Letní desatero pro kardiaky

Letní desatero pro kardiaky

Ví to každý a každoroční častější houkání sanitek v horkých letních dnech to jen potvrzuje: extrémně vysoké teploty jsou pro kardiaky velkou zátěží. Srdce je totiž klíčovým orgánem, který tělu pomáhá s ochlazováním. A když není úplně v pořádku a dostane v horku zabrat, ne vždy to zvládne. Proto je dobré udělat ochranná opatření, aby se nemocná srdce v létě nemusela tolik nadřít.

Zatímco lidem se zdravým srdcem se ve vedru může udělat špatně a následné ochlazení a dostatek nápojů je opět postaví na nohy, u kardiaků je to horší, protože jim jde přímo o život. Jejich vyšší úmrtnost v horkých dnech dokládá řada vědeckých prací.

Co se přesně v těle v horku děje?

Organismus umí k vyrovnání s vysokými teplotami využít řadu regulačních mechanismů. Jednoduše řečeno vzestup teploty způsobí rozšíření všech cév v kůži, organismus začne vylučovat ve zvýšené míře pot a jeho odpařováním se ochlazuje. S potem z těla odchází i větší množství některých minerálních látek, které jsou důležité pro správnou funkci srdce a cév.  Ztráta vody má za následek snížení objemu krve, pokles krevního tlaku, a tím se nastartují další tělesné mechanismy: například se zvýší frekvence srdeční činnosti a zesílí se stahy kontrakcí srdečního svalu.

U nemocného s ischemickou chorobou srdeční, tedy s běžnou nedokrevností srdečního svalu, způsobí klesající průtok krve srdečními tepnami ještě větší problémy, protože dál klesne okysličení srdce. To se projeví prohloubením bolesti na prsou – lékaři tomu říkají angina pectoris.  A v extrémních případech přichází bohužel i srdeční infarkt. Pro kardiaky proto obzvlášť platí, aby byli v létě obezřetní a zbytečně neriskovali.

Pokud se léčíte se srdíčkem, je dobré držet se následujícího desatera:

  1. Zkonzultujte svůj zdravotní stav před odjezdem na dovolenou se svým ošetřujícím lékařem, nechte si předepsat léky na celou dobu pobytu a proberte s nimi, jak by léčivé látky v lécích mohly být ovlivněny slunečním zářením, nebo třeba změnou jídelníčku.
  2. Nepřeceňujte své síly, vyvarujte se těžké fyzické práce, jako jsou velké letní rekonstrukce chat.
  3. Pokud plánujete dovolenou u moře, jeďte tam raději před prázdninami, nebo až po nich, kdy na jihu není takové vedro.
  4. Přiměřené sportovní aktivity jsou samozřejmě vítány. Měli byste ale znát svoji maximální tepovou frekvenci, kterou zjistíte třeba po absolvování zátěžového testu. Cílová tepová frekvence by neměla během sportovních aktivit přesáhnout  70 - 75 % maximální tepové frekvence.
  5. Dostatečně pijte. V závislosti na teplotě prostředí, ve kterém jste, a na míře fyzické aktivity byste měli denně vypít minimálně 3-4 litry tekutin. Vzhledem ke ztrátě minerálních látek s potem určitě střídejte popíjení pramenité vody a minerálek.
  6. V letním období je pro vás nejlepší pobyt ve stínu, či polostínu. Pokud máte rádi podhorské oblasti, vyrazte tam. 
  7. V bytech a domech větrejte večer až do rána, přes den raději mějte zavřená okna, a zatažené závěsy či rolety.
  8. Noste na sobě lehké „dýchající“ materiály, které dobře odvádějí pot, a nezapomínejte na  lehkou pokrývku hlavy.
  9. Konzumujte lehká jídla a určitě se vyplatí posilovat srdce užíváním doplňků stravy  s omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami.
  10. Při jízdě autem dělejte dostatek pauz a nejezděte přes polední hodiny. Únava u kardiaků nastupuje dříve než u zdravých lidí. Procvičujte během cesty dolní končetiny, abyste předešli vzniku žilní trombózy.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1