6 tipů, co si doma počít s malými dětmi

6 tipů, co si doma počít s malými dětmi

Větší děti se již zabaví občas i samy, malým zase stačí k zabavení přítomnost rodiče. Co ale dělat s dětmi kolem dvou tří let? Zabavte nejen jejich hlavičky, ale především nenechavé ručičky.

Domácí prstové barvy

Rádi byste se s prckem pustili do malování, ale máte strach, že většina barvy skončí na nebo dokonce v dítěti? Zkuste si doma vyrobit netoxické prstové barvy.

Co budete potřebovat?

  • půl hrníčku bramborového nebo kukuřičného škrobu,
  • 3 polévkové lžíce cukru moučky,
  • 1 lžička soli,
  • dva hrnky vody,
  • potravinářská barviva

V hrnci smíchejte škrob, cukr a sůl, pak přilijte dva hrnky vlažné vody a velmi důkladně promíchejte, jinak hrozí vznik hrudek. Hrnec postavte na plotýnku a na mírném ohni zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Až bude připomínat pudink, odstavte hrnec z plotny. Směs rozdělte do jednotlivých nádob, přidejte ideálně tekuté potravinářské barvivo a můžete se pustit do tvoření.

Ruličky od toaleťáku na tisíc způsobů

Ruličky od toaletního papíru nikdy nevyhazujte, i když třeba máte takové, které jdou spláchnout do toalety, kde se rozpustí. Na domácí tvoření jsou totiž naprosto ideální. Nejen, že z nich lze polepením barevnými papíry vyrobit různá zvířátka, ale pokud je přilepíte k sobě, můžete vyrobit i skvělou dráhu pro malá autíčka či kuličky. Pokud je postavené vlepíte například do krabice od bot, vytvoříte dětem pastelkovník, který si budou moci samy pomalovat a polepit. Z více kusů lze stavět komíny či jiné stavby, ale poslouží i jako razítka (v průřezu je zmáčkneme do požadovaného tvaru, namočíme do barvy a tiskneme). Případně je využijte jako malé květináčky, když sázíte semínka. Z ruliček, které se rozpouštějí, lze po namočení vyrobit domácí ruční papír.

Učíme se hravě

Nejde jen o to, doma s dětmi nějak „zabít“ čas, ale je dobré, pokud se něčemu i přiučí. Kolem dvou let je ideální čas na učení barviček. A jak na to? Buď vám poslouží jen barevné papíry, a nebo spolu s dětmi můžete vyrobit barevné krabičky (na malé předměty se opět hodí ruličky od toaletního papíru). Děti pak budou mít za úkol do krabiček, či na papíry vložit různě barevné předměty, které najdou po bytě, případně jim můžete dát barevné kostičky, které roztřídí.

Něco pro babičky

Blíží se narozeniny babičky či dědečka? Potěšte ho ručně vyrobeným dárečkem. A jak na to? Zkuste slané těsto, které je ideální na modelování a vydrží dlouhé roky. Mohou to být například obtisky ručiček, nebo mohou děti něco vymodelovat a poté nabarvit. Fantazii se meze nekladou.

A jak na slané těsto?

  • 2 hrnky hladké mouky,
  • 1 hrnek jemné soli,
  • ¾ hrnku vody a lžíci oleje

Ingredience smíchejte postupně v hladké těsto (konzistenci dolaďte moukou či vodou), na závěr lze přidat olej, aby se s těstem lépe pracovalo. 

Ideální je hned se pustit do práce, vyválet například z těsta ovály, kam si děti obtisknou ručičky. Pak je potřeba těsto nechat proschnout (buď v troubě při zhruba 50 stupních Celsia, nebo třeba na topení). Poté lze těsto ještě dodekorovat barvami. Postačí i tempery.

Koho by nebavily bublinky

Tento tip na zábavu je určen především pro ty, co mají třeba balkon, nebo zahrádku. Je totiž dost možné, že nastane menší potopa. Děti jistě potěšíte, když si společně zkusíte vyrobit obří maxibubliny. A jak na to? Začneme směsí, pokud zrovna doma nemáte čtvrtlitrový bublifuk.

  • 1/4 litru vody,
  • 3 lžičky jaru na nádobí,
  • 3 lžičky oleje,
  • 4 lžičky cukru

Ingredience smícháme dohromady, důkladně a pomalu mísíme, aby se vše spojilo.

Velké bubliny vyrobíme pomocí PET lahve (0,5 litru), z které odřízneme dno. Odříznutým koncem lahev namočíme do směsi, přiložíme otevřeným uzávěrem k ústům a co nejvíce foukneme.

Využijte papírové krabice

Jestliže máte doma kartonové krabice, které se chystáte vyhodit, pak věřte, že se s nimi dá vymyslet spousta věcí. Jednak z nich lze vyrobit domečky, při troše šikovnosti dokonce i dětskou kuchyňku, garáž či obchod. Jsou ale skvělým materiálem i pro učení. Do krabice vyřízněte tvary – kruh, krychle, kvádr atd., nabarvěte je a děti je pak musí strkat do těch správných otvorů. A navíc si ještě procvičí barvičky. Nebo lze z kartonu vystřihnout kartičky, na které nakreslíte základní tvary a poté je rozstřihnete na půl. Děti mají za úkol najít stejné dílky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1