Kořenová zelenina aneb skryté poklady pod zemí

Kořenová zelenina aneb skryté poklady pod zemí

Zdraví, které máte na dosah. I tak by šla charakterizovat kořenová zelenina. Mezi nejznámější a nejdostupnější u nás patří mrkev, celer, petržel a řepa. Ukážeme vám, co všechno máte možnost s nimi získat. Nepodceňujte tedy jejich sílu.

Mrkev

Mrkev je dvouletá rostlina a pomáhá například v prevenci proti rakovině plic. Její kořen může mít kromě červené také bílou nebo žlutou barvu. Rozlišujeme mrkev ranou a mrkev pozdní. Raná mrkev má jemnější dužinu a více karotenů. Obsahuje beta karoten, lutein, zeaxantin, hořčík, draslík, vitamíny B1, C, K, E atd. Beta karoten má hned několik pozitivní účinků. V prvé řadě působí proti stárnutí kůže. Když budete pít mrkvové šťávy pravidelně, uvidíte, jak vaše pleť bude zářit. Konzumace mrkve pomáhá také posílit imunitu, chrání před UV zářením a pomáhá v růstů vlasů. Když si na jizvy přiložíte nastrouhanou mrkev, jizvy se vám rychle zhojí.

Celer

Celer je také dvouletá rostlina. Na rozdíl od mrkve se konzumuje kořen i nať. V listech najdeme hlavně vitamín A a v kořenu pak vitamíny B1, B2, B6 a C. Dále také hořčík, sodík, železo, vápník, draslík a spoustu aminokyselin. Jako jeden z mála při tepelné úpravě neztrácí své léčivé vlastnosti. Většina lidí zná celer jako afrodisiakum, ale může vám pomoci i se snížením cholesterolu, ulevuje od zácpy, pomáhá s detoxikací těla a s hubnutím, zlepšuje funkci ledvin, snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku a je vhodné ho jíst i při bolestech kloubů.

Petržel

U petržele můžete konzumovat, stejně jako u celeru, kořen i nať. A to není to jediné, co má s celerem společné. Také skvěle působí jako afrodisiakum. Z vitamínů v ní najdete A, B1, B2, B3, B6, C a E. Obsahuje i minerální látky jako vápník, hořčík, draslík a fosfor. Kromě toho má také mnoho aminokyselin, éterických silic, chlorofyl a flavonoidy. Pomůže vám proti revmatismu, plynatosti a menstruačním bolestem. Snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Obsahuje velké množství chlorofylu, který čistí krev a pomáhá vytvářet nové červené krvinky. Díky tomu se tělo lépe detoxikuje a hojí. Pozor, velmi podobná zelenina je pastiňák, ale jeho účinky jsou jiné.

Červená řepa

S červenou řepou se v české kuchyni nesetkáváme tak často, jako s předchozí kořenovou zeleninou. Přitom je to jedna z nejzdravějších potravin. Obsahuje především vitamíny A, B2, B9, C, K. Z minerálních látek se objevují mangan, hořčík, zinek, selen a měď. Kromě toho také spoustu aminokyselin. Mezi její zázračné účinky patří: zpevnění kůže a posílení kostí, dodává pružnost a lesk pleti, vlasům i nehtům, podporuje tvorbu červených krvinek, pomáhá snižovat cholesterol a posilovat imunitu, detoxikuje a přispívá k regeneraci celého organismu.

Salát z červené řepy

Připravili jsme si pro vás výborný recept na salát z červené řepy a kozího sýra. Budete potřebovat:

  • červenou řepu (2 - 3 kusy)
  • kozí sýr (1 balení)
  • rukolu (půl vaničky)
  • med (tekutý)
  • olivový olej

Červenou řepu nakrájejte na malé čtverečky. Opláchněte pořádně rukolu a udělejte z ní na talíři lůžko. Na to položte nakrájenou červenou řepu. Pokrájejte kozí sýr na menší kousky a libovolně rozhažte po talíři. Zakápněte jen lehce olivovým olejem. Zakapte dostatečně medem. Všechny ingredience si můžete přizpůsobit podle chuti a množství strávníků.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1