U infarktu a mrtvice rozhodují minuty. Nepodceňujte příznaky. Jaké to jsou?

U infarktu a mrtvice rozhodují minuty. Nepodceňujte příznaky. Jaké to jsou?

Stačí málo a život se obrátí vzhůru nohama. V ten moment záleží všechno na tom, jak zareagujete. Jak poznáte, co vás či vaše blízké potkalo?

Infarkt

Infarkt myokardu je onemocnění, které potkává stále více lidí. A co je alarmující, jedná se o stále mladší a mladší pacienty. O infarktu mluvíme tehdy, když se ucpe některá z tepen, které zásobují okysličenou krví srdeční sval. Pokud rychle nedojde k nápravě, může tento sval odumřít a dojít k nevratnému postižení. Proto je velmi důležitá okamžitá pomoc lékařů. Infarkt se dopředu nijak neohlašuje. Přichází nečekaně, třeba i ve spánku, nebo když se rozčílíte. A jaké jsou příznaky?

  • tlak či bolest na prsou, která vystřeluje do levé paže, krku, zad, čelisti či břicha
  • bolest neustupuje a může trvat až několik hodin
  • bušení srdce
  • pocení
  • zvracení
  • u vážných případů ztráta vědomí
  • dušnost

Jak reagovat?

Zcela zásadní je okamžitě zavolat rychlou záchrannou pomoc (155 či 112), protože může dojít k nevratnému poškození srdce. Jestliže nedošlo ke ztrátě vědomí, měl by člověk zůstat především v klidu a vyčkat příjezdu lékařů. Jiná situace však nastává, pokud postižený vědomí ztratí. Zde je pak nutné zahájit provádění první pomoci, včetně resuscitace masáží srdce. Doporučuje se 30 stlačení na dva nádechy. Pokračovat musíte až do příjezdu lékařů.

Co následuje?

Sraženina, která tepnu ucpala, se odstraní buď léky, které ji dokážou rozpustit a nebo pomocí zákroku, takzvané angioplastika, kdy je tepna vyztužena pomocí speciálního balonku. I tady ale záleží na tom, jak rychle se pacientovi dostalo lékařské péče. Angioplastika má největší efekt, pokud je udělána do hodiny od pozorování bolesti. Pak se její efekt postupně zmenšuje.

Mozková mrtvice

Cévní mozková příhoda patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. A právě u ní rozhodují dokonce vteřiny. Při mrtvici dochází k ucpání některé z důležitých tepen, které pomáhají okysličovat mozek a zásobovat ho krví. Je zde tak vysoké riziko trvalého poškození mozku, či úmrtí. A jaké poznat, že se jedná o mrtvici?

  • postižený se většinou nedokáže usmát tak, aby mu neklesal jeden koutek úst
  • vyzvěte postiženého, aby před sebou držel přepažené ruce alespoň deset vteřin, u mrtvice začnou klesat dolů
  • porucha řeči
  • potíže s chůzí, zakopávání, potíže s rovnováhou
  • silná bolest hlavy
  • potíže se zrakem
  • necitlivost jedné poloviny těla

Neotálet ani chvilku

Pokud u sebe či svého blízkého pozorujete některý z těchto příznaků, rozhodně na nic nečekejte a zavolejte záchranku. Každou minutu, kdy k mozku neproudí krev, dochází k odumírání buněk. Lékaři se se sraženinou vypořádají tak, že podají postiženému speciální léky a nebo odstraní sraženinu mechanicky. Lékaři uvádějí, že pokud se člověku dostane léčby do 4,5 hodiny od projevení prvních příznaků, může se zcela vyléčit. Takže lepší volat lékaře zbytečně, než vyčkávat. A pozor, mrtvice může někdy vypadat jako by byl člověk opilý.

Tři srdeční tipy na závěr

  1. Jednou z prevencí těchto onemocnění je dostatek pohybu, kvalitní spánek, pitný režim, zdravá strava a případně zapojení vhodných potravinových doplňků. V tomto případě se jedná zejména o Omega 3 mastné kyseliny s vysokým obsahem účinných látek DHA a EPA. Pečují nejen o zdraví srdce, ale tako o naše cévy, imunitní systém, mozkové funkce či mužskou potenci.
  2. Lidé, kteří problémy se srdcem již mají by měly zejména v letním horkém dni dbát určitých pravidel. Shrnuli jsme vám je do článku Desatero pro kardiaky.
  3. Zajímavostí také je, že muže i ženy srdce bolí rozdílně. I o tom se u nás můžete dočíst: Proč ženám puká srdce a mužům se ucpávají cévy?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1