Hry pro malé děti: Pilujeme motoriku

Hry pro malé děti: Pilujeme motoriku

Věděli jste, že jemná motorika má vliv i na vývoj řeči u dětí? Proto je potřeba ji rozvíjet již odmalička. A jak na to? Mnohdy stačí děti zapojit do každodenních činností.

Jemné pohyby

Motorikou rozumíme pohybovou aktivitu dítěte. Obvykle se rozděluje na jemnou a hrubou. Hrubá motorika zahrnuje pohyby celého těla, hlavičky, horních a dolních končetin apod. Většinou sledujeme, kdy se dítě začíná přetáčet, kdy udrží hlavičku, kdy leze, sedí, chodí apod. Jemnou motorikou označujeme pohyby ruky a prstů. Nejprve mají miminka ručičky převážně v pěstičce, ale prsty postupně rozvolňují, zkoumají svět a pomáhají si k tomu i ústy. Postupně uchopují i hračky a pohyby se zpřesňují.

Nejen pohyb, ale i řeč

Možná vás překvapí, že právě jemná motorika má podstatný vliv i na rozvoj řeči. Obě tyto schopnosti mají centrum v dominantní hemisféře mozku. I z tohoto důvodu se nikdy nesnažíme dítě přeučovat, aby se z leváka stal pravák apod. Do tří let věku navíc není dominantní strana ještě tak vyhraněná a dítě může používat obě ruce stejně. I z tohoto důvodu při hře nepreferujeme více ani jednu stranu a dítě stimulujeme na obě stejně. Pokud bychom chtěli mít třeba praváka za každou cenu, může se narušit vývoj a dítě pak má problémy třeba právě s řečí.

Podpořte vývoj jemné motoriky!

U malého miminka fungují spíše reflexy, kolem 4. měsíce začne dítě předměty vědomě uchopovat. Avšak až kolem prvního roku života si začíná s hračkami opravdu hrát, kolem dvou let se učí samo jíst a obrázku, kde si budeme aspoň trochu podobní, se dočkáte až tak kolem pěti let. Neupínejte se proto na výsledek činnosti, ale spíše její průběh. Na děti netlačte a vše berte jen jako hru.

A jak můžeme dítě stimulovat? Tak, že mu dáte dostatek podnětů. Jen nezapomeňte na to, že je vždy potřeba především u menších dětí hlídat, aby buď něco nespolkly, nebo se neporanily.

A jak na to?

  • nechte je zkoumat svět (a to i ústy, byť se nám to mnohdy nelíbí)
  • stavějte kostky, hrajte si i s kamínky, pískem, trhejte trávu či listí
  • pořiďte domů aktivity board, desku s různými předměty, které si dítě může osahat. Při troše šikovnosti ji lze vyrobit i doma, na desku pevně připevněte například různé vypínače, zámeček, tkaničky, spinner apod.

  • starší děti baví různé vkládačky (opět lze vyrobit doma, když například do krabice od bot vyříznete různé otvory, kterými prostrkáváte předměty odpovídajícího tvaru)
  • cvičte oblékání (včetně zip, knoflíků) a svlékání
  • nechte je pomáhat při vaření a pečení (vykrajování, válení, hnětení těsta, ale třeba i přebírání hrachu, čočky, odvažování surovin, míchání)
  • děti vám mohou pomáhat natrhat bylinky, nebo vyplít záhonek (jen jim dobře vysvětlete, co trhat a co nechat)
  • rozhodně je zabaví skládání lega, ale i dalších podobných stavebnic, či puzzle nebo stolní hry (inspiraci najdete v článku Které stolní hry u dětí vypilují motoriku?)
  • vsadit můžete i na zdánlivě obyčejné malování a kreslení – nemusí to vždy být jen tužkou či štětcem, ale i prstové barvy jsou pro rozvoj motoriky to pravé, ven můžete vzít křídy
  • vyzkoušejte modelování – hnětení ať už klasické modelíny, nebo třeba keramické hlíny podpoří pohyb prstů, ale i celé dlaně
  • vděčné je i stříhání nůžkami pro menší děti je vhodné ale třeba i trhání papíru a jeho mačkání

  • děti zabaví také provlékání a zavazování – pro menší děti existují speciální hračky, kde provlékáte šňůrky, ty starší mohou pilovat zavazování tkaniček, ale i složitějších uzlů

Jednoduše, vítána je každá činnost, při které dítě zapojí aktivně ruce a musí se o něco snažit – ať už jde o zašroubování šroubku na autíčku, nebo listování v knize, odemykání dveří, oblékání panenek, nebo chytání míčků. Fantazii se meze nekladou a rozhodně není nutné kupovat drahé motorické hračky. Děti kolikrát více baví dělat to, co vidí u nás.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1