Mořské ryby na talíři, zdraví ve vašem těle

Mořské ryby na talíři, zdraví ve vašem těle

Mořské ryby jsou opravdu lahůdka. Zároveň jsou velmi zdravé. Měly by se pravidelně objevovat v jídelníčku každého z nás. Dají se připravovat na mnoho způsobů. Každý si tak vybere, co mu chutná. Dáme vám pár dobrých důvodů, proč je jíst a nějaké tipy, kam zajít koupit zaručeně čerstvé kousky.

Jezte ryby, protože jsou zdravé

To slyšíte určitě často. A ono je to pravda. Obsahují hned několik látek, které pozitivně ovlivňují naše zdraví. Dokáží posílit naše kosti. Je v nich totiž vitamín D. Pokud budete ryby jíst pravidelně, můžete se ve stáří vyhnout nepříjemným potížím. Jejich součástí je i vitamín B12, který pozitivně působí na naši nervovou soustavu. Nechybí v nich ani přírodní jód, proteiny, minerály a stopové prvky.

To hlavní, díky čemu jsou tak zdravé, je rybí tuk. Ten totiž obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Součástí rybího tuku jsou nenasycené kyseliny EPA a DHA, které pozitivně ovlivňují nemoci srdce, zvýšený cholesterol, krevní tlak, riziko infarktu i stav cév. DHA navíc u dětí pomáhá ke správnému vývoji mozku, očí a mentálních schopností. Má vliv i na děti s ADHD syndromem. U dospělých pomáhá uchovat kognitivní schopnosti (učit se, soustředit se) do vysokého věku, je velkou pomocí při léčbě depresí nebo úzkostí.

Rybu jedině čerstvou

Naštěstí už není těžké ji sehnat. Máme tu firmy, které zaručují, že ryba je k nám doručena 48 hodin od vylovení. Tuto výhodu si mohou užít lidé v Brně, Olomouci a Hradci Králové. V těchto městech má totiž Ocean48 své pobočky. Jejich ryby jsou opravdu vždy čerstvé. Zatím jsem neměla špatnou zkušenost. Pokud nejste z těchto měst, můžete si ryby objednat od společnosti s příznačným názvem webu Čerstvé mořské ryby.cz. Odběrová místa mají po celé ČR. V Ostravě a okolí můžete objednávat v Království ryb. V Praze je hned několik provozoven, kde ryby pořídíte: Blue fjord, Fish way, Seefish a mnoho dalších. V prodejnách vám často rybu i vyvrhnou a zbaví šupin. Vy si ji pak doma už jen vychutnáte.

Protože zájem o čerstvé mořské ryby roste, nabízejí je chlazené (nikoli mražené) i mnohé obchodní řetězce. Jen je potřeba si pohlídat dny, kdy jaké zrovna přivážejí.

Zajděte si na rybu

Pokud si na rybě chcete jen pochutnat a nechce se vám připravovat, vyrazte do restaurace. Ocean48 má v Brně kromě prodejen i bistro, ve kterém si vždy pochutnáte. Skvělou rybu vám v Brně připraví také v Castellana Trattoria nebo v restauraci Piazza přímo na náměstí Svobody. Dobré ryby můžete ochutnat i v Borgo Agnese. V Praze si na dobrou rybu můžete skočit do restaurace Peperoncino. Ryby mají čerstvé a opravdu je umí skvěle připravit. Neprohloupíte ani když zavítáte do La Finestry nebo La Rotonde. A pokud jste milovníkem sushi určitě zajděte do The sushi bar.

A když vám to nevyjde s rybou, existují na trhu i potravinové doplňky, které jsou právě z mořských ryb a potřebnou denní dávku Omega-3 spolehlivě dodají.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1