Sezení škodí podobně jako kouření

Sezení škodí podobně jako kouření

Odborníci tvrdí, že sezení je podobný zabiják jako kouření. Zní to dost drsně, že? Ale prý je to tak. Příliš času stráveného vsedě zvyšuje podle výzkumů riziko předčasné smrti a nezadá si tak s holdováním cigaretám. Co se s námi děje tak strašného?

Sezení poškozuje nejen páteř, ale zhoršuje celkový funkční stav lidského těla, varují lékaři. Naše tělo je totiž stavěno pro pohyb. Dokonce je prý uzpůsobeno tomu, aby denně ušlo 30 kilometrů. To je mimochodem něco kolem čytřnásobku vzdálenosti, kterou ujdeme za 10 tisíc kroků denně, jež se všeobecně doporučují. A ani ty mnozí z nás nesplňují.

Nepoužívané kosti a svaly

„Při sedavém způsobu života se zpomaluje metabolismus živin, snižuje aktivita svalů, prokrvení mozku a celého oběhového systému,“ říká Dagmar Vránová, praktická lékařka, která provozuje soukromou ordinaci komplexní medicíny v Havířově a v Jílovišti na Praze západ. Vsedě si utlačujeme meziobratlové ploténky, oslabuje se obranyschopnost organismu, kosti nejsou stimulovány k obnově své hmoty a nastává svalová nerovnováha.

Trpí tělo i duše

A to není zdaleka vše špatné, co si sezením způsobujeme. Podle doktorky Vránové se zvyšuje riziko srdečně cévních chorob od vysokého krevního tlaku, přes aterosklerózu až po špatné hladiny tuků v krvi. Následkem jsou pravděpodobnější srdeční a mozkové příhody. Roste také riziko cukrovky, obezity, i metabolického syndromu. Než s hrůzou vyskočíte ze židle, čtěte ještě dál: nadměrné sezení se odráží i ve vyšší citlivosti člověka k infekcím, autoimunním chorobám, nádorovým onemocněním, stoupá riziko osteoporózy, zhoršuje se stabilita těla, přidávají se bolesti hlavy. Spolu s tělem je zatížena i psychika.

Jak se zachránit?

  • Nastolte v životě rovnováhu

Podívejte se na sezení jako na neoddělitelnou součást svého života. A pak si řekněte, že nic se nesmí přehánět, naopak je třeba nastolit ve všem vyváženost. Ta by měla fungovat mezi sezením a pohybem, stejně jako mezi prací a odpočinkem, bdělostí a spánkem, nebo mezi příjmem a výdejem energie. Dopřejte si tedy pravidelný sport a pohyb.

  • Dejte si pauzu

Každý stereotyp se lépe zvládá, když jej pravidelně narušujete. Střídejte činnosti. Nejhorší jsou nucené pracovní bloky, ať už nonstop bez přestávky sedíte u pracovního stolu nebo stojíte v pásové výrobě. Pauzy jsou nutné, aby si odpočinul pohybový aparát, ale i mozek.

  • Napravte, co se dá

Rozhlédněte se u svého pracovního stolu a zkontrolujte, na čem sedíte, jak sedíte a na čem pracujete. Potíže mohou začít už špatným nastavením kancelářské židle. Problémy způsobuje příliš vysoká židle nebo příliš dlouhý sedák. Monitor počítače, který je moc vysoko, nízko nebo pootočen do strany vás nutí držet hlavu v nepřirozené poloze. Také špatný způsob sezení, třeba se zkříženýma nohama nebo s hlavou opřenou o loket a s vystrčenou bradou, napáchají na těle pěknou paseku. Poraďte se o všem, co je třeba změnit a jak do života vnést zdravé sezení, s fyzioterapeutem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1