Jak využít bohatou úrodu jablek?

Jak využít bohatou úrodu jablek?

Příroda opět přináší své plody a my se můžeme radovat ze sladkých jablíček. Jenže ne všechny odrůdy jsem vhodné k dlouhodobému uskladnění. Jak tedy nejlépe s touto úrodou naložit?

Směs na štrúdl

Pokud jste milovníky tohoto tradičního moučníku, jistě vás potěší, že jablka si můžete nastrouhaná zavařit a až přijde čas, jen otevřete sklenici, pokladete na těsto a dáte péct. Jablka stačí oloupat, nastrouhat nahrubo, podle chuti přidat cukr, pořádně namačkat do sklenic a pak už jen sterilovat.

Usušte si křížaly

Sušené plátky jablek jsou zdravou alternativou sladkého mlsání. Slupka bývá po usušení někdy tvrdá, proto ji můžete oloupat. Pak už jen jablka nakrájíte na plátky zhruba půl centimetru silné a dáte sušit buď do sušičky, nebo trouby. Doba sušení záleží na odrůdě, proto vždy průběžně kontrolujte.

Jablkové chutney (čatný) nejen k masu

Že z jablek nemusíte dělat jen sladké přesnídávky, kompoty nebo moučníky vás přesvědčí jablková kořeněná směs, která se skvěle hodí k masu či sýrům. Základní recept se skládá z jablek, cibule, zázvoru, hrozinek, česneku, cukru, ovocného octa a soli. To vše se svaří, naplní do skleniček a nechá alespoň měsíc odležet.

Vylisujte si mošt

K lisování jsou dobrá i ta jablka, která již nejsou příliš hezká. Málokdo má však doma potřebný lis. Nemusíte ale věšet hlavu, existují totiž moštárny, kde vám z přivezených jablek mošt vylisují. Cena se odvíjí podle vylisovaných litrů. Počítejte tak kolem 1,5 až 2 kilogramů jablek na jeden litr moštu. Nejlepší je šťávu do tří dnů zkonzumovat, protože pak už začne kvasit. Nebo si můžete část zamrazit třeba na zimu, kdy přijde k chuti horký mošt se skořicí.

Jablečné víno

Pokud už vám mošt přestal chutnat, můžete ho využít k výrobě jablečného vína. Postup je složitější, ale výsledek stojí za to. K moštu přidáte cukr, vinné kvasinky a živnou sůl. Doba kvašení je kolem 3 až 5 týdnů a po stáčení se doporučuje nechat ho ještě tak dva týdny odpočinout.

Dobrou chuť.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1