9 rad, jak zkrotit krevní tlak

9 rad, jak zkrotit krevní tlak

Hypertenze je jednou z nejčastějších příčin srdečně-cévních onemocnění, navíc velmi záludná v tom, že zpočátku bývají příznaky pouze mírné, takže člověk o svém problému leckdy vůbec neví. Anebo ho neřeší, protože se zkrátka cítí zdravý.

Obtíže se však postupně horší, a pokud se dotyčný neléčí, může dojít k poškození některých orgánů. Nejlepší je tomu všemu předejít. Stačí na to několik změn v životosprávě.

1. Hlídejte si váhu

Nadváha a obezita zatěžují krevní oběh a tlak má pak tendenci stoupat. Nemusíte se hned vrhat do drastických diet, jedno kilo měsíčně je tak akorát, a to se dá zvládnout, nemyslíte? Když zhubnete, získáte tím i další výhody: sníží se hladina krevního cukru, klesne škodlivý cholesterol atd. Svůj apetit se snažte držet na uzdě hlavně o vánočních svátcích, kdy je kolem přemíra lákadel.

2. Ukliďte slánku

Prostě ji odneste ze stolu, ať vás to nesvádí zbytečně si přisolovat jídlo. Zkuste se denně obejít s menším množstvím soli, než se vejde na jednu čajovou lžičku (5 gramů). Vyhněte se také přesoleným potravinám, jako jsou konzervy, uzeniny, brambůrky apod.

3. Zařaďte ryby

A to nejen na štědrovečerní stůl. Ryby byste měli konzumovat aspoň dvakrát týdně. Jsou totiž přirozeným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které příznivě ovlivňují zdraví srdce a cév (nejlepší je losos, sardinka, sleď, makrela, pstruh). Proti vysokému tlaku pomáhají také další potraviny jako například cibule, česnek, červená řepa, pohanka, celer, okurky, grapefruity, jablka, banány, obilné vločky, včelí med, jogurt, kakao, hořká čokoláda, ořechy či luštěniny. Z bylinek pak meduňka, hloh, zběhovec, jmelí, kokoška, oregano, kurkuma, skořice, zázvor  a další.

4. Zahoďte cigarety

Ušetříte tím nejen slušnou sumu peněz, ale především své plíce, srdce a cévy. Zlepší se také celkové prokrvení těla a sníží se riziko vzniku infarktu, mrtvice či nádorových onemocnění.

5. Omezte alkohol

Dopřejte si denně maximálně „dvojku“ vína nebo půl litru piva, což platí hlavně pro ženy. Pozor také na nárazovou konzumaci většího množství alkoholu, která silně zatěžuje mozkové a srdeční cévy. Myslete na to, až si na Štědrý večer nebo o Silvestru budete přiťukávat s ostatními.

6. Nestresujte se

To se snadno řekne, jenže jak to udělat? Zvlášť v době, kdy finišují vánoční přípravy. Je to ale velmi prosté. Prostě si stanovte priority. Co je víc? Naklizený byt a krabice s dvaceti druhy cukroví, nebo vaše zdraví? Občasnému stresu se samozřejmě nevyhne nikdo z nás, ale proč si dobrovolně přidělávat další? Pokud se vypjaté situace opakují dnes a denně, srdce je nuceno pracovat ve vyšším tempu, zrychluje se krevní oběh a tlak postupně narůstá.

7. Choďte víc pěšky

Pravidelný pohyb srdci a cévám úžasně prospívá. Vhodná je aerobní pohybová aktivita, které věnujete denně (nebo aspoň 5krát týdně) minimálně 30 minut svého času. Nechce se vám do fitka? Nemusíte. Bohatě stačí svižná procházka (cca 3 km).

8. Nešiďte prevenci

Pokud se léčíte s cukrovkou, vysokým cholesterolem, máte nemocné ledviny nebo vás trápí astma, choďte pravidelně na lékařské prohlídky. Tato onemocnění totiž přispívají k řadě srdečně-cévních komplikací.

9. Dělejte si radost

Třeba i úplnými maličkostmi, ale zato pravidelně (nejlépe každý den). Budete mnohem víc v pohodě a stres nebude mít šanci . Posílíte tak celý organismus.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1