporu a tlumí nárazy.

Dalším faktorem je i prodyšnost materiálu a hmotnost bot. Pokud plánujete běhání převážně na silnici, doporučují se měkčí boty s dobrou tlumící schopností. Naopak pro běhání v terénu jsou vhodné boty s hrubším vzorkem.

 

7 tipů, jak začít běhat a vydržet

  • Důkladně se protáhněte

Zahřejte se a protáhněte všechny důležité svaly. Zamezíte tak případnému zranění.

  • Začněte pomalu

Pokud chcete, aby vám běhání vydrželo, nepřestřelte start a nikam nespěchejte. Pokud jste začátečníci, můžete začít rychlou chůzí a postupně přejít na běh.

  • Nastavte si reálné cíle

Začátek běhání může být náročný, tak na sebe nebuďte příliš přísní. Co se týče frekvence běhání, stanovte si realistické cíle a postupně je dosahujte.

  • Neřešte kilometry

Jako začínající běžec se zaměřte na čas a vytrvalost. Zkuste vydržet běžet několik minut v kuse a postupně interval zvyšujte. Uvidíte, že se brzy dopracujete k první půlhodině běhu v kuse. Teprve poté zapněte aplikaci nebo hodinky a vzdálenost si změřte.

  • Vsaďte na pravidelnost

Abyste viděli progres, musíte běhat pravidelně. Raději než uběhnout jednou za dva týdny 15 kilometrů se zaměřte na kratší trasy vícekrát do týdne.

  • Poslouchejte své tělo

Nedopusťte, aby vás pohltily ambice. Pokud cítíte bolest nebo vyčerpání, udělejte si pauzu a nepřetěžujte se. Předejdete tak zranění.

  • Naučte se správně dýchat

Správná technika dýchání je klíčová pro úspěšný běh. Dýchejte hluboce a rytmicky, aby vaše tělo dostalo dostatek kyslíku. Nadechujte se nosem a vydechujte pusou.

 

Běh je skvělým způsobem, jak zlepšit svou kondici a celkové zdraví. Ať už jste začátečník nebo zkušený běžec, je důležité pamatovat na to, že každý má své vlastní tempo. Nejde o to, jak rychle běžíte, ale o to, že běžíte. Nezapomeňte se také zdravě stravovat a dostatečně tělo hydratovat.

 

Zdroje: ženy.cz, prostebez.cz

Foto: Shutterstock


 

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1