Ze života našich předků: Zdraví a pověry s příchodem jara

Ze života našich předků: Zdraví a pověry s příchodem jara

Také se těšíte na každý den, kdy sluníčko svítí o něco déle? Dny se prodlužují a v přírodě se probouzí nový život. Toho si všímali i naši předci, kteří s novou roční dobou spojili nejrůznější tradice a pověry. Které z nich nám mohou poskytnout pomyslné povzbuzení i v dnešní nejisté době?

Magická jarní rovnodennost

Dny, kdy jedno roční období přechází ve druhé, byly a jsou nesmírně důležité pro všechny kultury na světě. Oproti náboženským svátkům tu jde především o spojení s přírodou. Spousta z nás je už skutečně vyčerpaná složitostí posledního roku. Hledat zázemí a útěchu v přírodě proto může být správným směrem, vždyť člověk sám je produktem přírody. Zkuste tedy letošní jarní rovnodennost využít jako prostor pro sebe. Vyrazte do lesa, všímejte si všech detailů! Uvidíte létat první včely, křehké sněženky chytající sluneční paprsky, i louka se už začíná zelenat. Život je krásný, co říkáte?

Vynášení Morany  - očistěte svou duši

Velkou tradicí bylo pro naše předky vynášení Smrtky či Morany – loutky ze slámy, starých látek a dalších materiálů. Za pochodu obcí zněl davem zpěv a veselí, které završilo obřadné vhození Smrtky do řeky. Symbolický konec zimy, nemocí, ale také rozloučení se se vším starým a nepotřebným. Pro naše předky to bylo hodně důležité – zima představovala čas strádání a ohrožení, a příchod jara byl skutečným důvodem k radosti. Ale i my dnes bychom měli pěstovat tradice, byť trochu přizpůsobené době. Nechme negativní myšlenky opustit naše hlavy, zbavme se věcí, které nás tíží, a s odchodem zimy nechme odejít i naše vlastní Morany. Taková duševní očista je zejména v čase pandemie hodně důležitá.

Dejte si čerstvé bylinky

První dary přírody bývají mladé výhonky rostlin a bylinek. Přijdou dřív, než první zelenina a díky jarnímu sluníčku mají velkou sílu. Uvařte si čaj z kopřiv, nasbírejte žlutá kvítka podbělu a za okna vysaďte pažitku. Z jarních bylinek se také dosyta najíte – vynikající je bylinková nádivka, ale podle staré babské rady jsou ještě chutnější zmiňované kopřivy připravené na způsob špenátu. Pokud máte doma hospodářství, nezapomeňte čerstvou zelení podarovat i zvířata, která po zimě potřebují dávku vitamínů a energie stejně jako vy.

Období půstu – skromné jídlo i odříkání neřestí

Čas od popeleční středy do Velikonoc představuje přípravu na nejdůležitější svátky v roce. Je to také příležitost ke zpomalení, rozjímání a střídmosti. Není nutné žít o chlebu a vodě, přesto není od věci zaměřit se na odlehčený jídelníček, který našemu zdraví jen prospěje. Naši předkové jedli luštěniny bohaté na vlákninu a bílkoviny, které zároveň nezatěžují zažívání. Samozřejmostí je zelenina, mladé bylinky, brambory, a dokonce je povoleno jíst během půstu rybí maso. Ideální je vytáhnout odšťavňovač a připravit si zeleninové a ovocné šťávy. Porce vitamínů po zimě se rozhodně hodí! Čas půstu můžete pojmout i duchovně – na nějakou dobu se vzdát hýření a požitků.

Ozdobte si domácnost kočičkami

Není roztomilejší a typičtější symbol jara, než napučené větvičky jívy – kočičky. Podle pověry to není jen dekorace, nýbrž důležitá součást Velikonoc. Naši předci si je chodívali nechat posvětit do kostela. Babské rady říkají, že pokud je o Bílé sobotě zapícháte na kraje záhonků, zaručíte si tak hojnou úrodu. Inu, není důvod, proč to nezkusit! Aby kočičky vydržely doma ve váze dlouho pěkné, seřízněte jejich konce šikmo ostrým nožem. Tím se zvětší plocha, kterou mohou čerpat vodu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1