Vyrazte cvičit ven!

Vyrazte cvičit ven!

Cvičení v domácím prostředí má řadu výhod. Nezáleží, jestli venku prší, je zima nebo tma. Také se nemusíte nijak speciálně oblékat. Staré tepláky a triko jsou více než dostačující. Jenže čtyři stěny vás omezují v jiných ohledech. Třeba ve výběru sportovních činností. Nyní, když už je venku teplo, vyrazte na čerstvý vzduch. Cvičení venku vás nakopne a možná najdete aktivitu, která vás začne nečekaně bavit.

V posledním roce celá řada lidí přestala provozovat své oblíbené sportovní aktivity. Fitness centra, jógová studia, bazény a další sportoviště - vše je už několik měsíců zavřené. Mnozí tím velmi trpí, protože tělo a mozek přišly o pravidelnou dávku hormonů štěstí. Pokud totiž pominete nezpochybnitelný vliv na kondici a fyzické zdraví, je sport a pohyb skvělý ventilátor napětí a stresu. A toho je nyní více, než dost. Zároveň jde o výbornou prevenci splínů a pokleslých nálad, které si nyní mnoho lidí prostě kompenzuje nezdravým jídlem, sladkostmi a slanými dobrotami.

Jestli je to pro vás alespoň trochu možné, oblečte se, nazujte tenisky a vyrazte zkusit třeba i něco jiného, než obvykle. I půlhodinka párkrát týdně s vámi udělá divy. O kondici a postavě nemluvě.

Běhání - sport pro každého

Hlavní výhoda běhání je, že máte nespočet možností, převýšení, terénů a tras. Dát si 5 km po rovné cyklostezce, vyběhnout kopec za vesnicí, vyrazit do tichého lesa nebo se proběhnout osvětleným městem? To vše můžete. Jediné, co potřebujete, je nazout dobré sportovní tenisky a vyrazit. Vaším cílem by nemělo být trhnout rekord, ale běžet tak, abyste měli z pohybu ve finále radost. A klidně někdy přejděte do chůze. Co je komu po tom, že teď nemůžete? Většina běžců má na uších sluchátka a soustředí se na svůj prožitek. Věřte, že jestli běžíte jako šnek a jak moc vypadáte uříceně, je všem zkrátka jedno.

A pokud s běhání teprve začínáte, hodit by se vám mohlo několik rád z našeho článku Běhání od nuly aneb Jak si tento sport navždy zamilovat.

Stále oblíbené kolečkové brusle

Kolečkové brusle mají řadu příznivců, a proto jsou městské parky a cyklostezky plné bruslařů. Není divu, pro mnohé to je zábava, při které posílí celé tělo, zejména stehna, zadek a kardiovaskulární systém. Ještě jste to nezkoušeli nebo velmi dávno? Půjčte si brusle, poproste trpělivého kamaráda nebo kamarádku a vyrazte. Pro začátek se vyhněte frekventovaným stezkám. Než si osvojíte techniku, styl a brždění, budete mít co dělat sami se sebou. Strachovat se ještě, abyste do někoho nenarazili, je zbytečné.

V článku Vyměňte zimní brusle za kolečkové najdete i několik tipů na trasy napříč republikou.

Workoutová hřiště nejen pro mladé

Workoutová hřiště ve městech bývají plná mladých lidí, kteří tu předvádí často neuvěřitelné kousky. Nebo dětí, které z nich mají průlezky. Stydíte se mezi ně vyrazit, protože jste o generaci starší? Mnoho hrazd, které bývají vesměs opuštěné, najdete i na naučných stezkách. Cestu k nim můžete spojit s příjemnou procházkou. Nejnižší využijete třeba na kliky, které vám na zemi moc nejdou. Dobře se tu zkouší varianty s rukama na různě široko, a při každé posílíte trochu jinou část těla. Na vyšší se můžete pověsit, přitahovat kolena z visu k hrudníku a pěkně si tím procvičit břicho. A co nohy? Takový dřep na jedné noze jen tak někdo nezvládne. Když se ale chytnete rukama tyče a pomůžete si, budete překvapeni, co všechno dokážete. Než vyrazíte vstříc novému stylu cvičení, inspirujte se na internetu. Byla by škoda, abyste dorazili na místo a za chvíli vám došly nápady. Hrazdy a bradla jsou také výborné na posílení zad a mezilopatkových svalů se širokou gumou.

Na mnoha místech najdete rovněž i posilovací stroje, takové venkovní fitness. Většinou se jedná o několik různě náročných strojů, na nichž si můžete procvičit všechny části těla.

Kolečkové lyže

Na rozdíl od běžek jsou tyto lyže dlouhé asi půl metru a na každém konci mají kolečko s různým pláštěm. Podle toho, jestli jdete na asfalt nebo do mírného terénu. Pohyb na nich je prakticky stejný jako bruslení na běžkách, proto máte v rukách trekové hole, jimiž se odrážíte. Kolečkové lyžaře nenajdete na úzkých cyklostezkách, ale spíše na širokých osamělých cestách, kde si vzájemně s nikým nepřekáží. Pokud se v zimě rádi proháníte na běžkách zasněženými pláněmi, vyzkoušejte kolečkové lyže. V Čechách je řada půjčoven, které vám je pronajmou na odpoledne i na víkend.

Fitness trampolíny využijete po celý rok

Skákání na trampolíně je mnohem víc než kratochvíle pro děti. Tyto trampolínky jsou malé, mají držadla a můžete na ně narazit na skupinových lekcích ve fitness centrech. Není ale důvod nepořídit si za asi dva tisíce jednu domů a umístit ji na zahradu. Řadu videí, kde se naučíte různé sestavy a jak skákat, abyste si neublížili, najdete na internetu. Podle vlastní kondice můžete jen tak poskakovat nebo se do toho řádně opřít. Uvidíte, že za půl hodinky propotíte triko. Na fitness trampolínce vypustíte páru, posílíte nohy i střed těla. V zimě můžete odmontovat držadla a využít trampolínu jako balanční pomůcku.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1