Běhání od nuly aneb Jak si tento sport navždy zamilovat

Běhání od nuly aneb Jak si tento sport navždy zamilovat

Běh je jedním z nejvíce trendy sportů současnosti. A ne nadarmo se do něj pouští stále více a více lidí. Pokud mu totiž podlehnete a naleznete jeho krásu, snadno vás chytí za srdce a už nepustí.

Pokud si říkáte, že běhání není nic pro vás a nemáte na to postavu, váhu, věk nebo vybavení, tak je důležité začít s tím podstatným – běh je opravdu pro každého zdravého člověka. Začít můžete kdykoliv. Do začátku vám postačí jen dobré tenisky a sportovní oblečení. Pak už jen stačí zdolávat drobné cíle pomalu, postupně a krok za krokem. Doslova.

7 tipů, jak začít běhat

Ze své vlastní dlouholeté běžecké zkušenosti mohu potvrdit, že běhání je zázračný sport. Nejen, že si u něj dokonale vyčistíte hlavu po dlouhém dni nebo po rozepři s partnerem, ale také úplně vypnete a začnete se soustředit na svůj dech, tělo, anebo na poslech hudby či audio knížky. A pokud by tohle přeci jen nebyla ta správná motivace, těšit se můžete na příval hormonu štěstí – endorfinů, tudíž dobré nálady. A co víc, běhání je také skvělou cestou, jak zlepšit fyzičku a shodit nějaké to kilo.

„Běh se pro začátečníka může zdát nejprve velmi náročný. První pokus o běh obvykle nepřináší velký prožitek. Je důležité se nenechat odradit a stanovit si postupné a reálné cíle. Uběhnout okruh kolem sídliště, vydržet 10 minut souvislého běhu, zvládnout dvě vyběhnutí za týden...,“ říká Petra Kuříková, česká triatlonová reprezentantka a ambasadorka běžecké značky On. Takže, jak na to?

1.      Nezapomeňte se protáhnout

Než se vůbec pustíte do zdolávání prvních metrů (a kilometrů), protáhněte se. Strečink je alfou a omegou jakékoliv aktivity. Díky důkladnému protažení a rozhýbání těla zahřejete svaly i klouby a zamezíte tak případnému zranění.

2.      Malé krůčky

Není nic horšího, než „přestřelit start“. Pokud chcete začít běhat a skutečně chcete, aby vám vaše nadšení vydrželo, nikam nespěchejte a klidně začněte rychlou chůzí. Když budete vědět, že vydržíte v tempu např. pět minut, přejděte do indiánského běhu a střídejte chůzi s během.

3.      Neřešte kilometry

„A za kolik máš pět kilometrů?“ Tuto větu uslyšíte mnohokrát. Nenechte se ale rozhodit, pokud vám někdo vítězoslavně sdělí svůj výsledný čas. Jako začínající běžec hoďte kilometry za hlavu a raději se zaměřte na čas a vytrvalost. Zkuste vydržet běžet např. pět minut v kuse, pak sedm a následně deset. Až vám takový časový cíl nebude dělat potíže, přidejte další pět atd. Uvidíte, že se brzy dopracujete k tomu, že uběhnete půlhodinu v kuse bez problému. A teprve poté je čas zapnout GPS navigaci a měřit si kilometry.

4.      Vsaďte na pravidelnost

S během nemá smysl začínat, pokud se mu hodláte věnovat jednou za dva týdny nebo třeba měsíc. Nikdy nepocítíte progres a pokaždé bude běh pěkná dřina. A tak začněte trénovat. Nazujte si tenisky vyrazte běhat alespoň dvakrát až třikrát týdně.

5.      Dýchejte

Dech je při běhu nesmírně důležitý. Principem je hluboký nádech nosem, výdech pusou. Dýchejte zhluboka. Budete-li dýchat mělce, začne vás píchat v boku. Pokud opravdu nevíte, jak dýchat, tak zkuste, co dva kroky nádech a co dva kroky výdech. 

6.      Běh jako součást dne

Abyste si běhání opravdu užili, měl by se z něj stát koníček a také přirozená součást vašeho denního programu. Pak už je na vás, zdali jste spíše ranní ptáče a vyběhnete před prací, anebo si chcete vyčistit hlavu až ve večerních hodinách. Neřiďte se tím, jak běhají ostatní a raději poslouchejte své tělo.

7.      Dobře jezte a pijte

Energii k výkonům nezískáte v rychlém občerstvení, ale přísunem kvalitních bílkovin, zdravých tuků a dostatkem tekutin.

Neběhejte nalačno, ale raději se před výkonem posilněte např. banánem, proteinovým nápojem nebo müsli tyčinkou. Hlavní jídlo si dejte nejpozději hodinu a půl před výběhem.

A jaká byla nejlepší rada, kterou získala Petra Kuříková? Často pomůže, když si najdete podobně zdatného jedince a budete běhat společně. Bude vás to víc bavit a zároveň se můžete vzájemně motivovat.“

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1