Co byste měli pořídit, když máte doma prvňáčka?

Co byste měli pořídit, když máte doma prvňáčka?

Tak se to blíží. Vaše „malé“ dítě bude opravdový školák! Zdá se to jako včera, kdy jste ho držela v náručí jako miminko, že? Být prvňáčkem je velkou událostí nejen pro samotné dítě, ale i rodiče. Opět se mění režim rodiny. A navíc je třeba něco i pořídit. Aktovku i penál pravděpodobně dítě už vlastní, ale co takový kufřík na výtvarné potřeby, svačinový box, lahvičku na pití či přezůvky? Shrňme si, co většinou takový prvňák skutečně potřebuje.

Aktovka, penál i kufřík

Ačkoli toho prvňáček zpravidla hodně dostane ve škole, je třeba počítat s tím, že to nevydrží navěky a mnoho věcí je spíše reklamních než kvalitních. Ve finále tedy příliš neušetříte, když budete spoléhat na dary. Rozhlédněte se už nyní, neboť obchody se předhánějí v akčnějších cenách. Do čeho tedy investovat?

  • Penál: psací pero (zvolte takové, které podpoří zdravý úchop), levákům se někdy ulevuje a pořídit můžete gelové pero (důležitá je měkkost hrotu, aby se naučil psát jemně), obyčejné tužky (existují speciálně tvarované, zajišťující jemnost psaní), trojhranné pastelky (opět jde o úchop), zmizík, kvalitní gumu, ořezávátko, nůžky
  • Do výtvarného kufříku: vodovky, „nerozlitelný“ kelímek na vodu, sada štětců, plastelína, akrylové barvy (a paleta), tuš, zástěra, tužkové lepidlo
  • Bačkory: kvůli bezpečnosti se doporučují pevné bačkory, nikoli pantofle.
  • Svačina: svačinový box je nezbytností, jinak se svačina pod náporem učebnic
  • Družina: dejte dítěti do družiny náhradní oblečení na ven, jinak se s fešáckými oblečky rozloučíte velmi rychle... Kromě bot na hřiště se určitě hodí i náhradní spodní prádlo a ponožky. Tvořivcům přibalte i zástěru.
  • Tělocvik: počítejte s obuví s bílou podrážkou do tělocvičny (lze řešit cvičkami), cvičební úbor (legíny, kraťasy a tričko, případně mikina)

Tip pro vás: Dejte si tu práci a podepište vše, co dítěti patří. Vězte, že podnětů bude spousta a ono snadno znejistí, co je vlastně jeho.

S jakými nákupy počkat

Určitě počkejte s obaly na učebnice i sešity. Každá učebnice má totiž jiný tvar a standardní obaly na ně zpravidla nepasují. Počet sešitů je nejistý. Pokud chcete ušetřit, vytvořte si obaly doma pěkně postaru z papíru (holčičky si je navíc rády zdobí). Zbytečné bývá pořízení pravítek, sečitů, různých desek na učebnice a samotné sešity, psacích a kreslících bloků, barevných papírů, psacích destiček nebo fixů. Přesné požadavky obvykle dostáváte v prvním týdnu školy nebo na informativní schůzce. Požadavky se mohou lišit nejen dle škol, ale i tříd. Takže nespoléhejte, že starší dítě to nějak mělo.

Nezapomeňte na psychiku a imunitu

Vězte, že ačkoli se dítě do školy těší, přijde časem trošku rozčarování, neboť místo hraní najednou sedí v lavici a musí poslouchat, co mu paní učitelka sděluje. A těch informací je skutečně hodně. V první třídě je samozřejmě spoustu činností ještě formou jisté hry, ale i tak je jí výrazně méně než ve školce. Zkuste si tedy s dcerkou či synem předem na školu pohrát a pomalu přizpůsobovat i denní režim. Udělejte si na dítě čas i ten důležitý první den a doprovoďte ho. Zajděte pak na hřiště, do cukrárny a nebo mu nadělte malý „vzpomínkový“ dárek.

Velkou otázkou je samozřejmě i imunita. O tom, jak ji podpořit se můžete inspirovat v našem článku „Školní rok na dohled“.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1