Které stolní hry u dětí vypilují motoriku?

Které stolní hry u dětí vypilují motoriku?

Jemná motorika hraje v životě jedince důležitou roli. Mimo jiné podporuje činnost mozku, takže nejen dětem to lépe pálí. Způsobů, jak tuto dovednost povzbudit je více, my vám však představíme jeden, který se stane zábavou i pro ostatní členy rodiny. Stolní hry. A co víc, tyto hry jsou skvělým dárkem nejen na Vánoce.

Motorické stolní hry pro děti do 3 let

Malé děti zpravidla většinu věcí ochutnávají. Ano, je to prostě třetí ruka. Pokud tedy pomineme fakt, že hračka by měla být zdravotně nezávadná i z hlediska barev (vyhněte se levným napodobeninám), z hlediska motoriky jsou vhodné například:

  • zatloukání hřebíčků
  • nasazování tvarů na tyčky - ať už ve formě různých panáků, geometrických tvarů a nebo třeba hamburgerů
  • pro ty zdatnější zvolte i dřevěné navlékací korálky, variantou jsou auta či princezny
  • spojování zvířátek a jejich kombinace nebo magnetická obdoba tvorby
  • dřevěné puzzle či vkládání tvarů do destiček

Děti od 3 let bývají již velmi zdatné, proto je můžete podpořit dalšími složitějšími úkoly. Vhodné jsou například hry Tučňáci, Vikingové, Kvadrilion, ty menší třeba ještě tři malá prasátka nebo Den a Noc. Pomohou i různé sady nářadí či magnetické stavebnice. Největší hrou však bezesporu je život sám - oblékání, obouvání, míchání (velmi dobře se uvolní zápěstí) či dávání věcí do různě velkých krabiček (nebo úklid). Schovejte si například krabičky od papírových kapesníčků, ruličky od toaletního papíru apod.

Zdroj foto: mindok.cz

Hry pro děti od 5 let, předškoláky a děti prvního stupně

Velmi vděčnou jsou stavebnice typu Lego, Merkur nebo magnetické skládačky typu Magformers. Podpoří nejen motoriku, ale také představivost, logiku a myšlení v souvislostech. Vhodné jsou také různé hlavolamy, 2D nebo 3D kuličková bludiště, případně balanční hračky (měsíc, krokodýl...). Mezi stolní hry, které se zaměřují na motoriku patří:

Mikádo

Také jste tuto „špejličkovou“ hru hráli jako děti? A jak moc jste bojovali o ty vzácné barvy, že? Pamatujete si nejvzácnější? Vězte, že mikádo je jedna z nejlepších her pro motoriku. Pro ty, které mánie mikáda minula jedná se o stejně vysoké tyčky do špičky tloušťky špejle, které se nechaji rozsypat po stole a poté se po jedné zdvihají tak, aby se jiná nepohnula. Navíc jste nuceni sledovat i souvislosti (jak jsou ostatní tyčky poskládané a zda nějakou omylem nepohnete).

Zdroj fotografie: dgtip.cz

Jenga (česky Věž)

Nestárnoucí klasika je jenga neboli věž. Cílem hry je postupně vytahovat dřívka, ze kterých je věž postavena a jejich pokládání na horní patro. Věž se tak stává méně a méně stabilní. Prohrává ten, komu věž spadne jako prvnímu. Existují i barevné varianty, kdy si házíte kostkou, jakou barvu musíte vytáhnout. Obdobou této hry je Rhino Hero, kdy stavíte obří věž z kartonových kartiček.

Zdroj fotografií: albi.cz

Meeple Cirkus

Stolní hra je určená pro děti (uvádí se 8+ let, ale zvládnou děti zpravidla od 6 let) i dospělé a může si ji zahrát až 5 hráčů najednou. Cílem je získat co nejvíc bodů tím, že dle „vylosovaných“ úkolů stavíte figurky do různých nestabilních pozic. Kromě stavění se soustředíte i na další úkoly jako jsou tleskání, zpívání či klanění se. Motoriku a představivost si procvičí všichni. Vězte, že je to i vhodná party hra pro dospělé.

Zdroj fotografie: gamesuni.com

Junk Art: Umění z odpadu

Tato hra vám umožní stát se netypickým umělcem, který cestuje od města k městu a tvoří své unikátní dílo. V každém městě platí jiná pravidla, proto vaše dílo bude nabírat nových a nových tvarů či výšky. Někdy se dokonce budete spojovat s ostatními umělci. To vše se děje na základě úkolů na tažených kartách. Hra se hraje na předem domluvený počet kol.

Zdroj fotografie: schefikuvblog.eu

Loony Quest

Tato hra nespadá přesně do kategorie podpory motoriky, neboť k sobě přibírá i podporu schopnosti vnímání prostoru. Princip hry je jednoduchý a velmi rychle se stane oblíbenou. Principem je namalovat na průhlednou destičku cestu z bodu A do bodu B podle různých obrázků, a to aniž byste utržili nějaké zranění od příšer, které vám stojí v cestě. Na zdrojový obrázek se díváte pouze 30 vteřin, pak musíte vaši cestu namalovat. Jsou tam i různé „penalizace“, které hraní znesnadňují. Hra lze hrát bez potíží opakovaně, i když máte pocit, že trasu už znáte.

Zdroj fotografie: hras.cz

Další tipy

  • Veselý kurník (od 4 let) - vyvažování slepiček na houpačce
  • Zvířecí pyramida / Animal upon animal (od 4 let) - stavíte věž ze zvířátek, které mají různé tvary
  • Louka jako vyšitá (od 6 let) - prošívání louky tak, aby hráč získal co nejvzácnější květiny
  • Rytíř Klouzek (od 6 let) - rytíř musí překonat všechny překážky tak, že vy musíte deskou jemně manipulovat, aby on klouzal k vysněnému cíly
  • Hurá zmrzlina (od 4 let) - vytvořte zmrzlinu dle návodu
  • Dr. Heuréka (od 6 let) - kromě logiky tato hra pracuje i s jemnou motorikou - musíte namíchat správný lektvar

Zdroj foto: svet-deskovych-her.cz

O stolních hrách si můžete přečíst i v našich předchozích článcích:

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1