Vyměňte zimní brusle za kolečkové

Vyměňte zimní brusle za kolečkové

Zimnímu bruslení letos již odzvonilo, ale nezoufejte. Začíná sezóna těch kolečkových. Je to v podstatě totéž, ale ne každý, kdo umí bruslit na ledě, to zvládá i na betonu a naopak. My se podíváme na místa, kam si můžete jít zajezdit a poradíme vám, jak zastavit.

Naučte se brzdit

Dříve, než se pořádně rozjedete, byste se měli naučit brzdit. Mnoho bruslařů totiž za jízdy zjistí, že nedokáže zastavit. Vyzkoušejte si to na začátku výjezdu. Nejjednodušší způsob je patní brzdou. K tomu se nepatrně přikrčte a předsuňte nohu s brzdou před sebe. Špička je ve vzduchu, dojde ke kontaktu země s brzdou a vy pomalu zastavíte. Další poměrně snadný způsob je pomocí otočky. V momentě, kdy budete chtít jízdu ukončit, dáte nohy od sebe (budete tak mít v otočce větší stabilitu). Pokrčíte jen mírně kolena a půjdete do otočky. Způsobů zastavení existuje mnoho, stačí si vybrat ten, který vám vyhovuje.

Bruslení ve městě

V Praze a jejím nejbližším okolí se nachází přes 100 zmapovaných inline tras. Jednou z nejoblíbenějších je od Trójského zámku až k parku Drahaň-Troja. Celá trasa měří 6,5 kilometru a na většině cesty je skvělý povrch. Při normálním tempu vám výlet zabere 1,5 hodiny. Brusle nazujte v Povltavské ulici u zadního vchodu do zámku. Pojedete podél Vltavy, minete Zoo, přívoz Podbaba a pokračujete údolím až k útulku. Pokud jste spíše začátečník, tak jeďte opatrně, cestou jsou nejméně dvě klesání.

V Brně se jedna z nejznámějších a nejdelších tras line kolem řeky Svratky a vede od Poříčí až do Modřic. Dlouhá je zhruba 8 kilometrů. Právě u zastávky Poříčí je ideální začít cestu. Pojedete stále podle řeky. Cestou překonáte 3 přejezdy přes cestu a 2 semaforové přechody. Povrch je kvalitní, ale na některých místech může být vlhko či spadané listí. Výhodou této stezky je to, že máte několik možností se občerstvit. Má ale i jednu nevýhodu a to, že za hezkého počasí je zde opravdu plno cyklistů, bruslařů i chodců s kočárky.

Projížďka přírodou

Skoro každé město má svoji stezku nebo místo, kde se dá bruslit. Na východě Moravy můžete dojet ze směru od Kroměříže po cyklostezce až do Hodonína, což je 80 kilometrů. Pokud nejste trénovaní, tak to raději na jeden zátah nezkoušejte. Cestou uvidíte například Baťův kanál, kde se můžete nechat kus cesty svézt. Jednu z nejhezčích stezek v České republice najdete na Šumavě. Vede rozmanitou přírodou podél Vltavy. Ocitnete se i v 1. zóně Národního parku Šumava. Začíná v Nové Peci a dojedete až do Stožce. Měří 15 kilometrů. Z toho poslední 4 kilometry se připravte na stoupání. Na stezce potkáte několik restaurací a občerstvení, hlady a žízní tak určitě trpět nebudete. Jedinou nevýhodou jsou auta s povolením vjezdu a s převozem dřeva.

Pohyb je zdravý, takže najděte nejbližší cyklostezku, nazujte brusle a vyrazte i s rodinou na pěkný sportovní výlet. Když si to dobře naplánujete, tak vyjížďku můžete spojit i s návštěvou zajímavého místa.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1