Proč ženám puká srdce a mužům se ucpávají cévy?

Proč ženám puká srdce a mužům se ucpávají cévy?

Ženské srdce není jak to mužské a na některé podněty reaguje jinak. Také srdeční infarkt se u žen nemusí hlásit stejným způsobem jako u mužů. Někdy jsou z toho zmateni i samotní lékaři. Jak tedy ženská srdce dobře a včas zachránit?

Možná jste v nějaké knize četli, že „jí žalem puklo srdce“. Když hrdinky románů padají v takových případech k zemi, nejedná se o klasický infarkt. Vědci prokázali, že téměř výhradně jen u žen existuje těžká porucha srdeční funkce, způsobená citovým vzrušením nebo rozčílením. Říká se tomu Tako-tsubo, nebo také syndrom zlomeného srdce. I když to vypadá zpočátku jako infarkt, žádná jeho klasická příčina nebývá nalezena. Zdá se, že srdce nevydrží obrovský zával adrenalinem a prostě selže.

Záhada v cévách

Kardiologové upozorňují, že ani ženské tepny nebývají postiženy stejně jako ty mužské. Při vyšetření muže – kardiaka, najdou lékaři ve velkých tepnách typické aterosklerotické pláty, jež cévu ucpávají. Pokud ale vyšetří ženu s těžce postiženým srdcem, leckdy u ní žádná podstatná zúžení na velkých tepnách nevidí. Ženy spíš trpí celkovou poruchou cévní stěny a mívají postiženy drobnější cévy. To ale samozřejmě neplatí pošně a ve všech případech.

Bodání a píchání

Pokud jde o příznaky infarktu, o těch už tak úplně nejde říci, že by se zásadně lišily u mužů a u žen. Jejich škála je totiž strašně široká a vedle infarktů s typickými, a nebo naopak netypickými příznaky, mohou probíhat u obou pohlaví vzácně i infarkty bezpříznakové. Pokud ženy lékařům popisují jiné známky infarktu, plyne to hlavně z toho, že mají jiný práh pro vnímání bolesti a dalších nepříjemných pocitů. Proto si namísto klasické bolesti na hrudníku stěžují kupříkaldu na dušnost a bolest vnímají častěji jako bodání a píchání.

Hormonální ochrana

Ženské srdce je na rozdíl od toho mužského do menopauzy chráněno hormony estrogeny. Proč tomu tak je, lékaři přesně nevědí, usuzují, že estrogeny mají antioxidační efekt, čímž trochu krotí zlé volné radikály, které vznikají v našich tepnách a poškozují je. Dokud má žena dostatek hormonů, mohou mít pro cévy tento okamžitý ochranný efekt. A estrogeny zajišťují dlouhodobě ještě něco: působí blahodárně na cholesterol a na kvalitu cévní stěny a možná chrání ženy i před vysokým krevním tlakem.

Jak se o své srdce postarat?

Naprosto klíčové je, pokud žena kouří, aby s tím co nejdříve přestala, protože lze těžko hledat závažnější rizikový faktor pro velké poškození cév, než je právě kouření. Dobré je chodit na preventivní prohlídky k praktickému lékaři a kontrolovat své hladiny cholesterolu v krvi, ktevní tlak a krevní cukr. Pokud jsou hodnoty špatné, mělo by se s tím ihned začít něco dělat. Samozřejmostí je zdravý životní styl a zdravý jídelníček. Cévám prospívá, když jídlo neobsahuje mnoho živočišných tuků. Tuky rostlinné a z ryb srdci naopak prospívají, protože obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny. Pokud nemáte tučnou mořskou rybu na svém talíři dvakrát týdně, je načase podívat se po kvalitním doplňku stravy.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1