Balanční cviky posilují vnitřní svalstvo

Balanční cviky posilují vnitřní svalstvo

Pokud chcete mít dobrou fyzičku, není to jen o tom dát si pár sedů lehů a nebo se trápit v posilovně na strojích. Základem všeho je posílené vnitřní svalstvo, které nám pomáhá držet správný postoj a chrání nás před bolestí zad a jinými problémy.

Svaly, které nevidíme

Řeč je o hlubokém stabilizačním systému, tedy o svalech, které jsou uloženy hlouběji a většinou se jedná o menší svaly. Právě proto jejich posilování často zanedbáváme. Tím si ale zaděláváme na nejeden problém. A které svaly to jsou? Jedná se o svaly hlubokého stabilizačního systému, které jsou uloženy ve spodní části trupu. Jedná se především o svaly pánevního dna, příčný sval břišní, svaly v oblasti páteře, ale svůj podíl má i bránice.

Proč tyto svaly posilovat?

I když se jedná o svaly, které na první pohled nevidíme, je velmi důležité jim věnovat pozornost. Pokud totiž dojde k jejich ochabnutí, mohou se projevit všemožné problémy, jako je například bolest zad, diastáza, inkontinence a další potíže, jež by vás možná ani nenapadlo, že souvisejí právě s hlubokým svalstvem. A co vám kromě prevence výše zmíněných potíží posilování přinese?

  • zlepšení stability
  • snížení zátěže na páteř – zbavíte se bolesti, ale chráníte páteř i před zraněním
  • zlepšení obratnosti – budete silnější, ale i vám lépe půjdou sporty
  • docílíte správného držení těla
  • upravíte svalové disbalance

Jaké zvolit cvičení?

Balanční cviky, které jsou na posílení hlubokého stabilizačního systému nejvhodnější, se cvičí především na různých pomůckách. Na výběr je jich hned několik:

Overball – jedná se o míček, který je velký většinou 25-35 cm v průměru. Nenafukuje se většinou na maximum. Jeho nosnost je až okolo 180 Kg.

Bosu – tuto zvláštní pomůcku můžete užívat oboustranně. Na jedné straně je plochá a na druhé naopak vypouklá. Stát či dělat různé cviky se dá na obou variantách.

Fitball – jedná se o velký nafukovací míč, který zná asi každý z nás. Vyrábí se v různých velikostech a unese až 200 Kg.

To však není vše, v obchodech najdete i různé balanční podložky a další pomůcky.

Cvičte raději pod dohledem

Především ve chvíli, kdy s cvičením začínáte, je důležité, aby vás kontroloval někdo zkušený. Může se jednat o trenéra či fyzioterapeuta. I když se to na první pohled nezdá, jedná o cviky, které nejsou snadné. Špatným prováděním si však můžete spíše ublížit.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1