Umíte hospodařit s tělesným teplem?

Umíte hospodařit s tělesným teplem?

Také při pohledu na sněhové nadělení za oknem drkotáte zuby a ze všeho nejradši byste zalezli do postele s velkým hrnkem horkého čaje? Ten vás paradoxně příliš nezahřeje. Proti zimnímu chladu existují mnohem účinnější metody...

Možná vás to překvapí, ale ani teplá šála, péřová bunda nebo tlusté palčáky vás před mrazem stoprocentně neochrání, i když samozřejmě přijdou vhod. Na zimu je totiž mnohem lepší „posvítit si zevnitř“. Spíš než na teplé oblečení vsaďte na ty správné potraviny, které organismus důkladně prohřejí a pomohou mu vyrovnat se s chladným počasím.

Vývar z kostí je lepší než kamínka

Začněte už snídaní. V tomto období jsou ideální teplé obilné kaše, do kterých přidáte špetku skořice, ořechy, semínka nebo sušené ovoce (nejlepší jsou jablka a hrušky). Zůstalo vám od večeře trochu polévky? To je další vhodné jídlo, kterým se dá začít den. Můžete si také ohřát párek nebo si na pánvi usmažit volské oko.

V zimě by se mělo na talíři objevit maso, ať už kuřecí, hovězí, vepřové, ryba či zvěřina. Dopřát si můžete i tučnější drůbež, jako třeba dozlatova vypečenou husu nebo kachničku. A nezapomeňte na polévku. Vydatný vývar z kostí, poctivá domácí čočkovka, hrachovka nebo fazolačka fungují jako spolehlivá kamínka.

Mastěte máslem nebo sádlem a pokrmy dochucujte kořením: zázvorem, muškátovým oříškem, koriandrem, cibulí, kardamomem, česnekem, křenem, bazalkou, hřebíčkem, pepřem, rozmarýnem, oreganem, paprikou. Z příloh aspoň několikrát týdně zařaďte pohanku, rýži nebo jáhly. V zimě byste také měli zapomenout na čerstvé ovoce a zeleninu, které organismus vnitřně ochlazují. Když si chcete dát zeleninu, tak ji nejdřív krátce osmahněte na troše olivového oleje. A ovoce mlsejte raději v podobě křížal. Vezměte prostě v úvahu, že jídlo má ochlazující nebo zahřívací efekt. A v zimě se ten zahřívací hodí.

Čokoláda s chilli – mayská vychytávka

A nyní zpět k „čajovému paradoxu“. I když to zní nelogicky, horký čaj vás ve finále nezahřeje, nýbrž ochladí. Proč? Tím, že do sebe nalijete hrnek horké tekutiny, vyvoláte pocení (k produkci potu dochází tehdy, je-li třeba ochladit povrch kůže, a tím i celý organismus). Po prvních doušcích sice pocítíte příjemné teplo, to se však záhy změní v nepříjemný chlad, který pokryje vaši pokožku. Leda byste klasický černý čaj vylepšili špetkou skořice smíchané s medem. Případně si rovnou připravte „štiplavý zázvoráček“.

Pokud vás přepadne zima na adventních trzích, dejte si horkou kávu nebo čokoládu – u těchto nápojů převažuje jangová energie, takže vás příjemně zahřejí. Vůbec nejlepší je horká čokoláda s chilli. Pokud na ni někde narazíte, neváhejte. Záhřevný efekt je posílen účinky chilli, které urychluje metabolizmus a podporuje spalování tuků. Hezká představa, zahřívat se spalováním tukových zásob, nemyslíte?

Střídavou sprchou proti ledovým nohám

Bojovat proti zimnímu chladu a ostrému větru můžete i mnoha dalšími způsoby. Například pohybem. Co třeba udělat si během procházky několik výpadů, nebo si chvilku zaskákat panáka? Ale pouze na nezledovatělém povrchu, abyste neuklouzli. Spousta lidí (hlavně žen) trpí také na studené nohy a ruce, což je problém, který se v zimě ještě zhoršuje. V tomto případě pomáhá pravidelné cvičení, které rozproudí zpomalený krevní oběh. Ideální jsou procházky, jízda na rotopedu nebo jóga, kterou byste měli cvičit aspoň dvakrát do týdne.

Na nohy jako z ledu výborně zabírá také střídavá sprcha (30 vteřin teplá, 30 vteřin studená). Odvážnější z vás mohou zkusit pouze studenou – nejlépe po horké koupeli. Vydržte aspoň dvě minuty. Jakmile vyjdete ze sprchy, v celém těle se vám rozlije blažený pocit tepla a svěžesti. Nemluvě o tom, že pravidelné otužování prospívá imunitě, takže se během zimy vyhnete virózám a nachlazení.

Další tipy pro zahřátí

  • Navštěvujte pravidelně saunu.                                                                        
  • Oblékejte se jako „cibulka“ (vrstvěte oblečení).
  • Hodně pijte (dehydratovaná pokožka snáze prochladne).
  • Nasypte si do ponožek trochu mletého pepře (zahřívá, dezinfikuje a zabraňuje zápachu).
  • Při procházce zhluboka vydechujte.
  • Zajděte si občas na masáž (velmi vhodné jsou lávové kameny).

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1