Zacvičte si ve vodě

Zacvičte si ve vodě

Plavání je dobré pro celé tělo, zejména pak pro záda. V bazénu si můžete ale také skvěle zacvičit a posílit tak různé svaly. Projděte si naše cviky a při příští návštěvě plaveckého stadionu je můžete vyzkoušet.

Proč je dobré cvičit ve vodě?

Voda vám nedá nic zadarmo. Při pohybu je potřeba vyvinout větší fyzickou sílu, než když jste na souši. Takže musíte více zabrat a svaly se pořádně posilují. Cvičit mohou jak začátečníci, tak pokročilý. Voda lehce nadnáší, takže zvládnete i pohyby, které vám na souši dělají problém. Takové cvičení také prokrvuje pokožku a odlehčuje páteři. Frekvence tepu je nižší než při pohybu na suchu a tak cvičení ve vodě méně zatěžuje kardiovaskulární systém.

Jednoduché cviky

Zaměříme se především na cviky, které zvládne každý, jsou lehce zapamatovatelné a tak si je budete moci vyzkoušet při nejbližší návštěvě bazénu. Ideálně si najděte bezpečné místo tak, abyste pohodlně dosáhli na dno a minimálně hlavu a krk jste měli nad hladinou. Při cvičení nohama stačí, když budete ponoření do pasu.

  1. Chyťte se rukama břehu a nohy zvedejte jako kyvadlo. Pravá noha do boku, levá noha do boku. Snažte se vykopávat nohy co nejvýš. Čím pomaleji budete postupovat, tím větší efekt cvičení bude mít. Po chvilce můžete tempo obměnit a zvedat 2x2, tedy 2x levou nohu a 2x pravou. 

  2. U tohoto cviku se můžete i nemusíte držet, jak kdo bude zvládat. Jde o klasické step by step. Dělejte úkroky levou nohou k pravé a naopak. Doslova udělejte krok doprava a přisuňte levou, následně udělejte levou nohou krok doleva a přisuňte pravou. To je celé.

  3. Dalším jednoduchým cvikem je běh. Akorát nebudete běhat po bazénu. Pouze na místě. Zvedejte kolena co nejvýš k bradě, jako byste běhali. 

  4. Opět se raději chyťte břehu. Dejte nohy k sobě a skákejte co nejrychleji zprava doleva. Opakujte alespoň 10x na každou stranu. Snažte se skákat pouze spodní částí těla. Nevyskakujte příliš do výšky. Trup držte stále ve stejné výšce. Krčte především nohy, aby pracovaly ty správné svaly.

  5. Stoupněte si tak, ať máte ruce pod vodou. Budete je střídavě natahovat a vracet k tělu. Cvik provádějte pěkně v tempu, jako při boxování. Střídejte roztažené dlaně proti vodě a pěsti.

  6. Ruce natáhněte do stran a dělejte malé kroužky. Nejprve na jednu stranu, následně na druhou. Změňte pohyb a kmitejte nahoru a dolů. Opakujte nejméně 20x každým směrem. 

Je potvrzené, že cvičením ve vodě spalujete rychleji, než normálním způsobem. Tak si po plávaní zkuste v bazénu ještě zacvičit. Cviky nejsou nijak složité, takže je zvládne opravdu každý. A pokud se vám nechce cvičit samotným, zkuste najít lekce aqua aerobicu nebo jiného vodního sportu ve vašem nejbližším bazénu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1