Testování na lidech? To není sci-fi, ale realita

Testování na lidech? To není sci-fi, ale realita

Laboratorní křesla s lidmi. Vedle nich tým vědců a nejmodernější sondy testující dlouhé týdny na zástupech jedinců funkčnost a úspěšnost nových výrobků. Speciální přístroj rovnoměrně svítí a tvoří detailní záběry s vysokým rozlišením. To není začátek seriálu ani knihy z prostředí sci-fi, ale běžná realita. Testování na zvířatech budí pohoršení, a navíc je mnoho let zakázáno. Na kom tedy kosmetické firmy zkouší své produkty? Jednoduše na lidech. A stojí se fronty.

Jakkoliv hrůzostrašně spojení „testování na lidech“ zní, nejde rozhodně o trýznivé mučení, jak by mohly evokovat filmové scény. Žádné tmavé odlehlé sklepení, kde je nebohý pacient připoután na vrzajícím lehátku. Ve skutečnosti jde o zkušenost, kterou řada lidí mile ráda podstupuje. „Jakmile vyhlásíme studii, máme okamžitě zaplněný kalendář. Jsme za to rádi, protože čím víc dobrovolníků k testování máme, tím lépe,“ říká doktorka Iva Dolečková, vedoucí vývoje kosmetických surovin ve firmě Contipro, jedna z těch, kde se testuje na lidech. Jejich kyselina hyaluronová zásobuje světové kosmetické giganty a než opustí hranice republiky, musí být jistota, že je účinná. Testování na lidech se věnuje daleko více firem, včetně těch, které testují doplňky stravy a léky.

Cesta kosmetiky, od nápadu na trh

Skvělých myšlenek je všude plno, ale jen intenzivní a cílená práce je může oživit a donést do obchodů. Jak to celé probíhá? Poté, co takový první nápad získá zřetelné obrysy, následují četné laboratorní prověrky a kontroly bezpečnosti. Teprve pak přichází na řadu několikatýdenní testování reakcí na různých typech lidské pleti. Přihlášení dobrovolníci se posadí v laboratoři na pohodlné křeslo a proces může začít. Vědci pomocí nejmodernějších sond změří hydrataci, elasticitu, elektrické vlastnosti povrchu kůže či stav kožní bariéry. Na polovinu obličeje můžou nanést přípravek s aktivní látkou, na druhou třeba placebo. Speciální přístroj rovnoměrně nasvítí celý obličej a vytvoří detailní snímky s vysokým rozlišením. To, aby se při další návštěvě vidělo, jak a jestli výrobek na člověka účinkuje a zabírá.

Testují se i léky

Není výjimkou, že i léky a léčiva se testují na lidech. Bez ohledu na to, zda se hodnocení účastní zdravý jedinec nebo pacient trpící onemocněním, pro jehož léčbu je hodnocený lék určen. Díky dobrovolníkům mají firmy možnost posoudit potenciál dané látky stát se novým lékem. Jestli je vyhodnocený jako úspěšný a schválený k použití, mohou firmy prostřednictvím dalšího hodnocení pokračovat v monitorování účinků léků a získat další údaje o jeho bezpečnosti.

Finanční odměna není jediným motorem

Za jedno sezení obdrží dobrovolník obvykle pár set korun. Těch bývá pro kontrolu a ověření efektivnosti více. Finanční odměna ale není to jediné, co si lidé s sebou odnáší domů. Jsou to například nové poznatky o vlastní pleti, přínosné informace o kůži a pleti obecně i možnost vyzkoušet si jinak nedostupnou kosmetiku. Zároveň i pocit, že se podílí na testování produktů, co se za nějaký čas objeví v regálech, je příjemný.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1