Posviťte si na své zlozvyky a zbavte se jich jednou pro vždy

Posviťte si na své zlozvyky a zbavte se jich jednou pro vždy

Říká se, že zvyk je železná košile, kdežto zlozvyk rezavá. Jsou jednoduše opakované činnosti, které škodí nám nebo našemu okolí. Víme to, ale přesto se jich nedokážeme zbavit. Okusujete si nehty, dloubeme se v nose, pijeme nadmíru nebo pořádáme noční nájezdy na ledničku. Za většinu z toho může stres, nespokojenost, nevyřčené emoce nebo dokonce trauma z minulosti. Chcete vědět víc?

Co je zlozvyk?

Zlozvyk je dlouhodobě opakovaná činnost, která má negativní dopady na nás nebo na naše okolí. Je lhostejno, zda zdravotní, estetické (nedá se na to dívat) nebo výkonnostní (zdržuje nás to). K nejčastějším zlozvykům patří kouření, pití alkoholu, přejídání se, prokrastinace, dloubání se v nose, noční nájezdy na ledničku, neustálé kontrolování mobilního telefonu, žvýkání nebo třeba okusování nehtů a tužky. Co je způsobuje?

Za vším hledejte neurózu

Z průzkumu StressPulse společnosti ComPsych vyplynulo, že v práci trpí stresem téměř 60 % zaměstnanců. Může za to neúměrná zátěž, nevhodné pracovní prostředí, hluk nebo i nepříjemní kolegové či nadřízení. Obyčejně by člověk takovou situaci vyřešil připomínkami, hádkou, nebo dokonce odchodem, jenže v práci či v jakékoliv podobné situaci je to jiné. Obvykle nelze jen tak něco změnit, natož odejít. Stres se hromadí a člověk dlouhodobě trpí. Tím vzniká neuróza, jejímiž projevy jsou například i zlozvyky.

Zlozvyk jako okno do duše

Zlozvyky tedy reagují nejčastěji na naše vnitřní napětí, jsou náhradou za každou nevyřčenou kritiku, potlačenou nespokojenost nebo vztek. Je to určitá „berlička,“ která se snaží naše prostředí dostat do rovnováhy. Ostatně každý, kdo nějaký zlozvyk má, si může povšimnout, že se mu věnuje nejčastěji právě ve chvílích, kdy je mu smutno, nudí se, je napjatý, naštvaný či zažívá jakýkoliv jiný nelibý pocit. Studie profesorky Laury Cousino Kleinové z Univerzity Penn State v USA např. potvrdila, že ženy, které jsou na pracovišti vystaveny vyššímu stupni hluku, trpí vysokou mírou frustrace, následkem čehož jedí více tučnějších pokrmů a dvojnásobné porce.

Jak na zlozvyky?

Zlozvyky nelze obyčejně zkrotit jen tím, že si je zakážeme. Nevznikají na mentální rovině, proto bývají vůlí dlouhodobě neovlivnitelné. Respektive tlak, který skrze ně uvolňujete se začne hromadit a vy možná sáhnete po něčem ještě méně příznivějším. Vždy je třeba řešit příčinu. Měli byste se tedy zamyslet, jaký problém vás znovu a znovu vhání do daného zlozvyku a zkusit ho vyřešit. Postupně, nespěchejte na sebe. Navíc příčinou nebývá jedna věc, ale souhrn hned několika. Někdy to samozřejmě nejde tak snadno, například šéfa si obvykle nevyberete. Navíc nemusí být problém zakopaný v jeho osobě, ale v určitém jeho chování, které ve vás vzbuzuje nelibé pocity. V takových případech je dobré najít si místo zlozvyku zvyk, kterým se odreagujeme a  nebudeme škodit sobě ani okolí. Místo zákazů nahrazujte. Nespokojenost je přeci pořád jen určitá forma energie. Pokud ji správně nasměrujete, může vám dokonce prospět a časem možná zjistíte, že už ani nespokojenost nepociťujete.

Tak co, zatočíme konečně se svými zlozvyky?

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1