Poklad našich babiček: kapusta. Podpoří soustředění, srdce i imunitu

Poklad našich babiček: kapusta. Podpoří soustředění, srdce i imunitu

Dnes patří spíše mezi opomíjené druhy zeleniny a na naše jídelní stoly se příliš nedostane. Tím se však připravujeme o jeden z nejlepších přírodních zdrojů zdraví prospěšných látek.

Dejte kapustě šanci

Této brukvovité zeleniny existuje hned několik druhů: kadeřavá, růžičková, zelená či s fialovými listy. Je příbuzná květáku, zelí, nebo třeba brokolici. V kuchyni má stejně jako ostatní zmiňované druhy zeleniny široké zastoupení. A co víc. Díky obsahu vlákniny, vysokému podílu vody a minimu tuku, se hodí i v případě, že držíte nějakou dietu. Bývala oblíbenou součástí takzvaných tukožroutských polévek, protože dokáže zasytit.

Co skrývá

Řeknete si, docela obyčejná zelenina. Ale možná vás překvapí, kolik zdravých pokladů v sobě ukrývá. Z řad vitamínů jsou to: A, K, C a vitamíny skupiny B. Minerální látky obsahuje: železo, mangan, měď, hořčík, vápník. To však není všechno. Významný je i obsah antioxidantů či omega 3 mastných kyselin. Díky těmto vlastnostem patří kapusta mezi nejzdravější druhy zeleniny, které si můžeme dát.

Jak nám pomáhá?

Kromě toho, že nám může usnadnit hubnutí, má pro nás celou řadu dalších pozitivních přínosů. Její pravidelná konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snížit tak riziko kardiovaskulárních chorob. Dále se kapustě přičítá schopnost léčit kožní problémy, jako jsou například ekzémy, ale zpomaluje i stárnutí očí a celkově našeho organismu. Navíc podporuje imunitní systém, což se hodí především v nadcházejících měsících. Podle vědeckých studií se podílí i na prevenci vzniku rakoviny a pomáhá lépe korigovat diabetes prvního typu. Díky svému složení podporuje i činnost mozku, ulevuje nervovému systému a tím snižuje i dopady chronické únavy a stresu. Ještě jste na ní nedostali chuť?

Napravme kapustě reputaci 

Většina z nás přišla do styku s kapustou prostřednictvím našich babiček či školních jídelen. Ve většině případů byla spíše jen na okrasu nějakému pořádnému fláku masa a topila se v omastku. Není tedy divu, že na ni nevzpomínáte zrovna s láskou. Ale co zkusit dát této skvělé zelenině ještě jednu šanci?

Lehké kapustové karbanátky

Ingredience:

  • 500g kapusty (kadeřavé),
  • 2 vejce,
  • 100g drcených ovesných vloček,
  • 1 cibuli,
  • 1 česnek,
  • 100g strouhanky,
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, bylinky dle chuti

Postup: Kapustu omyjeme, nakrájíme na menší části a dáme do osolené vody dusit, dokud nebude měkká (na skus). Když kapusta vychladne, nakrájíme ji na drobné kousky. Mezitím si namočíme ovesné vločky a počkáme, až nabobtnají. Pak vše smícháme dohromady, přidáme vejce, pokrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, nasekané bylinky (hodí se libeček, petrželka, pažitka) a dochutíme solí a pepřem. Na závěr nastrouháme špetičku muškátového oříšku. Směs zpracujeme a strouhankou zahustíme tak, aby šly dělat placičky. Ty obalíme ve strouhance a smažíme, případně můžeme dát péct do trouby. Podáváme s bramborem či zeleninovým salátem a chlebem. Skvělá bude i tatarská omáčka.

Dobrou chuť!

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1